45-vuotias Juha on hirmukunnossa – leuanvedon Suomen ennätys ylitti huiman haamurajan

rac

Julkaistu:

Leuanveto
Jyväskyläläinen Juha Ruokonen on tehnyt suomalaista leuanvetohistoriaa.
Ruokonen rikkoi ensimmäisenä suomalaisena 50 leuan haamurajan kotikaupungissaan pidetyissä SM-kisoissa lauantaina. Ruokonen veti 51 leukaa ja paransi omissa nimissään ollutta toistoleuanvedon Suomen ennätystä kolmella leualla.

Haamurajan rikkoutumisesta huolimatta ennätysmiestä harmitti kisan jälkeen, sillä kisojen alla treeneissä toistoja tuli peräti 55.

– Kisatilanne sen kai tekee. Puristusta oli liikaa, Ruokonen pohti.

Ruokosen taktiikkana oli vetää ensin rytmissä 50 leukaa ja sen jälkeen viisi lisää yksi kerrallaan. Taktiikan alkupuoli onnistui, mutta sen jälkeen paukut riittivät vain yhteen lisäleukaan.

– Pikkaisen olen pettynyt, mutta pitää ajatella positiivisesti: jatkossa on helpompi parantaa ennätystä uudelleen.

Puolensa siinäkin. Ennätyksiä tulee enemmän, jos parantaa tulosta aina yksi toisto kerrallaan. Vähän kuten Sergei Bubka paransi seiväshypyn ME:tä sentti kerrallaan.

– Vielä kun saisi ennätyksistä rahaa kuin Bubka, Ruokonen nauraa.

SM-kisat olivat vasta toiset laatuaan. Ruokonen voitti oman, alle 80-kiloisten sarjansa myös viime vuonna. Tuolloinen voittotulos 46 oli myös SE. Tänä syksynä ennätys parani cup-kisassa kahdella toistolla.

Ennätysvireen taustalla on hienoinen tekniikkamuutos. Ruokonen vetää leukansa nyt entistä nopeammassa rytmissä.

Ruokosella on ikää jo 45 vuotta, mutta hän uskoo vielä pystyvänsä parantamaan ennätystään reilusti.

– Oma kattoni on ehkä jossain alle 70 toistossa. Jos paikat pysyy kunnossa, niin edessä on vielä monta hyvää vuotta.

Miesten yleiseen sarjaan osallistui Jyväskylässä 27 leuanvetäjää. Lähimmäksi Ruokosta ylsivät alle 70-kiloisissa kilpailleet Ville-Veikka Koponen ja Harri Kangas, molemmilla 45 toistoa. Nuori polvi tulee kovaa perässä, sillä Aaro Hanttu veti alle 19-vuotiaiden sarjassa 44 leukaa.

Kova tulos syntyi myös yli 50-vuotiaiden sarjassa, jossa Heikki Messo teki 40 toistoa.

– Taso on nousussa. Odotan, että erityisesti painin puolelta tulisi haastajia. Kuulin, että Marko Yli-Hannuksela olisi vetänyt 15 kilon lisäpainoilla 47 leukaa. Toisaalta ne on niitä painijoiden leukoja, Ruokonen sanoo ja viittaa kilpaleuanvedossa käytettäviin erittäin tarkkoihin sääntöihin.

Treenaamisen lisäksi Ruokonen hakee apua lisäravinteista. Kielletyistä aineistakin on kokemusta, sillä kerran hänelle suositeltiin pilleriä, joka sisälsi metyylipentaania.

– Otin sitä puoli tuntia ennen treenejä ja tuli tosi virkeä olo. Sitten kuulin, että se on kielletty. Soitin asiasta Timo Seppälällekin (Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja).

Leuanveto voi tuntua monesta hölmöläisten hommalta, mutta Ruokosen voimista on hyötyä myös työelämässä. Hän on töissä sairaanhoitajana Keski-Suomen keskussairaalassa.

– Potilaskoot ovat kasvussa. Sitä tulee välillä oltua nosturina, kun asiakas on 150-kiloinen. Ja aggressiivistenkin potilaidenkin kanssa pärjää paremmin, Ruokonen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt