Venäjä pitää ”kriisikokouksen” meldoniumista – ”Tilanne kaoottinen”

Julkaistu:

Doping
Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko on kutsunut kaikkien lajiliittojen johdon yhteiskokoukseen ensi tiistaiksi. Kokouksen aiheena on kohuaine meldonium.
Läpi alkuvuoden esille tulleet venäläisurheilijoiden positiiviset testitulokset kohuaine meldoniumista ovat saaneet Venäjän urheiluministerin Vitali Mutkon reagoimaan.

Mutko on kutsunut kaikkien lajiliittojen puheenjohtajat "kriisikokoukseen" ensi tiistaiksi. Kokouksen aiheena on meldoniumin käyttöön ja dopingkäryihin liittyvät kysymykset.

– Tilanne Venäjän urheilun ympärillä on dopingtapausten johdosta kaoottinen. Yleisesti voin sanoa, että meihin kohdistuu todella voimakas paine. Täytyy vain pysyä kylmänä. Tiistaina keräännymme kaikkien liittojen puheenjohtajien kanssa ja vielä kerran keskustelemme kaikista näistä tapauksista, Mutko sanoi uutistoimisto Ria Novostille.

Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana jo noin 30 venäläisurheilijaa on kärynnyt meldoniumista, joka muuttui urheilussa kielletyksi lääkeaineeksi vuodenvaihteessa. Tunnetuimmat kärynneet ovat tennistähti Maria Sharapova, uinnin arvokisamitalisti Julia Jefimova, pikaluistelun ME-mies Pavel Kulizhnikov, kaukalopikaluistelun olympiavoittaja Semen Jelistratov ja ampumahiihdon nuorten maailmanmestari Eduard Latypov.

Maailman antidopingtoimisto Wada on kertonut, että alkuvuodesta on tullut jo yli 120 positiivista testitulosta, eli nimiä on luvassa vielä pitkä liuta lisää.


Mutko on iloinen siitä, että Wada ei ole hätiköinyt meldoniumista kärähtäneiden dopingtuomioita liian kiireesti. Urheilijat ovat toistaiseksi vain väliaikaisessa kilpailukiellossa.

Ensimmäistäkään määräaikaista kilpailukieltoa ei ole vielä annettu, koska on yhä ristiriitaista tietoa siitä, kuinka nopeasti meldonium ihmisen elimistöstä lopulta häviää. Monet urheilijat ovat väittäneet käyttäneensä meldoniumia vain viime vuoden puolella, kun se oli vielä sallittu.

Myös meldoniumia valmistava latvialainen lääketehdas on vahvistanut, että joissakin tapauksissa voi kestää jopa viikkoja ennen kuin viimeisetkin jäämät katoavat elimistöstä.

– Haluaisin, että kansainväliset järjestöt harkitsisivat tilannetta oikeudenmukaisesti eivätkä rankaisisi syyttömiä urheilijoita. Vain niitä, jotka ovat tarkoituksellisesti käyttäneet meldoniumia parantaakseen suorituksiaan. Monet ovat käyttäneet meldoniumia paljon – mutta vain kieltoon asti ja vain lääkärin suosituksista, Mutko päätti.

– Emme voi kuitenkaan ummistaa silmiämme. Käryjä on tullut vielä maaliskuussakin – ja tulee huhtikuussakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt