Saana, Saini

Muut lajit

Päivä Peter Tallbergin kanssa Sydneyn olympialaisissa 2000

Julkaistu:

URHEILU
Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen kirjoitti reportaasin päivästään Peter Tallbergin seurassa Sydneyn olympialaisissa. Nyt IS julkaisee jutun uudelleen.
Ensin soitti Sergei Bubka, sitten prinssi Albert...

KOK:n jäsenen Peter Tallbergin eteen ei levitelty Sydneyssä punaisia mattoja. Ajoneuvoksikin kelpasi tavallinen perheauto, muttei sentään apostolinkyyti. KOK:n käytössä olevaan Regent's-hotelliin Sydneyn ydinkeskustassa ei kävellä kuin hollitupaan. Oven edessä seisoo turvamiehiä, ja jokainen kävelee metallinpaljastimen läpi aulaan. Suomen KOK-jäsenen Peter Tallbergin mukaan käytäntö koskee myös itseään Juan Antonio Samaranchia, Kansainvälisen olympiakomitean kiisteltyä puheenjohtajaa ja edesmennyttä vaimoaan sureva leskeä.

– Jokainen kävelee paljastimen läpi, niin se vähän on ollut Münchenin verilöylyn jälkeen, Tallberg viittaa palestiinalaisterroristien hyökkäykseen israelilaisurheilijoiden kimppuun olympiakisoissa 1972.

IS kulki yhden päivän Tallbergin mukana olympiakisoissa. Viimevuotisen KOK-skandaalin aikaan suuri yleisö sai kuulla varsin vekkuleita tarinoita eräiden KOK-jäsenten edesottamuksista. Yleinen mielikuva lieneekin, etteivät ”renkaiden herrat” suostu astelemaan kuin punaisella matolla tai liikkumaan kuin tilavilla, ilmastoiduilla limusiineilla.

– Pötyä, mutta viime vuoden jälkeen moni harhaluulo elää omaa elämäänsä. Mä teen täällä töitä paljon. Herään seitsemältä ja olen takaisin huoneessa yleensä iltayhdeltätoista, KOK-skandaalista kuivin jaloin selvinnyt entinen olympiapurjehtija sanoo.

Päivä Tallbergin matkassa paljastikin toiminnan arkipäiväisiä puolia: punaista mattoa ei Tallbergin eteen levitelty missään, kilpailupaikoilla hänellä ei ollut ylimääräisiä erioikeuksia ja ajoneuvoksi kelpasi eurooppalaista Opel Senatoria vastaava aussiajokki Holden Statesman.

Kuljettaja aina käytössä

Oma autonkuljettaja kullakin KOK-jäsenellä toki on, vieläpä ns. T1-kategoriaa. Se tarkoittaa, että kuljettaja on aina käytettävissä. KOK-puolisojen kategoria on T3 eli auto tulee, kun tilataan. Tallberg soittaa hotellin aulasta kuskilleen Jaakko Laajoelle, Australiassa vuosikymmeniä asuneelle sähköinsinöörille, joka osoittautuu vapaaehtoistyössään alan mieheksi. Hän on paikalla minuutissa.

Tallbergin kisamatka kestää kaikkineen viisi viikkoa. Varsinkin kisojen alusaika oli täynnä kokouksia ja pitkiä kiireisiä päiviä. Tallberg johtaa KOK:n urheilijakomissiota, joka on KOK-lahjusskandaalin jälkeen nostanut kovasti profiiliaan. Hän tähdentää heti, ettei saa KOK:lta palkkaa. Mahtijärjestö maksaa Tallbergille lähinnä matkat ja majoituksen. Suomen olympiakomitea maksaa puolipäivärahaa, ja KOK-jäsenillä on mahdollisuus syödä kisakylässä – 15 kilometrin päässä.

Presidentti purjehtimaan

– Mulla on pieni työkaluja myyvä yritys. Olen 63-vuotias ja pian eläkeiässä, mutta KOK:sta ei kerry eläkettä, tämä on luottamustoimi.

Edellisiltana Tallberg jakoi 200 metrin sekauinnin mitalit, mutta ikäväkseen ei päässyt ripustamaan lätkää Jani Sievisen kaulaan. Haasteita kuitenkin riittää: kun presidentti Tarja Halonen vierailee Sydneyssä, Tallberg järjestää tämän purjehdusretken vanhan ystävänsä Paul Hendersonin avulla. Urheilun legendat ovat Tallbergin ystäviä tai vähintään tuttuja. Sen näkee nopeasti, kun KOK-veteraanin puhelin soi matkallamme kohti päivän ensimmäistä etappia, pöytätennishallia. Kännykän kuorissa lukee ”Helsinki 2006” myttyyn menneen talvikisaprojektin kunniaksi.

– Hello, Sergei, kiva kuulla ääntäsi. Olet saanut flunssan, se kuulostaa ikävältä. Toivottavasti paranet.

Puhelun lopuksi sovitaan aamiaistapaaminen.

Sergei Bubka, seinänaapuri

Soittaja oli seiväshyppylegenda Sergei Bubka, joka epäili mahdollisuuksiaan kilpailla Sydneyssä. Hän on ehdolla urheilijakomissioon. Bubka on Tallbergin seinänaapuri KOK-hotellissa. "Sergeillä" on suomalaisen mukaan suuri tulevaisuus olympialiikkeessä.

Pingispaikalla Tallberg ihastelee ruotsalaisen Jörgen Perssonin taiturimaista peliä, joka lämmittää vanhan pelaajan mieltä. Tallberg istuu katsomossa kuin kuka tahansa, ilman joitakin kollegoitaan alati seuraavaa laahusmaista hovia.

– Eihän mua tavallinen väki yleensä edes tunnista ja se on hyvä. Eikä mua kyllä mielistelläkään, ei ennen eikä jälkeen viime vuoden tapahtumien.

Suomenruotsalaista herrasmiestä olisikin mahdottoman vaikea kuvitella öykkäröimässä kulunvalvojille. Kaikesta paistaa, että tässä suvussa on asuttu kalustetuissa huoneissa jo aika tovi. Ottelun seuraaminen keskeytyy, kun puhelin soi taas. Langan päässä on Monacon prinssi Albert. Siniverinen soittaa urheilijakomission asioissa, aivan kuten Bubkakin, ja pyytää Tallbergia hoitamaan erään asian kuntoon. Ja kuinka ollakaan, asia kuuluu ruotsalaisen pikaluistelulegendan Tomas Gustafssonin reviirille. Tämä taas istuu pingiskatsomossa. Myös hänestä kuullaan Tallbergin mukaan vielä urheilumaailmassa.

”Albert soitti, Tomas hoitaa”

– No niin, Albert soitti ja Tomas hoitaa asian.

Puheluissa huolenaihe on urheilijoiden tähän asti matala äänestysaktiivisuus vaalissa, jossa valitaan kisojen loppupuolella kahdeksan uutta urheilijajäsentä KOK:hon. Kun matkaame yleisurheilustadionilta jousiammuntapaikalle, virkaintoinen poliisi pysäyttää auton ja estää kääntymisen kohti Archery Parkia, jossa Tallbergilla on sovittuna lounas. Kansainvälisen jousiammuntaliiton amerikkalainen puheenjohtaja, KOK-jäsen James Easton on kutsunut KOK-jäseniä lounaalle. Tallberg ihmettelee kohteluaan, sillä hänen autonsa tuulilasiin on liimattu kaikki mahdolliset kulkuluvat. Poliisin ehdottama apostolinkyyti ei todellakaan kelpaa, ja toisaalta poliisia ei liikuta pätkääkään Tallbergin asema tai kiire.

– Tämä on kummallista. Selvitän tämän heti, kun on aikaa, Tallberg sanoo kireänä kuljettajalleen.

Ostereita ja pastaa

Kuljettaja Laajoki löytää tien jousiammuntapaikalle hankalaa kiertotietä, ja Tallberg ehtii lounaalle. Listalla on ostereita ja pastaa, KOK-jäseniä paikalla noin 25.

– Juomaksi meillä on puna- ja valkoviiniä tai olutta, ja normaalit vedet ja limpparit päälle.

Kulkuongelmista huolimatta Tallberg kehuu Sydneyn kisoja, kun matka jatkuu kohti hotellia.

– Ero Atlantaan on ihan selvä. Ensi vuonna valitaan vuoden 2008 isäntä. Peking ja Osaka ovat vahvoilla, mutta voin vakuuttaa, että kummankin järjestämä kestitys on ollut vaatimatonta. Osakan huoneeseeni toimittamassa muovikassissa oli tosin muutama kiva pinssi.

Tallberg uskoo, että pian vetäytyvä Samaranch haluaa kisat Kiinaan. Hän uskoo myös, että KOK:n toimintaan alati liittyvät epäluulot kytkeytyvät paljolti iäkkääseen puheenjohtajaan. Tallbergin välit Samaranchiin ovat asialliset.

