Muut lajit

Suomalainen kehonrakentajalegenda kuihtui huumehelvetin kourissa 40 kiloa – tämä asia pelasti hänet

Julkaistu:

Kehonrakennus
Marko Savolainen joutui uransa huipulla vaikeaan huumekierteeseen.
Marko Savolaisen elämäkertateos Supermass – treenaa kuin legenda (Fitra) julkistettiin perjantaina. Savolainen kertoo kirjassa nuoruudestaan ja nousustaan kehonrakennusmaailman terävimmälle huipulle.

Savolainen oli uransa huipulla ensimmäisen kerran 1990-luvulla. Tuolloin hän kuitenkin ajautui vaikeaan päihdekierteeseen.
  • Savolainen oli perjantaina Radio Rockin haastattelussa. Haastattelun näet yllä olevalta videolta.
Savolainen oli muuttanut Helsinkiin ja asui päivät yöt helsinkiläisessä Gold’s Gymissä. Hänen tyttöystävänsä Johanna oli jäänyt asumaan kotikaupunkiin Ouluun, ja Savolainen kertoo yksinäisyydessään hakeutuneensa vääränlaiseen seuraan salilla.


– Tarrauduin yksinäisyydessäni ihmisiin, jotka olivat minun laillani ulkona normiyhteiskunnasta, tai jotka halusivat vain hyötyä minusta. Siihen aikaan Suomeen oli rantautunut sellainen ajatus, että treenin kovuutta ja intensiteettiä pyrittiin nostamaan keinoilla millä hyvänsä. Tässä porukassa, jonka kanssa seurustelin, ei käytetty mitään efedriiniä. Tässä piirissä oli siirrytty amfetamiiniin, Savolainen kertoo kirjassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nyt puhun suurimmasta virheestä, jonka olen elämässäni koskaan tehnyt. Jäin amfetamiiniin koukkuun heti ensimmäisellä kerralla, kun sitä kokeilin. Aluksi käytin sitä vain treenien yhteydessä, enkä tiennyt oikeasti paransiko se vai huononsiko se treenejäni. Välitin vain siitä tunteesta, minkä se sai minussa aikaan.

”Alan voida huonosti”

Massiivisimmillaan 138-kiloisena vuonna 1997 kilpaillut ”Supermass” Savolainen kuihtui amfetamiinikoukun aikana yli 40 kiloa. Hän kertoi kirjansa julkistustilaisuudessa, miksi pääsi irti aineista.

– Minulle fysiikka on tärkeä. Menetän ison osan minuudestani, kun menetän sen. Kun pääsin liian huonoon kuntoon, niin silloin se tunne tulee aina. Kroppa kertoo kirjaimellisesti, että nyt on aika (lopettaa). Alan voida huonosti.


Savolainen ei aristele kertoa, että on luonteeltaan addiktiivista sorttia. Hän oli koukussa kehonrakennukseen, ja kun huumeet tulivat kuvaan, ne ottivat liki samanlaisen otteen.

– En kaipaa sitä koukkua. Se on pahinta, mitä voi olla. Kaikki elää sen ehdoilla sen jälkeen (kun jää koukkuun huumeisiin). Ajattelet vain sitä, ja kaikki muu unohtuu.

Aineidenkäytöllä oli vakavia seuraamuksia Savolaiselle. Hänellä todettiin munuaisten vajaatoiminta vuonna 2006. Hän joutui munuaissiirtoon 2008, ja osasyynä olivat amfetamiinin ja dopingaineiden käytön aiheuttamat seuraamukset. Savolainen tervehtyi hengenvaarallisesta tilastaan pitkän toipilasajan jälkeen.

Terveysongelmat estävät kilpailemisen

Edelleen, 42-vuotiaanakin, kunnostaan tiukasti huolta pitävällä Savolaisella on tätä nykyä oma lisäravinnesarja. Polte lavalle olisi yhä kova, mutta terveysongelmat estivät paluun.

Vaikka Savolainen kertoo avoimesti etsivänsä yhä korvaavaa ”huumetta” kehonrakennukselle, niin paluu päihteiden käyttämiseen ei ole houkuttanut. Hän tietää, että monen eri lajin ex-huiput ovat sortuneet pulloon tai aineisiin uran päätyttyä.

– Se olisi helppo tie. Ymmärrän itsekin, miksi niin käy monille. Se tyhjiö (uran jälkeen) on niin hirveä, etenkin kun se viedään väkisin, Savolainen viittaa lopettamiseensa terveysongelmien vuoksi.

– Olisi ollut helppo tehdä muunlaisia ratkaisuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt