Zikavirus ei huoleta Suomen joukkuetta: ”Todennäköisesti kukaan ei ole raskaana” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Zikavirus ei huoleta Suomen joukkuetta: ”Todennäköisesti kukaan ei ole raskaana”

Rion olympiapuisto valmistuu kovaa vauhtia.

Rion olympiapuisto valmistuu kovaa vauhtia.

Julkaistu: 5.2.2016 10:02

Rion olympiakisat alkavat tasan puolen vuoden kuluttua.

Brasiliassa on viime viikot puhuttu kiivaasti zikaviruksesta, joka leviää Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan Margaret Chanin mukaan ”räjähdysmäisesti”.

WHO kertoi maanantaina odottavansa, että tartunnan saa koko maailmassa 3–4 miljoonaa ihmistä.

Keltakuumehyttysen (Aedes aegypti) välityksellä leviävä zikavirus ei aiheuta vakavia oireita, monet eivät edes huomaa saaneensa taudin. Raskaana olevalle virus on kuitenkin pelottava: se voi aiheuttaa sikiölle pienipäisyyttä ja vakavia kehityshäiriöitä.

Zikavirus leviää keltakuumehyttysen puremasta.

Zikavirus leviää keltakuumehyttysen puremasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kehottanut raskaana olevia suomalaisnaisia välttämään matkoja levinneisyysalueelle eli esimerkiksi Brasiliaan.

Maailmanlaajuista huomiota saanut epidemia vähentää kisaturistien halukkuutta matkustaa elokuussa Rioon, mutta urheilukilpailujen järjestämiseen zikaviruksella ei ole suurta vaikutusta.

”Useimmille tauti on oireeton”

Suomen olympiakomitean vastuulääkäri Maarit Valtonen on seurannut tilannetta tarkasti, mutta ei ole erityisen huolissaan.

– Näyttää siltä, että (zikavirus) ei ole meidän urheilijoillemme uhka. Elokuussa tilanne on parempi, sillä hyttysiä ei ole Brasilian talvessa niin paljon liikkeellä. Emme näe tätä suurena riskinä, Valtonen sanoo.

– Useimmille tauti on oireeton tai lievä. Todennäköisesti joukkueestamme ei ole raskaana kukaan. Hyttysiltä suojautuminen on toki yksi asia, josta puhutaan, kun aikanaan matkaan lähdetään. Samalla lailla täytyy olla tarkkana infektioiden suhteen.