Tämä kilpailu on ”kestävyysurheilun äiti” Suomessa – teräsmiehen saldo 39 vuotta, 233 suoritusta ja vajaat 10 000 kilometriä!

Lauantaina starttaa 40. Kalevan Kierros. Klaus Kuusi on ollut mukana joka kerta.

Hiihto on yksi Kalevan Kierroksen kuudesta lajista.

30.1.2016 6:45

– Uusia ja koviakin lajeja on nykyisin paljon, mutta Kalevan Kierros on kestävyysurheilun äiti Suomessa, luonnehtii Osmo Ojala, Kalevan Kierros ry:n puheenjohtaja.

Kalevan Kierros koostuu kuudesta pitkästä kestävyyssuorituksesta. Lajit ovat luistelu (30 km), hiihto (45 km), maraton (tai puolimaraton), soutu (30 km), pyöräily (65 km) ja suunnistus (15 km).

Soutu on monille varsin haasteellinen laji.

Tämä kestävyysurheilun klassikkokisa käynnistyy lauantaina 40. kerran. 30 kilometriä luistellaan perinteisesti Oulunkylän radalla Helsingissä.

Kolme mukana joka vuosi

Tilastojen mukaan kolme sitkeintä on suorittanut Kalevan Kierroksen joka kerta 39 vuoden ajan. Hyväksytyn suorituksen saa, kun käy läpi vähintään neljä kuudesta lajista.

Espoolaiselta Klaus Kuuselta on jäänyt väliin vain kaksi osakilpailua 39 vuoden aikana.

– Erehdyin kerran maratonin päivästä. Ajelin Valkeakoskelle sunnuntaina, kun kisa oli ollut jo lauantaina.

Toisen kerran hän suoritti osakilpailun, mutta hänen suunnistussuorituksensa hylättiin, koska hän oli unohtanut leimata juomarastilla.

Välillä olkapää murtuneena

Koska kisat on ripoteltu ympäri vuotta, vaatii kierroksen läpi käyminen sitä, että pysyy kunnossa ja terveenä läpi vuoden. Kuusi myöntää, että ihan aina hänkään ei ole ollut huippukunnossa.

– Kerran murtui olkapää, ja viikon päästä oli suunnistus. Kävelin sen läpi.

Pyöräilymatka on tätä nykyä 65 kilometriä.

Kerran tuli lähdettyä myös maratonille, vaikka lääkäri olisi ehkä ollut toista mieltä.

– Se näkyi kyllä ajassa. Olin silloin kolmen tunnin kunnossa, mutta aikaa meni liki neljä tuntia.

Pistejahti jatkuu ensi vuonnakin

Viime vuonna Kuusi voitti 65-vuotiaiden sarjan. Tänä vuonna hän siirtyy 70-vuotiaisiin.

Uraa ei ole tarkoitus lopettaa juhlavuonna, vaan jatkaa pistejahtia edelleen, jos terveyttä riittää. Kuusi on asettanut leikkisän tavoitteensa kierroksella jaettavien pisteiden mukaan. Hän on tähän mennessä kerännyt yhteensä noin 175 000 pistettä.

Klaus Kuusi (oik.) on Kalevan Kierroksen teräsmies.

– Olen sanonut, että tavoitteena on 200 000 pistettä.

Kun vuoden maksimipistemäärä on 6000, saa uurastusta jatkaa vielä tovin!

Osallistujamäärä kääntyi nousuun

Kalevan Kierroksen osallistujamäärä on laskenut 1980-luvun huippuvuosista, mutta tänä vuonna tapahtui käänne parempaan suuntaan. Sekä lauantaina Oulunkylän luisteluun että koko kierrokselle starttaa tänä vuonna noin 400 urhoa, mikä on noin 50 enemmän kuin viime vuonna.

Suunnistus päättää Kalevan Kierroksen alkusyksystä.

Tänä vuonna mukana on myös liuta tunnettuja nimiä, jotka kilpailevat omassa joukkuekisassaan. Mukana on esimerkiksi jääkiekkoilija Teemu Ramstedtin kipparoima IBD Cycling team, seura, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta suolistosairauksista ja tuoda nostetta suomalaiselle pyöräilylle.

Mikko ”Peltsi” Peltola on koonnut oman joukkueensa Yle Puheen ohjelman kuuntelijoista.

Finntriathlon-joukkueessa on mukana muun muassa NFL:ään yltänyt entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Michael Quarshie.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?