Tästä muotidieetistä Lihastohtori varoittaa jääkiekkoilijoita: ”Jossain vaiheessa osuu omaan nilkkaan”

Julkaistu:

Lihastohtori
Liikuntatieteiden tohtorin ja Lihastohtori-bloggaajan Juha Hulmin mukaan karppaus ei sovi jääkiekkoon.
Muun muassa jääkiekkoilija Oskar Osalan treeni- ja ravintomentorina toimiva Lihastohtori-blogia kirjoittava Juha Hulmin mukaan ammattijääkiekkoilijoiksi tähtäävien olisi saatava riittävää opastusta ravinnon suhteen heti uransa alkutaipaleella.

Akatemiatutkijana Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella toimivan Hulmin mukaan jääkiekkoilijoiden ruokavalioon on jo nyt kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota, mutta parannettavaa löytyy edelleen.

– On heitä, jotka seuraavat ruokavaliotaan todella tarkkaan. Niin tarkkaan, että he liikkuvat ortoreksian rajamailla ja tekevät ravinnosta liian suuren numeron. Sitten on heitä, jotka taas syövät mitä vain. On siis olemassa kaksi ääripäätä, eikä järkevää kultaista keskitietä meinaa löytyä, Hulmi sanoi.

Hulmin mielestä huippu-urheilussa ylipäätään olisi hyvä päästä eroon ajattelutavasta, jonka mukaan kerran toiminut toimii aina.

– Ihmiset ovat yksilöitä, eli yhdellä toiminut ravinto ei välttämättä toimi toisella. Perinteitä täytyy kunnioittaa, ja siellä on myös paljon hyvää. Jokaiselle olisi silti pystyttävä löytämään terveellinen ja joustava ruokavalio, joka tukisi urheilijaa ja toisi myös nautintoa. Heitä, joilla näin on, on edelleen kohtuullisen vähän, Hulmi sanoi.


Perusongelmana on liiallinen keskittyminen yksityiskohtiin.

– Helposti innostutaan trendeistä, ja unohdetaan, että esimerkiksi voiman kehittymisen avain on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisissa asioissa.

Hulmi nostaa esimerkiksi muutamia vuosia sitten trendiksi nousseen karppauksen, jonka perusideana on ruokavalion hiilihydraattien vähentäminen. Tällainen ruokavalio ei sovi Hulmin mielestä jääkiekkoon.

– Lajissa tärkein energianlähde on lihasten hiilihydraatti. Jos hiilihydraatin saantia rajoitetaan, osuu se jossain vaiheessa omaan nilkkaan. Hiilihydraattien pois jättäminen voi hetkellisesti saada aikaan hyvän olon tunteen, mutta pitkälle se ei kanna, Hulmi sanoi.

Perusteet urheilijan terveelliseen ja kehitystä tukevaan ruokavalioon alkavat jo uran alkuvaiheessa. Hulmi nostaa esimerkiksi hallitsevan mestarin Oulun Kärpät, jossa juuri kotoaan poismuuttavien nuorten pelaajien kanssa on muun muassa käyty yhdessä kaupassa ja opeteltu perusterveellisen ruokavalion rakentamista.

– Nuorena saattaa pärjätä suhteellisen huonollakin ravinnolla, mutta ura voi olla nopeasti ohi siinä vaiheessa, kun ylitetään 25 vuoden ikä. Sen jälkeen huonon ruokavalion haitat alkavat näkyä selvemmin, Hulmi sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt