Tokion olympialaisten logo ei sytytä suomalaista huippugraafikkoa – ”T ei edes näytä T:ltä”

Tokion olympialaisten 2020 logo julkistettiin tänään.

Olympialaisten logo julkistettiin tänään.

24.7.2015 21:35

Olympialaisten kotisivulla logoa kuvailtiin juhlavasti. Sen musta keskiosa ”symboloi monimuotoisuutta”, punainen ympyrä Japanin lippua ja ”jokaista lyövää sydäntä”. Lisäksi logon T-kirjaimen kerrotaan symboloivan sanoja Tokio, Team (joukkue) ja Tomorrow (huominen). Ongelma onkin, että:

– Itse logo on aika epäselvä. Se ei näytä T:ltä, vaan pieneltä r-kirjaimelta. Paralympialaisten logossa se vähäkin katoaa, sanoo Kasper Diem -blogista tunnettu, vuoden 2013 graafikoksi valittu Kasper Strömman.

– Logojen ei enää odoteta olevan vain logoja, vaan niiden pitää liittyä isompaan systeemiin. Luultavasti kisojen sivuilla on näitä samoja elementtejä, palkkeja ja palloja.

Tältä olympialaisten ja paralympialaisten 2020 logot näyttävät koko kauheudessaan.

Strömmanille logo tuo mieleen vanhan saksalaisen Bauhaus-arkkitehtuurin.

– Fonttivalinta on erikoinen, Clarendon oli etenkin 1960-luvulla suosittu fontti. Värimaailma tuo mieleen 1920- ja 30-lukujen Saksan. Se on retro, ehkä vähän liiankin retro. En tiedä mitä tulevaisuuden logot ovat, jotain kolmiulotteisia urheilijoita? Mutta tämä voisi olla jokin teleoperaattorin logo.

– Olympialaiset on kansainvälinen tapahtuma, mutta missä on Tokio? Pekingin olympialaisten logossa oli käsintehdyn näköinen fonttivalinta, tässä ei ole missään Japania, Aasiaa. En saa mitään sellaista fiilistä. Ei Japanin tarvitse minulle perustella olemassaoloaan, mutta luulisi olympialaisten olevan kansallinen ilonaihe. Se ei tule tässä ilmi.

Graafikon mukaan asia voidaan vielä korjata. Olympialaisten visuaalinen ilme riippuu myös muista tekijöistä.

– Odotan erityisesti maskottien julkistamista. Jos se olisi joku supikoira, tai mikä muu onkaan maailman japanilaisin eläin.

Eteenpäin on silti Strömmanin mukaan menty. Pohjanoteeraus nähtiin 2012 kesäkisoissa.

– Lontoon logo oli haiseva läjä.

Kasper Strömman ei löydä Tokiota Tokion olympialaisten logosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?