Tiesitkö, että talvisodan legendaarinen iskulause liittyy kaatuneeseen huippu-urheilijaan?

Talvisodan iskulause liittyy rintamalla kaatuneeseen olympiamitalistiin.

Kollaa kesti. Taustalla olevassa kuvassa jalkaväkirykmentti 69:n sotilaat saivat ruokailla rauhassa.

18.11.2015 13:20

Marraskuusta 1939 maaliskuuhun 1940 kestäneen talvisodan suomalaissankaruuden yhdeksi symboliksi nousi iskulause Kollaa kestää. Sen luojana pidetään Kollaalla palvellutta upseeria, kirjailija Erkki Palolampea. Hänen kirjoittamansa Kollaa kestää -niminen sotakirja (1940) oli erittäin autenttinen rintamakuvaus ja aikansa sotakirjabestseller ennen Väinö Linnan vuosien 1941–44 jatkosotaa kuvaavaa Tuntematonta sotilasta.

Sanonta tuli Laatokan Karjalassa käydyistä, kiivaista Kollaanjoen taisteluista, joissa suomalaiset puolustajat eivät juuri hievahtaneet asemistaan neuvostohyökkääjän mies- ja kalustoylivoimasta huolimatta. Iskulause otettiin ahkeraan propagandakäyttöön talvisodan kuukausina, sillä Kollaan joukkojen sitkeys ja urheus ihmetytti Amerikassa asti.

Suomalaisten oli varsinkin Kannaksen puolustuksen horjahdellessa kevättalvella 1940 tärkeää tietää, että jossain muualla vihollinen pidettiin aisoissa.

Olympiamitalisti kaatui

Kollaan taisteluita käytiin 7.12.1939–13.3.1940, ja moneen kertaan suomalaisten asemia puolusti vain kourallinen loppuun ajettuja miehiä. Vihollispesäkkeet sijaitsivat tiukimmillaan vain muutaman kymmenen metrin päässä suomalaisten asemista.

Tällaisessa tilanteessa kaatui pikakivääritulessa 9. maaliskuuta luutnantti Martti ”Make” Uosikkinen. Palolampi oli Uosikkisen pienen tyttären kummisetä, ja 30-vuotias luutnantti kuului pätevänä ja rohkeana rintamaupseerina hänen suuriin innoittajiinsa Kollaa kestää -legendan luomisessa. Uosikkisen tarina kerrataan myös tuoreimassa Kiveen hakatut -kirjassa (Kirjapaja), jossa kerrotaan edesmenneistä suomalaisista urheilijoista ja urheiluvaikuttajista.

Martti ”Make” Uosikkinen, voimistelija."Tätä liikettä suorittaessaan loukkasi hän itsensä, niin että täytyi keskeyttää”, kerrotaan päiväämättömän kuvan arkistotiedoissa.

Kun kuolettavasti haavoittunutta Uosikkista vedettiin ahkiolla etulinjasta joukkosidontapaikalle, hänen kerrotaan huutaneen miehilleen: ”Muistakaa, että Kollaa kestää!” Puolentoista tunnin päästä Uosikkinen oli hengetön mies. Pidetyn upseerin kaatuminen oli Kollaan uupuneille joukoille raju henkinen isku.

Uosikkinen ei ollut kuka tahansa rintamaupseeri, vaan erittäin tunnettu urheilija, telinevoimistelun kaksinkertainen olympiamitalisti. Hän kuului Suomen joukkuepronssia saavuttaneisiin joukkueisiin Los Angelesissa 1932 ja Berliinissä 1936. Berliinin olympiavoittajista kestävyysjuoksija, vänrikki Gunnar Höckert kaatui Kannaksen taisteluissa 29-vuotiaana, kuukausi ennen Uosikkista.

Uosikkinen kouluttautui ennen sotia Sortavalassa opettajaksi ja oli myös tuottelias kirjoittaja. Hän kirjoitti valmennusoppaita telinevoimistelusta ja toisesta mielilajistaan alppihiihdosta.

Taisteluissa muitakin kuuluisuuksia

Kollaalla taisteli monia muitakin kuuluisuuksia, kuten legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä, Marokon kauhuksi kutsuttu upseeri, entinen muukalaislegioonalainen Aarne Juutilainen ja kenraali Woldemar Hägglund, jonka Gustav-pojasta tuli myöhemmin puolustusvoimien komentaja.

Tampereella toimi 1970-luvun lopussa Kollaa kestää -niminen punkyhtye. Yhtyeen tunnetuin kappale oli nimeltään Jäähyväiset aseille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?