Vaarallinen öljy tekee kehonrakentajista hirviöitä: ”Täytyy olla päästään vialla!”

Julkaistu:

Kehonrakennus
Brasilialainen kehonrakentaja oli menettää molemmat käsivartensa implanttiöljyn käytön takia.
Gregg Valentinolla oli etenkin takavuosina epämiellyttävä maine. Häntä pidetään ”kehonrakennuksen vihatuimpana miehenä”.

Syynä on se, että Valentinon epäilleen kasvattaneen epämuodostuneen näköiset lihaksensa piikittämällä niihin Synthol-nimistä ainetta, joka koostuu öljystä (85 %), kipulääkkeestä (7,5%) ja alkoholista (7,5 %).

– Eihän tuollaista kukaan täysjärkinen tee! Kehonrakennusliiton puheenjohtaja Matti Halonen sanoo.

”Parrakas nainen sirkuksessa”

– Tuo on friikkien touhua, samaan sarjaan kuin parrakas nainen sirkuksessa. Täytyy olla päästään vialla, Halonen sanoo Syntholin käytöstä.


Kehonrakennusliitto ei ole tehnyt Antidopingtoimiston kanssa sopimusta, mutta ainakaan implanttiöljyistä ei ole Halosen mukaan ollut harmia.

– Luojan kiitos, en ole siihen törmännyt Suomessa. Totta kai siihen puututtaisiin heti, jos käyttöä havaittaisiin.

”Voi johtaa raajan amputoimiseen”

Syntholiin ei ole Suomessa törmätty ADT:ssakaan. ADT testaa fitnesslajeihin keskittyvän Suomen Fitnessurheilu ry:n urheilijoita.

– On vaikea arvioida, kuinka paljon ainetta käytetään Suomessa. Muistan vain lukeneeni siitä sen, että pahimmillaan se voi johtaa leikkaukseen ja jopa raajan amputoimiseen, ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo.

Dos Santos oli menettää kätensä

Yksi todelliseen vaaraan joutuneista on brasilialainen kehonrakentaja Romario Dos Santos Alves. Syntholin käytön jälkeen lapset alkoivat kutsua häntä hirviöksi.

– Työskentelin katolisessa kirkossa. Eräs nainen kertoi, että hänen 12-vuotias tyttärensä ei uskalla tulla sinne, koska hän pelkäsi minua, Dos Santos kertoi Daily Mailissa.


Öljy kovetti lihakset kivikoviksi, minkä jälkeen Dos Santos oli joutunut ottamaan käyttöön neuloja, joita käytetään yleensä härille.

Syntholin käyttö johti siihen, että Dos Santos yritti itsemurhaa samaan aikaan, kun hänen vaimonsa oli raskaana kuudennella kuukaudella.

Lääkärit olivat sanoneet hänelle, että joutuvat ehkä amputoimaan molemmat käsivarret. Lopulta hän selvisi sillä, että öljyn muodostamat kovettumat poistettiin.

Ei sovi fitnessiin

Fitnessurheilu ry:n varapuheenjohtaja Pasi Lakaniemi luonnehtii Syntholia ”friikkien ja rantabodarien” jutuksi.

– Fitnesslajeissa olennaista on lihasten luonnollisuus, joten sillä ei edes voisi olla käyttöä näissä kisoissa.

Maailmalla sitä on kuitenkin käytetty paitsi kisoissa, niin myös muissa yhteyksissä huomion tavoittelemiseksi.


Alussa mainittu Gregg Valentino kiistää itse rakentaneensa lihaksiaan Syntholilla mutta on puhunut avoimesti muiden aineiden käytöstään kuten esimerkiksi anabolisten steroidien.

Muut douppaajatkin halveksivat

Kehonrakennuspiireissä jopa ”perinteisten” dopingaineiden käyttäjät halveksuvat Syntholin ja muiden implanttiöljyjen käyttäjiä. Pelkkä steroidien ottaminen ei kasvata lihaksia, heidänkin täytyy harjoitella ja miettiä muuta ravintoaan.

Lihasten pumppaamista öljyllä pidetään oikotienä jopa lajissa, jossa muuten on ymmärretty erilaiset apukeinot ehkä avoimemmin kuin joissain toisissa lajeissa.

Synthol pullistaa lihaksia, mutta itse asiassa heikentää niiden voimaa ja voi aiheuttaa lopulta vakavia verenkiertohäiriöitä.


Synthol voi kasvattaa käsivarren paksuutta esimerkiksi hauiksen kohdalta, mutta samalla se muodostaa myös käden alle keilapallomaisen muhkuran, eli varsinaiset ”allit”.

Valentino ei välitä

Vaarat ovat hyvin tiedossa, mutta kaikki eivät niistä piittaa. Eikä piittaa Valentinokaan surkeasta maineestaan. Hän on istunut vankilassakin eri aineiden välittämisestä.

– Tiedän, että inhotan ihmisiä. Saan mätää sähköpostia ympäri maailmaa, jossa ihmiset kertovat että näytän paskalta ja että olen tuhonnut fysiikkani, hän kertoi t-nation.comin haastattelussa.

– Jotkut ymmärtävät, että olen friikki. Tiedän, että olen naurunaihe kehonrakennuksessa, mutta se ei haittaa minua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt