Parikymppinen suomalainen kaatoi Makwan Amirkhanin kolme viikkoa sitten – ”Häkissä osat varmaan vaihtuisivat” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Parikymppinen suomalainen kaatoi Makwan Amirkhanin kolme viikkoa sitten – ”Häkissä osat varmaan vaihtuisivat”

Riku-Petteri Viitanen kellisti vapaaottelutähden molskilla, mutta uskoo, että häkissä osat vaihtuisivat.

27.2.2016 15:32 | Päivitetty 27.2.2016 19:17

Lauantai-iltana Britanniassa vapaaottelu-uransa kolmannen UFC-tason eli arvostetuimman kategorian ottelun käyvä Makwan Amirkhani on hävinnyt ottelutilastonsa mukaan viimeksi marraskuussa 2013. Adam Ward löi hänet silloin Turussa pistein.

Mutta Amirkhani kokeili häviämistä itse asiassa niin vähän aikaa sitten kuin 6. helmikuuta, kun hän osallistui Janakkalassa vapaapainin SM-kisoihin sarjassa alle 74 kiloa. Amirkhani hävisi turnauspäivän aikana sekä sarjan hopeamitalistille Markus Kalliolle että pronssiottelussa Riku-Petteri Viitaselle.

* Artikkelin pääkuvana olevalla videolla Amirkhan–Viitanen-kamppailun 1. erä. Artikkelin lopussa 2. erä.

Riku-Petteri Viitanen, eikö sinun pitäisi siis illalla astella Lontoon Millennium Domen häkkiin Amirkhanin sijasta?

– Kyllä tämä on näin päin hyvä. Häkissä osat varmaan vaihtuisivat, ja Amirkhanin käsi nousisi matsin jälkeen ylös, Västeråsista vapaapainiturnauksesta tavoitettu parikymppinen kouvolalainen kommentoi.

– Paini on vapaaottelussa hänen vahva osalajinsa ja peruskivensä, mutta vapaaotteluun liittyy paljon muitakin tekniikoita, joissa hän on vahvempi.

Riku-Petteri Viitanen kaatoi Makwan Amirkhanin.­

Viitanen kertoo vapaapainiväen ilahtuneen, kun urheilun alun perin vapaapainin ja kreikkalais-roomalaisen painin parissa aloittanut Amirkhani ilmestyi Janakkalaan.

– Vapaapaini ei todellakaan saa Suomessa liikaa julkisuutta. Hänen ansiostaan kisat saivat vähän näkyvyyttäkin.

Voitit Amirkhanin pronssiottelussa 5–4, miksi niin kävi?

– Kaikesta näki, että hän on opetellut aikanaan lajin tekniikat, mutta ne eivät ole hänellä samalla lailla vaistonvaraisia kuin meillä, jotka treenaamme juuri vapaapainia melkein joka päivä. Hän pystyi viemään turnauksessa niitä vastustajia, jotka eivät saaneet pakettia kasaan, vaan antoivat hänen rikkoa ottelun rytmin. Kallio ja minä taas pystyimme hyvin kontrolloimaan häntä.

Amirkhani voitti Janakkalassa kaksi ottelua ja hävisi kaksi.

– Olen nähnyt hänen molemmat UFC-ottelunsa ja yritän mahdollisuuksien mukaan katsoa tämän kolmannenkin. Painitausta näkyy selvästi esimerkiksi siten, että Amirkhani osaa pystytilanteesta viedä äkkiä kaverin alas, jos saa yhtään siimaa.

Amirkhani osallistui vuonna 2011 kreikkalais-roomalaisen painijana Vantaan painicupiin ja 2012–14 Herman Kare -turnaukseen sarjassa alle 66 kiloa, jossa ottelee myös UFC-vapaaottelijana. Paras saavutus oli 5. sija Vantaalla 2011.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?