– Kun Samaranch oli Espanjan Moskovan-suurlähettiläs, hänen perheensä hoiti tärkeimmät hankintansa Helsingin Stokkalta. Tutustuimme jo silloin hyvin.

Iltapäivän lopuksi Tallberg pyytää Laajokea ajamaan takaisin hotelliin, jonka aulabaarissa nautimme oluen. Seuramiehen jutut ja tutut eivät tässä miljöössä lopu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suora lähetys: Pääkaupunkiseudun asukkaat hämmästyivät verenpunaista aurinkoa – meteorologi: tästä ilmiö johtuu

  2. 2

   Muumiprostituoidut tulivat Tampereelle

  3. 3

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  4. 4

   Rauman Lyseon lukiossa nähtiin mies puukon kanssa – poliisi otti epäillyn kiinni

  5. 5

   Kaksoset veitsellä Ruotsissa murhannut suomalaismies pääsee vapaaksi

  6. 6

   Jari Sillanpää julkaisi harvinaisen kuvan isosiskonsa Sarin kanssa – onnellisena Espanjassa

  7. 7

   Äiti tappoi 5 vauvaa ja kätki ruumiit astioihin – 13 vuoden tuomio jäi pysyväksi

  8. 8

   Tunnistatko tätä härveliä? Tuurin legendaarinen ”tarjoushaukka” esittelee huutokauppakeisarille kyseenalaisia tuotteita – Heliltä härski heitto

  9. 9

   Mikolle, 27, jää Kelan rahoista käteen 480 e / kk, ei halua töihin – ”Juon, luen ja keilaan”

  10. 10

   Windowsin jättipäivitys tulee tällä viikolla: Näin suojaudut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  2. 2

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  3. 3

   Aamuposti: Onko seteliisi painettu nämä kaksi tunnusta? Siitä voidaan pulittaa jopa 1100 euroa

  4. 4

   Voihan maanantai! Jaajo Linnonmaa julkaisi rehellisen kuvan radiotyöstä – ”Minuutti ennen lähetystä”

  5. 5

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  6. 6

   Huippukokki tekee jauhelihakastikkeen vallankumouksellisella tavalla – ja se kannattaa

  7. 7

   Millan vatsavaivat vähenivät huomattavasti – vain yksi muutos aamiaisessa riitti

  8. 8

   Radiojuontaja Jenni Alexandrova kertoi rehellisesti kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä – ”Kyllä tuohon työmies tarpeensa tekisi”

  9. 9

   Mikolle, 27, jää Kelan rahoista käteen 480 e / kk, ei halua töihin – ”Juon, luen ja keilaan”

  10. 10

   Maajussi-Aapon käytös pelästyttää morsianehdokkaan: kahvinkeitto johtaa epäilyihin ja hampaiden kiristelyyn – ”Ei uskalla sanoa mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äänite paljasti uimavalvojien törky­puheet: alaikäisten koulu­tyttöjen opettaja sai kuulla pöyristyttävän kommentin

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Valokuvaaja paljastaa 55 vuotta alastonkuvien jälkeen: Marilyn Monroella oli vain yksi ehto nakuilulle

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

  6. 6

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  7. 7

   Tällaisen elämän miljardööri Niklas Herlin eli – muistokirjoitus

  8. 8

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  9. 9

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  10. 10

   Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suora lähetys: Pääkaupunkiseudun asukkaat hämmästyivät verenpunaista aurinkoa – meteorologi: tästä ilmiö johtuu

  2. 2

   Muumiprostituoidut tulivat Tampereelle

  3. 3

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  4. 4

   Rauman Lyseon lukiossa nähtiin mies puukon kanssa – poliisi otti epäillyn kiinni

  5. 5

   Kaksoset veitsellä Ruotsissa murhannut suomalaismies pääsee vapaaksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  2. 2

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  3. 3

   Aamuposti: Onko seteliisi painettu nämä kaksi tunnusta? Siitä voidaan pulittaa jopa 1100 euroa

  4. 4

   Voihan maanantai! Jaajo Linnonmaa julkaisi rehellisen kuvan radiotyöstä – ”Minuutti ennen lähetystä”

  5. 5

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äänite paljasti uimavalvojien törky­puheet: alaikäisten koulu­tyttöjen opettaja sai kuulla pöyristyttävän kommentin

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Valokuvaaja paljastaa 55 vuotta alastonkuvien jälkeen: Marilyn Monroella oli vain yksi ehto nakuilulle

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

  6. Näytä lisää