LS: Suomalaiskuskin ura päättyi tähän järkyttävään ulosajoon – ”Jäljet näkyvät vieläkin aivoissa”

Markus Niemelä kertoi Länsi-Suomi-lehdelle elävänsä yhä vakavan kolarinsa seuraamusten kanssa.

Markus Niemelä ajoi vuosia eri autourheiluluokissa.

17.6.2015 5:50 | Päivitetty 17.6.2015 9:36

Kilpa-ajaja Markus Niemelä ajoi hurjasti ulos viime marraskuussa Sprint car -sarjan kilpailussa.

31-vuotiaan Niemelän autosta hajosi hurjassa vauhdissa taka-akseli. Sen jälkeen auto lensi sekunnissa useamman voltin ja osui Perris Auto Speedway -radan reunakaiteeseen ja paiskautui takaisin radalle.

Niemelä sai hurjassa kolarissa aivotärähdyksen. Se ei ollut uran ensimmäisiä. Niemelä kertoi Länsi-Suomen haastattelussa, että kilpaura on ohi.

– Ei uran lopettaminen ollut lääkärin määräys, mutta sellaista viestiä tuli, että seuraavalla aivotärähdyksellä voi olla radikaalit seuraukset, Niemelä sanoi lehdelle.

Niemelä sanoi kaipaavansa yhä radalle. Päävammoja kertyi kuitenkin liikaa.

– Ei siitä kolarista varmaan yli pääsekään. Rysäys oli sen verran kova, että jäljet näkyvät vieläkin magneettikuvien perusteella aivoissa, Niemelä paljasti.

– Vammat eivät muuten haittaa tavallista elämää, mutta lyhyessä työmuistissa ja keskittymiskyvyssä olen havainnut heikkenemistä.

Aivotärähdysten pitkäaikaisvaikutusten vakavuus on noteerattu urheilupiireissä toden teolla vasta aivan viime vuosina. Etenkin Pohjois-Amerikassa lukuisat NFL- ja NHL-pelaajien kohtalot ovat puhuttaneet ja tuoneet uusia asioita tietoon aivotärähdysten vaaroista.

Niemelä ajoi urallaan ennen Sprint car-sarjaa Formula Fordin STCC-sarjaa ja voitti sen mestaruuden. Lisäksi hän ajoi mm. Formula Renault Eurocup-sarjaa ja GP2-sarjaa.

Kilpa-autoilun lopettamisen jälkeen Niemelä on löytänyt työn juoksutapahtumien järjestämisestä ympäri maailman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?