Raju käänne: Iso osa venäläisten meldoniumkäryistä vesittymässä?

Maailman antidopingtoimisto Wada on antanut Venäjän medialle hämmästyttävän lausunnon.

13.4.2016 12:41

Kaikki Venäjän isot mediat revittelivät keskiviikkoaamuna laajasti Wadan tiedotetta, jonka mukaan ainakin osa alkuvuodesta meldoniumista kärynneistä urheilijoista saa armon.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan Wada on ilmoittanut, että jos meldoniumpitoisuus ennen 1. maaliskuuta otetuissa näytteissä on ollut alle 1 mikrogramma 1 millilitrassa, se olisi Wadan mukaan hyväksyttävä taso ja kertoo, että meldoniumia olisi otettu vain viime vuoden puolella, jolloin se oli vielä urheilussa sallittu lääkeaine.

Urheilijan dopingepäily jatkuu, jos pitoisuus ylittää ennen 1. maaliskuuta otetuissa näytteissä 1 mikrogramman millilitrassa tai jos urheilija on muutoin myöntänyt käyttäneensä meldoniumia tämän vuoden puolella tai käytöstä tämän vuoden puolella on muita todisteita.

(Yllä olevalla videolla ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kertoo, millainen aine on meldonium.)

Virallisen uutistoimiston Ria Novostin tavoittama Venäjän urheiluministeriön neuvonantaja Natalia Zhelanova sanoi, että Wadan tutkimukset ovat vielä kesken, mutta tällainen tieto sieltä on Venäjän urheiluministeriölle tullut.

– Wada jatkaa tutkimuksia, ja he eivät ole valmiita vielä, mutta tutkimusten väliaikatulokset kertoivat tällaisista päätöksistä, Zhelanova sanoi.

Pavel Kulizhnikov on yksi meldoniumista kärynneistä urheilijoista.

Venäjällä alkoi heti kova spekulaatio, että monet kärynneistä urheilijoista todennäköisesti vapautuvat dopingepäilyistä. Ainakin pikaluistelun ME-mies Pavel Kulizhnikov, kaukalopikaluistelun olympiavoittaja Semen Jelistratov, huippu-uimari Julia Jefimova, maajoukkuelentopalloilija Aleksandr Markin, taitoluistelija Jekaterina Bobrova ja yleisurheilija Nadezhda Kotljarova aikovat hakea väliaikaisen kilpailukieltonsa purkamista.

Lähde: R-Sport

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?