Tekeekö tämä tuntematon mies suomalaista urheiluhistoriaa – unelmasopimus miljardiliigaan!

Tyler Vargasta voi sunnuntaina tulla ensimmäinen suomalainen, joka pelaa mahtavassa NFL-liigassa.

Tyler Varga raivasi tiensä Indianapolis Coltsin kokoonpanoon.

7.9.2015 11:51

Suomen amerikkalainen jalkapalloliitto SAJL houkutteli viime vuonna EM-joukkueeseen vahvistukseksi Yalen yliopistossa opiskellutta keskushyökkääjää Tyler Vargaa, mutta yliopiston Bulldogs-joukkueen valmennusjohto torppasi hankkeen.

Ensi sunnuntai-iltana sekä Suomen passin että edustusoikeuden omistava Varga, 21, voi tehdä huikeaa suomalaista urheiluhistoriaa. Varaamaton pelaaja solmi vapaana agenttina sopimuksen mahtavan NFL-liigan Indianapolis Coltsin kanssa ja raivasi harjoitusleiriltä paikkansa lopulliseen 53 pelaajan kokoonpanoon.

– Varga olisi ensimmäinen suomalainen, joka pelaa NFL:n runkosarjassa. NFL:n harjoituspeleihin asti on aiemmin päässyt puolenkymmentä suomalaista. Kyllähän tämä olisi erittäin kovan luokan temppu ihan urheiluhistoriallisestikin, kertoo SAJL:n ja lajin maailmanliiton IFAF:in puheenjohtaja Roope Noronen.

– Meillä on ilman muuta tavoite, että hän vielä edustaisi Suomen maajoukkuetta. Edustusoikeus on kunnossa, Noronen sanoo asiasta, joka koripallomaajoukkueessa suomalaistaustaisine pohjoisamerikkalaisine pelaajineen on jo arkipäivää.

Tyler Vargan äiti Hannele Sundberg on kotoisin Vantaalta. Coltsin pelaajan isän John Vargan juuret ovat Kroatiassa. Kumpikin vanhempi on harrastanut kehonrakennusta kilpatasolla, äiti myös rugbya ja alppihiihtoa.

Tyler syntyi, kun pariskunta asui Ruotsissa, mutta lapsuutensa poika vietti Kanadan Ontariossa, Kitchenerissä. Kanadassa pojasta kehittyi lukiosarjan ehdoton tähtipelaaja, joka siivosi kauden jälkeen palkintopöydät. Hän aloitti yliopistouransa Kanadassa Länsi-Ontarion yliopistossa, mutta siirtyi 2012 Yaleen, joka kuuluu USA:n yliopistojen Ivy Leagueksi kutsuttuun eliittiin mm. Harvardin ja Princetonin rinnalla.

Varga valmistui kolmessa vuodessa huippuarvosanoin ekologian ja evoluutiobiologian koulutusohjelmasta. Viimeisellä yliopistokaudellaan hänet valittiin myös yliopistosarjan tähdistöotteluun, mutta NFL:n varaustilaisuudessa häntä ei poimittu.

Varga kertoo SAJL:n vuosikirjan haastattelussa, että vieraili lapsuudessaan säännöllisesti tapaamassa sukuaan Suomessa, mutta ei ole nyt käynyt äitinsä kotimaassa muutamaan vuoteen. Jenkkifutiksen lisäksi hän harrasti Kanadassa judoa, voimistelua, alppihiihtoa ja baseballia.

Colts kohtaa sunnuntaina NFL-kautensa avauksessa Buffalossa paikallisen Billsin.

Huom. Juttua korjattu klo 13.08. Korjattu Coltsin avausottelun paikka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?