Sunnuntaina tv:ssä: jokainen kuntosalilla kävijä on kokeillut tätä välinettä, huipuilla edessään 10 minuutin rääkki

Julkaistu:

SM-kisat
Tampereella järjestetään viikonloppuna SM-kisojen suurtapahtuma.
Ohjelmassa on keskitetysti lajeja, jotka jäävät yleensä vähälle huomiolle. Mestaruuksia ratkotaan muun muassa uppopallossa, shakissa, dartsissa, X-trialissa, jousiammunnassa, judossa ja kriketissä.

Yksi suurelle yleisölle tuntemattomista lajeista on kahvakuula.

Kahvakuulaurheilu.net kuvailee lajia seuraavasti: ”Kahvakuulaurheilu on urheilulaji, jossa nostetaan yhtä tai kahta kahvakuulaa mahdollisimman monta kertaa 10 minuutin aikarajan sisällä.”

Nostojen on oltava teknisesti sääntöjen mukaisia. Kilpailija ei saa laskea kuulaa välillä maahan, ja hänen on pysyttävä koko ajan seisaallaan nostoalustalla.

Se vaatii kovaa kuntoa, koska kuulat painavat paljon. Lajisivujen mukaan Suomessa mestaruuksista miehet nostavat lajista riippuen sarjoissa 20, 24 ja 32 kg, ja naiset 16, 20 ja 24 kg.


Kahvakuulakilpailut ovat täysin eri maailma kuntosaleilla nähtäviin kuulaheilutteluihin verrattuna.

– Luokassa –58 kiloa naiset nostavat lähes puolta omasta painostaan. Maailman huiput tempauksessa voivat nostaa kuulaa 150–200 kertaa, Painonnostoliiton kahvakuulavaliokunnan puheenjohtaja Katriina Kymäläinen-Mäkelä kertoi esimerkin.

Lajissa ei pärjää pelkällä voimalla. Tekniikan hiominen huippuunsa on yksi menestyksen ehdoista.

– Suoritus saattaa näyttää siltä kuin kuula ei painaisi yhtään. Tekniikkaa voi hioa loputtomiin, ja se tekee tästä lajista kiehtovan, Kymäläinen-Mäkelä sanoi.

Huipulle nousu vaatii sitoutumista.

– Esimerkiksi MM-kisoissa menestynyt Kirsi Suomela harjoittelee seitsemän kertaa viikossa valmentajan johdolla. Harjoittelu on monipuolista.

Laji on lähtöisin Neuvostoliitosta. Sen vahva alue on nykyäänkin Itä-Eurooppa. Suomessa kahvakuulassa on kilpailtu kymmenisen vuotta. Viikonloppuna Tampereen SM-kisoissa lajissa kilpailee 60 urheilijaa per päivä.

Kahvakuulan SM-kisat TV2-kanavalla sunnuntaina kello 10.25. Yle näyttää lauantaina ja sunnuntaina kattavasti myös monen muun lajin SM-kisoja Tampereelta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt