Tämä temppu onnistuu aniharvalta! Olympialaisiin lähtevä suomalainen treenaa nyt 36 tuntia viikossa

Rytminen voimistelija Katja Volkova painaa täysillä kohti Rion olympialaisia.

Katja Volkova kuvattuna huhtikuussa käydyssä olympiakarsinnassa. Karsinnat pidettiin tulevassa olympiakaupungissa, Riossa.

8.6.2016 7:35

Rytmisen voimistelun tähdet ovat tunnetusti taitavia hallitsemaan omaa kroppaansa ja liikettään. Kropan lisäksi kanveesilla on hallittava eri välineitä: palloa, vannetta, nauhaa, keiloja, nauhaa tai narua.

Rion olympialaisiin valmistautuva Katja Volkova on kropan ja välineiden kontrolloinnissa mestari. Vain aniharvalta sujuisi Volkovan Instagram-tililleen lataama rytmisen voimistelun ja koripallon yhdistävä taidonnäyte:

🏀😂 Video, jonka Katja Volkova (@kavolkova) julkaisi 27. 05ta 2016 klo 7.58 PDT

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Ei hirveän montaa kertaa tarvinnut yrittää, ennen harjoituksia vähän lämmittelin, Volkova naurahti videosta kysyttäessä.

– Tuo liike ei onnistunut omassa ohjelmassani, kun pallo lensi vähän pitkälle. Mietin sitten, että pitäiskö yrittää koria!

18-vuotias Volkova saavutti keväällä upeasti paikan Rion olympialaisiin sijoittumalla karsintakisassa neljänneksi. Edellisen kerran Suomella oli rytmisen voimistelun olympiaedustaja vuonna 2000. Tuolloin Heini Lautala kilpaili Sydneyn olympialaisissa.

Volkovan taidonnäyte Espoon maailmancupin keilaohjelmasta.

– Olympiapaikka on minulle todella iso juttu. Olen harjoitellut koko urani todella kovaa eli fiilis on mahtava, Volkova sanoo.

Yllä olevan videon kaltaiset kikkailut ovat Volkovan tiukassa treeniohjelmassa harvinaisuus. Nuori urheilija on olympiapaikan ratkeamisen jälkeen keskittynyt kisasarjojensa hiomiseen. Yhdessä valmentaja Larisa Gryadunovan kanssa korjataan nyt pikkuvirheitä.

– Ja olemme myös harjoitelleet esittämistä, sitä voi aina lisätä.

Olympiapaikka on rytmisen voimistelun kaltaisessa hyvin kilpaillussa lajissa kovan harjoittelun takana. Matkalla Rioon Volkovakin teki ison päätöksen. Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskellut voimistelija keskeytti opintonsa ja muutti Kisakallion urheiluopistoon.

– Se oli tosi vaikea päätös, koska olen aina opiskellut hyvin. Kun sain tietää, että pääsin karsintakisaan halusin tehdä ihan kaiken, että saisin paikan olympialaisiin.

– Koen, että lukion keskeyttäminen oli oikea päätös, mutta olympialaisten jälkeen seuraava tavoite on kyllä saada se valkolakki päähän, Volkova sanoo.

Katse Riossa!

Kesän ajan mielessä on kuitenkin koulun sijaan olympialaiset. Volkova harjoittelee 36 tuntia viikossa, minkä lisäksi treeniohjelmaan kuuluu vesijuoksun, kävelyn ja pyöräilyn kaltaiset palauttavat harjoitteet.

Ennen Rioa kesän kisaohjelmaan kuuluu vielä EM-kisat ja kaksi maailmancupin kilpailua. Aurinkoisten kesäpäivien viettäminen treenisalilla ei voimistelijaa harmita.

– Voimistelu on antanut minulle niin paljon ja saan tästä kaikesta niin paljon hyvää, etten ole jäänyt mistään paitsi. Rakastan sitä, mitä teen. Eli ei haittaa, vaikken ehdi tehdä perinteisiä kesäjuttuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?