Olympiavoimistelija Oskar Kirmes sai yllätyspestin ulkomaille

Rion olympiakisoihin valmistautuva Oskar Kirmes kilpailee ensi viikonloppuna Ranskassa.

Taustalla näkyy, kuinka Oskar Kirmes valmistautuu EM-kisoihin Bernin maisemissa toukokuun lopulla.

7.6.2016 11:20

Telinevoimistelija Oskar Kirmes valmistautuu täyttä häkää Rion olympiakisojen kuusiotteluun. Ensi viikonloppuna hän kilpailee kuitenkin Ranskassa.

Mistä kisasta on kysymys?

– Se on Ranskan joukkuekilpailun mestaruusfinaali. Sotteville-niminen ranskalaisseura osti minut riveihinsä ja edustan neljän joukkueen finaalissa heitä.

Osti? Eli tienaat siitä paljon rahaa?

– Nooh, he maksavat matkat ja hotellit ja saan kyllä palkkaakin.

Mitä välineitä suoritat siellä?

– En tiedä vielä. Valmentaja päättää. Olin huhtikuussa ennen Rion test event -tapahtumaa Ranskan semifinaaleissa. Silloin tein kuusiottelun, mutta valmentaja päättää.

Eli kysymyksessä on tärkeä kisa?

– Kyllä, en voi ottaa siinä mitään riskejä tai tehdä kokeiluja, koska kysymys on joukkueen menestyksestä. Juhannuksena minulla on maailmancupin kisa Portugalissa, silloin voin tehdä jotain kokeiluja olympiakisoja varten.

Tuleeko bonusta, jos voitatte Ranskan mestaruuden?

– Totta kai!

Suomen miehet sijoittuivat toukokuun lopulla EM-kisojen joukkuekilpailussa Bernissä sijalle 16. Se taisi olla teille pettymys?

– Pieni pettymys, kun 12 parhaan joukkoon tavoiteltiin. Emme voimistelleet huonosti, mutta pari virhettä tuli. Taso oli nyt todella kova, olympiavuosi näkyi selvästi.

Oskar Kirmes kokeili käsilläseisontaa Bernin upeissa maisemissa kosken pauhaessa taustalla.

Eli ei tarvinnut kuitenkaan mennä huuhtomaan pettymystä perikansalliseen tapaan mihinkään kuppilaan?

– Ei sentään.

Kuinka kurinalaisesti voimistelijan pitää elää? Haittaako, jos silloin tällöin ottaa oluen tai jäätelön?

– Jäätelöä tai muuta jälkiruokaa voin syödä hyvin pari kertaa viikossa harjoituskaudella. Oluella käymiseen ei juuri ole aikaa eikä kiinnostustakaan.

Iso-Britannia kävi EM-kisoissa tiukan taistelun Venäjän kanssa voitosta. Venäjä voitti lopulta. Juttelitko brittiläisten kanssa, joiden kanssa olet harjoitellut ja menet harjoittelemaan heinäkuussa?

– Kyllä, he olivat todella tyytyväisiä suorituksiinsa. Se ei vain riittänyt venäläisille, mutta kyllä he aika nappisuorituksen tekivät. Molemmat vetivät kovia settejä, sitä oli jännä seurata. Iso-Britannialta puuttui heidän paras miehensä Max Whitlock loukkaantumisen takia.

Seurasitko tulevia olympiavastustajiasi?

– Kyllä, olin ottelussa yhdeksäs, ja taakse jäi sellaisia ottelijoita, jotka ovat lähdössä Rioon. Otteluiden pisteet olivat epävirallisia, koska kysymys oli joukkuekisasta. Norjan olympiaedustaja oli muuten yhdeksäs, eli takanani, niin kuin pitikin!

Voimistelu on iso laji Sveitsissä. Miten se näkyi kisoissa?

– Se näkyi niin, että iso jäähalli oli täynnä katsojia. Se oli siistiä. Voimistelu on Sveitsissä iso laji, ja he pärjäävätkin siinä hyvin.

Täysi halli seurasi Bernin EM-kisoissa muun muassa isäntämaan Christian Baumannin suorituksia nojapuilla.

Monessako maassa olet käynyt kilpailemassa tai leireillä?

– Niitä on monta, eipä ole tullut laskettua. On ihan siistiä, kun voi aina käydä katselemassa kaupunkia.

Mitkä ovat suosikkimaitasi tai -kaupunkejasi?

– Tässä kohtaa täytyy sanoa Rio. Siellä oli todella lämmintä ja hienoa. Ne vuoret ja Cobacabanan ranta, näyttivät hyvältä. Hong Kong oli myös hieno, siellä oltiin vuonna 2014.

Rion olympiakisoihin on aikaa himpun verran alle kaksi kuukautta. Onko se sopiva aika, vai joko tuntuu siltä, että kisat saisivat alkaa?

– Se on ihan sopiva aika, ehtii vielä harjoitella ja valmistautua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?