Tämä 16-vuotias suomalaistyttö on vahva kuin taistelusukeltaja – näin monta leukaa hän vetää - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Tämä 16-vuotias suomalaistyttö on vahva kuin taistelusukeltaja – näin monta leukaa hän vetää

Juniorien MM-hopeamitalisti Emilia Kanerva, 16, on taistelijasukeltajan kunnossa.

Emilia Kanerva tavoittelee olympiakultaa, mutta ei vielä seuraavista kesäolympialaisista.

18.9.2015 11:09

Puolustusvoimien taistelijasukeltajakoulutukseen on vuosien varrella hakeutunut lukuisia naisia, mutta heistä useimpien kohtaloksi on koitunut leuanvetotesti.

Siinä kokelaan täytyy roikkua tangossa 1,5 minuuttia ja vetää sinä aikana vähintään 10 leukaa.

Judoka Emilia Kanerva oli harjoittelemassa merivoimien punttisalilla Upinniemessä, kun hän kuuli sukelluskoulun kouluttajalta testistä. Kanerva päätti kokeilla sitä – ja onnistui.

Tyttö oli tuolloin 15-vuotias.

Kanerva, nyt 16, on ikäisekseen poikkeuksellisen vahva – niin henkisesti kuin fyysisesti. Näiden ominaisuuksien ansiosta hän voitti tänä kesänä alle 18-vuotiaiden sarjassa EM-kultaa ja MM-hopeaa.

Viime vuoden syyskuusta tämän vuoden heinäkuuhun Kanerva voitti 73 ottelua peräkkäin. Eräässä turnauksessa Belgiassa hän kamppaili kahdessa ikäluokassa yhtä aikaa ja voitti 11 ottelua päivässä!

– Tavallaan oli hienoa, että pystyi niin pitkään voittamaan ihmisiä. Ei tullut sellaisia mokia, että häviäisi edes tyhmällä virheellä, Kanerva pohti.

– Koska kuitenkin tiesin, etten ole niin ylivoimainen kuitenkaan, tuli pieni taakka, milloin se häviö tulee.

Lopulta tappio tuli nuorten olympiapäivillä heinäkuussa, hieman ennen MM-turnausta. Siellä Kanerva taipui vasta finaalissa lajin mahtimaan Japanin edustajalle.

Vaikka kuuluisit maailman parhaimmistoon, aina välillä sparratessakin tulee pataan.

Viisivuotiaana judon aloittaneen Kanervan voimien selityksenä ovat liikunnallinen lapsuus ja painonnostoharjoitukset, jotka hän aloitti jo 12-vuotiaana.

Hän arvelee pystyvänsä vetämään nykyisin 20 leukaa. Penkkipunnerruksessa ennätys on oman painon verran, 60 kiloa.

Kanerva on ilmoittanut tavoitteekseen rohkeasti olympiavoiton. Rion kisoihin hän ei vielä pyri, tähtäin on vuosissa 2020 ja 2024.

– Olympiakulta on kilpailu-uran unelmatavoite. Sen toteutuminen ei ole niin varmaa. Toinen tavoite on, että edes pääsee sinne kisoihin, Kanerva sanoi.

Valmentaja Marko Laaksonen uskoo suojattiinsa.

– Kovalla työnteolla olympiavoitto on mahdollinen. Olympialaisiin mennään varmasti heittämällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?