Virtsanäytteiden vaihtoa, steroidicoctaileja... Venäjän johto reagoi rajusti dopingtohtorin Sotshi-paljastuksiin - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Virtsanäytteiden vaihtoa, steroidicoctaileja... Venäjän johto reagoi rajusti dopingtohtorin Sotshi-paljastuksiin

Venäjällä ei pidetä maan urheilijoita lääkinneen Grigori Rodtshenkovin väitteistä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin (oik.) oikea käsi Dmitri Peskov otti kantaa maata järisyttävään uuteen dopingskandaaliin.

13.5.2016 20:38

New York Timesin julkaisema paljastusartikkeli urheilijoiden dopinginkäytöstä Sotshin olympialaisissa on aiheuttanut jälleen uuden skandaalin maineensa kanssa painivan Venäjän urheilussa.

NYT haastatteli jutussa Grigori Rodtshenkovia, joka johti Sotshin talviolympialaisten dopinglaboratoriota. Rodtshenkovin mukaan valtiojohtoisessa dopingohjelmassa oli mukana kymmeniä venäläisurheilijoita. Dopingia käyttäneiden joukossa oli väitteen mukaan ainakin 15 mitaliurheilijaa.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko (oik.) on saanut viime kuukausina vastailla jatkuvasti erilaisiin dopingsyytöksiin. Kuvassa Mutko presidentti Vladimir Putinin seurassa Sotshin olympialaisissa 2014.

Rodtshenkov kuvaili newyorkilaislehdelle, miten Venäjän antidopingtyöntekijät vaihtoivat tiedustelupalvelu FSB:n avustuksella venäläisurheilijoiden dopingnäytteitä kuukausia aiemmin kerättyihin virtsanäytteisiin. Lisäksi Rodtshenkov sanoi valmistaneensa urheilijoille erityisen dopingjuoman, jossa alkoholiin sekoitettiin kolmea eri ainetta, metenolonia, trenbolonia ja oksandrolonia.

Rodtshenkov myös kertoi haastattelussa, miten uskaliaalla tavalla hän kollegoineen vaihtoi virtsanäytteitä Sotshin olympialaisten testilaboratorion seinään tehdyn kädenmentävän reiän kautta.

Poliittinen johto pitää petturina

Venäjällä Rodtshenkovin haastatteluun on reagoitu laajasti ja voimakkain sanankääntein. Presidentti Vladimir Putinin oikea käsi, lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov piti väitteitä dopinginkäytöstä loanheittona.

– Sanotaan näin, väitteille ei näyttäisi olevan mitään todisteita tai perusteita. Se vaikuttaa vain petturin solvaukselta. Itse en luottaisi sellaisiin väitteisiin, Peskov kommentoi.

Peskov ilmoitti myös Kremlin kannan olevan samanlainen kuin urheiluministeri Vitali Mutkolla. Lehdistöpäällikkö vakuutti maan johdon seisovan urheiluministerin takana.

Dopingtohtori Grigori Rodtshenko ei ole tällä hetkellä Venäjällä erityisen pidetty mies.

Dopingväitteisiin ahkerasti viime kuukausina vastailleen Mutkon mukaan käynnissä on informaatiohyökkäys Venäjän urheilua vastaan. Duuman urheilukomitean johtaja Dmitri Svishev puolestaan ilmoitti, että Rodtshenkovin väitteet on ehdottomasti tutkittava.

– Jos hän valmisti kaikkia niitä seoksia, hänet täytyy saattaa vastuuseen. Jos hän toimi niin, hänet täytyy viedä oikeuteen ja tuomita vankilaan.

Myös valtio-omisteinen media on suhtautunut ”dopingtohtorin” väitteisiin jyrkästi. Rodtshenkovin on muun muassa vihjailtu vetävän tarinallaan ”kaiken uskovia länsimaita” nenästä.

Maastohiihtäjä Aleksandr Legkov juhli 50 kilometrin vapaalla saavuttamaansa olympiakultaa helmikuussa 2014. Legkov saavutti Sotshin talviolympialaisissa myös hopeaa 4x10 kilometrin viestissä.

Venäjä saavutti Sotshin kotiolympialaisissaan 33 mitalia: 13 kultaa, 11 hopeaa ja yhdeksän pronssia. Yksi Rodtshenkovin dopinginkäytöstä syyttämä urheilija on kultaa 50 kilometrillä juhlinut maastohiihtäjä Aleksandr Legkov. Legkov on kiistänyt väitteet jyrkästi.

– En ole vielä lukenut juttua, mutta puhelin ei lakkaa soimasta. Voin sanoa, että olen kolmesataamiljoonaprosenttisen varma omasta puhtaudestani. Soittakaa valmentajilleni ja kysykää, miten harjoittelimme sinä vuonna. Missä Rodtshenkov edes on, Miamissa, Los Angelesissa? On helppoa väittää jotain, kun on kaukana. Minusta ei kannata huolehtia, minulla on kaikki hyvin, Lagkov vakuutti.

Lähteet: Sport Express, R-Sport, New York Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?