Näin huippu-urheilijan 8000 kilokalorin ruokavalio lihottaisi tavallista ihmistä – ”Voiko tämä olla edes totta?” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Näin huippu-urheilijan 8000 kilokalorin ruokavalio lihottaisi tavallista ihmistä – ”Voiko tämä olla edes totta?”

Huippu-urheilijoiden tiedetään syövän valtavia määriä pysyäkseen kunnossa. Ruokavalion vaikutukset tavalliselle ihmiselle olisivat järkyttävät.

Uimaritähti Michael Phelps on kertonut, että hänen päivittäinen ruokavalionsa sisältää jopa 12000 kilokaloria.­

14.8.2015 15:11

Matti Mattsson kertoi Ilta-Sanomille laihtuneensa 8 000 kilokalorin päivittäisellä ruokavaliolla, Chris Froomen kerrottiin ahmivan Tour de Francessa saman verran. Michael Phelpsin 12 000 kilokalorin päivittäisestä ruokavaliosta on puhuttu jo kauan, ja Ryan Lochtenkin kertoi vuosi sitten valmistautuvansa päivittäiseen kymppitonniinsa.

Mutta mitä 8 000 kilokaloria päivässä oikeasti tarkoittaa?

THL:n erikoistutkijan Katja Borodulinin mukaan ruokavaliot ovat perusteltuja, jos harjoittelee järjestelmällisesti kahdesta kolmeen kertaa päivässä. Nyrkkisääntö on, että ihminen kuluttaa pelkkään elintoimintojen ylläpitoon yhden kilokalorin tunnissa painokiloa kohti.

Esimerkiksi vapaauinti nostaa kulutuksen helposti jopa 10-kertaiseksi. Kilokaloreita palaa esimerkiksi 90-kiloiselta Mattssonilta jopa tuhat tunnissa. Yksilöityjä arvioita on vaikea esittää, mutta neljästä kuuteen tuntia päivässä harjoittelevan Mattssonin kulutus nousee helposti yli 8 000 kilokalorin.

Yli puoli kiloa päivässä

8 000 kilokaloria päivässä ylittää keskimääräisen urheilevankin ihmisen energiatarpeen helposti 5 000 kilokalorilla. Borodulinin mukaan yksi liikakilo sisältää noin 7 000 kilokaloria. Energia ei katoa kehossa mihinkään, joten:

– Voiko tämä olla edes totta? Borodulin hämmästyy.

– Se tarkoittaisi selvästi yli puolta kiloa päivässä. Kyllä. Energia ei katoa. Niin armotonta se on, Borodulin sanoo ja toteaa laskelmansa oikeiksi.

Matti Mattsson kertoi Ilta-Sanomille laihtuneensa 8000 kilokalorin päivittäisellä ruokavaliolla.­

Kuukauden aikaista lihomista on vaikea arvioida, sillä paino kertyy dynaamisesti – kuukauden lopussa ihminen on jo niin paljon lihavampi, että kaloreita kuluu elintoimintojen ylläpitämiseenkin enemmän. Lisäksi tietyssä pisteessä keho alkaisi vastustaa ja energiaa menisi enemmän suoraan ihmisen läpi.

Käytännössä oman kulutuksen ylittäminen jatkuvasti 5 000 kilokalorilla on lähes mahdotonta. Jos keskimääräinen ihminen siinä kuitenkin onnistuisi, niin Mattssonin, Froomen tai varsinkin Phelpsin ja Lochten ruokamäärillä hän lihoisi helposti jopa 10 kiloa kuukaudessa.

Urheilijan ruokavalio vetää kehon äärirajoille. Vaikka raskas ruokavalio kuormittaa kehoa, huippu-urheilun positiiviset vaikutukset terveyteen ylittävät helposti ja lujaa haitat.

– On tutkittu, että huippu-urheilijat elävät pidempään, Borodulin sanoo.

Pyöräilyn Ranskan ympäriajon voittanut Chris Froome tankkasi kisan aikana runsaasti energiaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?