Muut lajit

Vapaaottelutähden äiti pelästyi testaajia – Amirkhani tyrmistyi seuranneesta somekohusta

Julkaistu:

vapaaottelu
Makwan Amirkhani yllättyi keskiviikon somekohusta.
Vapaaottelija Makwan Amirkhanin kirjoittama Facebook-päivitys dopingtestaajista aiheutti kohun sosiaalisessa mediassa keskiviikkona. Testaajat olivat vierailleet hänen äitinsä kotona.

Sittemmin poistetussa päivityksessään Amirkhani ihmetteli, miksi Suomen antidopingtoimikunta etsi häntä äitinsä kotoa. Aiheesta kertovassa Ylen nettiuutisessa on kuvakaappaus Amirkhanin poistamasta päivityksestä.

– Hei antidoping toimikunta mun pitäis vetää teitä turpaan, kun ootte pelästyttänyt mun mutsin ilmestymällä kotia ja ette oo selittäny kunnolla teidän touhusta, Amirkhani kirjoittaa.

Amirkhani ryyditti päivityksensä useilla hymiöillä. Päivityksen mukaan hänen äitinsä luuli testaajia poliiseiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äiti pelästyi

Ilta-Sanomat tavoitti torstaina Amirkhanin, joka päivitteli kohua.

– Jokainen osaa päätellä, että se oli vitsillä heitetty, kun se oli kirjoitettu monen hymiön kanssa. Tätä halutaan nyt väännellä ja käännellä, Amirkhani purkautuu.

UFC-ottelijan mukaan hänen äitinsä pelästyi dopingtestaajia.

– Se oli normaali toimenpide, mutta tilanne oli minulle hauska, kun tulin kotiin. Pari miestä oli tullut kyselemään, ja äitini pelästyi. Nauroin tilannetta, sillä se huvitti, Amirkhani sanoo.

Otti yhteyttä Yhdysvaltoihin

UFC:ssa otteleva Amirkhani on USA:n antidopingvalvonnan piirissä. Amirkhani kertoo, että hän oli tapauksen jälkeen USADA:an yhteydessä ja ”selvitti asian”.

Amirkhani on ns. Adams-järjestelmän piirissä. Järjestelmään on kirjattava olinpaikka päiväkohtaisesti, jotta dopingtestaajat voivat tehdä yllätystestejä.


Amirkhani väittää, ettei ollut ilmoittanut tuon päivän olinpaikakseen äitinsä kotia ja hämmästyi siksi, että testaajat olivat siellä.

– ADT voi testata minut, jos he ovat USADA:n lähettäminä siellä. Minun osoitteeni ei ole äitini luona, mutta sinne oli nyt menty. He tekivät vain työtään.

Amirkhania harmittaa, että vitsiksi tarkoitetusta somepäivityksestä nousi kohu.

– Jokainen on varmasti heittänyt vaikkapa kaverilleen joskus, että ”hakkaan sut tässä pelissä 100–0”, tai jotain. Aikuiset tajuavat, mistä tässä on kyse, Amirkhani sanoo.

”Meillä on oikeus mennä sinne”

ADT:n puheenjohtaja Pekka Ilmivalta ei voi puhua Ilta-Sanomille Amirkhanin tapauksesta, sillä ADT ei saa kommentoida, keitä se on testannut. Ilmivalta kertoo yleisistä testikäytännöistä.

– Meidän testaajillamme on tarkat ohjeet, joiden mukaan heidät on koulutettu ja joita he noudattavat. Urheilijoilta saatu palaute on valtaosin positiivista. Väärinkäsityksiä sattuu joskus – on valitettavaa, jos niin käy, Ilmivalta sanoo.

ADT:n väki on tietoinen Amirkhanin Facebook-päivityksestä, mutta ei pidä viestiä uhkaavana.

– Koimme Amirkhanin viestin urheilijan turhautumisena, emme uhkauksena. Jos se olisi osoitettu tietyille testaajille, niin tilanne voisi olla toinen, Ilmivalta pohtii.

– Voin puhua vain yleisellä tasolla: jos me jonnekin menemme testaamaan, niin meillä on silloin oikeus mennä sinne. Yllätystestejä ei tietenkään sovita etukäteen urheilijan kanssa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt