Hallitus purkaa liikuntapommia – ”Urheilusanomien jutulla iso vaikutus” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Hallitus purkaa liikuntapommia – ”Urheilusanomien jutulla iso vaikutus”

Timo Soini (vas.), Juha Sipilä ja Alexander Stubb.

Julkaistu: 28.5.2015 19:12

Olympiakomitean puheenjohtajan Risto Niemisen mielestä Urheilusanomien jutulla oli valtava merkitys uuden hallitusohjelman linjaukseen.

Uudesta hallitusohjelmasta löytyy urheilun, liikunnan ja kansanterveyden kannalta merkittävä linjaus: koulujen on tarjottava lapsille vähintään tunti liikuntaa päivässä – tavalla tai toisella. Tämä kuuluu jopa uuden hallituksen kärkihankkeisiin.

Uudistuksen taustalla on opetushallituksen Liikkuva koulu -projekti, jossa myös Olympiakomitea ja Valo ovat olleet aktiivisesti mukana.

– Mahtava juttu, juuri tätä hallitusohjelmalinjausta koko Suomen urheilu- ja liikuntakenttä tarvitsi, Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen iloitsee.

Risto Nieminen on Olympiakomitean puheenjohtaja.

– Teimme paljon töitä asian eteen, ja nyt tämä massiivinen kansantaloudellinen ongelma on huomioitu myös päättäjätasolla. Uskon, että tämä lisää lasten ja nuorten liikuntamääriä Suomessa.

Koululiikuntatunteja ei ole ensivaiheessa luvassa lisää, mutta se ei Niemisen mielestä ole edes oleellista tässä vaiheessa.

– Tärkeintä on, että nyt jokainen lapsi saa koulupäivän jälkeen mahdollisuuden nauttia urheilun ja liikunnan riemusta. Tunti lisää liikuntaa päivässä tarkoittaa, että seurojen ja koulujen välinen yhteistyö tiivistyy, mikä myös on tärkeää, hän näkee.

Urheilusanomat nosti koko Suomen kansaa ravisuttelevan liikuntapommin näkyvästi esiin maaliskuussa. Urheilusanomat kertoi muun muassa tutkimuksesta, jonka mukaan vain viidesosa koululaisista täyttää liikuntasuosituksen, joka on vähintään tunti päivässä ”kohtalaisen rasittavaa” liikuntaa. Ongelman kustannukset yhteiskunnalle ovat vuositasolla huimat 3–4 miljardia.

Laaja artikkeli kirvoitti keskusteluryöpyn, joka Niemisen mukaan herätti osaltaan päättäjiä.

– Urheilusanomien jutulla oli nähdäkseni valtava merkitys uuden hallitusohjelman linjaukseen. Siitä iso kiitos, Nieminen sanoo.

Urheilusanomien esimies Joose Palonen pitää hallitusohjelmakirjausta merkittävänä edistysaskeleena.

– Olen iloinen siitä, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden liikkua koulupäivän aikana. Toki olemme Urheilusanomissa ylpeitä myös siitä, että puhuttelevalla, huolellisella ja ratkaisuja tarjoavalla journalismillamme on yhteiskunnallista painoarvoa, kommentoi Palonen.

– Seuraamme jatkossakin tarkasti ja kriittisesti, miten liikunnallisen koulupäivän toteuttaminen onnistuu käytännössä.