Uskomaton tarina! 13 kertaa puukotettu suomalaishuippu nousi vankilakierteen jälkeen maailmanmestariksi - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Uskomaton tarina! 13 kertaa puukotettu suomalaishuippu nousi vankilakierteen jälkeen maailmanmestariksi

Toni Hannula, 53, voitti viikonloppuna kreikkalais-roomalaisen painin veteraanien maailmanmestaruuden.

Toni Hannula kuvattuna Oulussa 2014.

21.10.2015 11:47

Hannula muistetaan vuoden 1985 EM-kisojen 90 kilon sarjan pronssimitalistina ja vuoden 1984 Los Angelesin olympialaisista, jossa hän hävisi niukasti kultamitalin voittaneelle USA:n Steve Fraserille.

1980-luvun puolivälissä Hannulan elämä meni pahasti sekaisin. Hän ajautui rikoskierteeseen ja istui vankilassa noin vuosikymmenen vuosien 1989–2010 välillä.

Nyt Hannulan elämässä on vihdoin valoa. Paluu painimolskille auttoi takaisin elämään, ja viikonloppuna hän paini Ateenassa veteraanien maailmanmestariksi 51–55-vuotiaiden ikäluokassa. Finaalissa suomalaisen käsittelyssä pehmeni ruotsalainen Ari Markkola pistein 6–0. Turnauksessa yksikään vastustaja ei saanut Hannulalta pistettäkään.

– Oli se hieno hetki. Pitkä projekti päättyi ja tavoitteet täyttyivät. Teinpähän sen perhana, minkä taannoin sovin itseni kanssa, Hannula kertoo Ilta-Sanomille.

Hannulan lisäksi Suomi sai kisoista myös toisen kultamitalin, jonka toi 41–45-vuotiaissa kisannut Tero Katajisto. Hannula kertoo, että mestaruusjuhlat jäivät lyhyiksi.

– Eilen illalla palattiin reissusta ja tänä aamuna kello seitsemältä tulin töihin.

Hannula työskentelee Oulun kaupungin liikuntapaikkojen hoitajana. Urheilun ohella työ on ollut tärkeää paluussa normaaliin elämään.

– Vapauduin vankilasta koevapauteen 2009 ja ajoin puoli vuotta ruokajakeluautoa. Sen jälkeen olin kolme vuotta kuntouttavassa työtoiminnassa. Olin nykyisessä työssäni ensimmäisen kerran jo 1987. Olen erittäin kiitollinen siitä, että työnjohto muisti minut ja otti takaisin töihin 2012.

Hannula on edelleen kovassa kunnossa.

Hannula kertoi Urheilusanomien haastattelussa keväällä 2014, että hän kärsi vakavasta päihderiippuvuudesta päästyään vankilasta 2005. Nyt hän on kuitenkin ollut raittiina jo pian kahdeksan vuotta.

Viimeisen linnareissun jälkeen hän aloitti psykoterapian, urheilun ja säännöllisen joogaamisen.

– Olen käynyt neljä vuotta psykoterapiassa, joka jatkuu edelleen. Ilman sitä en olisi voinut tehdä mitään, ei puhettakaan työelämästä tai urheilusta. Urheiluun olen saanut purettua näitä arkipäivän ongelmia, muun muassa velkasaneerauksesta koituneita paineita.

– Päihteiden käytön takia minulle jäi pahoja univaikeuksia. En pysty vieläkään nukkumaan kunnolla ja herään joka aamu todella aikaisin, mutta saan päivän käyntiin joogan ansiosta. En tiedä miten pärjäisin ilman sitä.

Hannula voitti painiurallaan 12 SM-mitalia.

Pian 54 vuotta täyttävän Hannulan mukaan elämän kasaan parsiminen on ollut tuskallisen hidasta.

– Polvet ja kyynärpäät on leikattu, olkapää on mennyt sijoiltaan ja minua on puukotettu 13 kertaa. Fyysisiä vammoja on lukematon määrä, mutta jokin on saanut puskettua eteenpäin.

– Kävin aikoinaan niin pohjalla, että kyse oli elämästä ja kuolemasta. Letkuista lähdettiin, mutta urheilu on ollut tärkeä työkalu jaksamisessa. Kun pistin korkin kiinni, niin epäilijöitä kyllä riitti. Mutta se korkki on myös pysynyt kiinni!

– MM-kullan voittaminen oli hieno kokemus, sillä olen monta kertaa meinannut antaa periksi.

Toni Hannula (oik.) kamppaili Jani Mannin kanssa painin SM-kisoissa 1996 Joensuussa.

Veteraanien MM-kulta oli pitkän ja säntillisen työnteon tulos.

– Harjoittelen nykyisin kuutena päivänä viikossa. Ohjelmaan kuuluvat painonnosto, juoksu ja paini.

– Leuanvedossa tein ykkösen 60 kilon lisäpainolla. Se ei onnistu ihan joka jätkältä. Maastavedosta pystyn tekemään 150 kilolla kymmenen kolmosta. Sotilaspenkistä menee vielä 140 kiloa. Ne ovat ihan hyviä tuloksia viisikymppiselle.

Hannula ei tiedä, jatkuuko veteraaniura painimolskilla.

– Sen verran kova projekti oli, että en osaa sanoa vielä. En ajattele niin, että mennään ensi kisoihin uusimaan mestaruus. Tosin olisihan se vittuilumielessä hienoa voittaa kymmenen mestaruutta putkeen, Hannula naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?