Muut lajit

Antti O. Arponen on kuollut

Julkaistu:

Suru-uutinen
Suomen Urheilumuseon entinen johtaja Antti O. Arponen kuoli 64-vuotiaana vaikeaan sairauteen.
Harva toimittaja on ollut yhtä ahkera sivutoimessaan kuin maanantaina suolistosyöpään menehtynyt Antti O. Arponen. Sippolassa 3.5.1950 syntynyt Arponen opiskeli historiaa Helsingin yliopistossa 1970-luvun alussa, mutta suuntautui opintojen päätyttyä urheilutoimittamiseen ja alan järjestötoimintaan.

Arponen toimi Suomen Urheilumuseon johtajana 1977–79 ja Suomen Urheilulehden päätoimittajana 1980–81. Sen jälkeen hän työskenteli paikallisradiossa Kuopiossa. Pitkäaikaisimman työuransa Arponen teki Etelä-Saimaan palveluksessa 1986–2004.

Hän jäi eläkkeelle Karjala-lehden palveluksesta alkuvuodesta 2012.

Arposen varsinainen intohimo oli urheilutietous ja alan kirjallisuus. Hän ei tyytynyt lukemaan muiden tekstejä, sillä ahkera kirjoittaja laati itse kymmeniä teoksia niin urheilun kuin historian saralta. Eniten julkisuutta saivat Huhtiniemen teloituksiin liittyvät tekstit. Urheiluaiheisia kirjoja Arponen ehti tuottaa 67 kappaletta. Työpöydälle jäivät parin teoksen suunnitelmat ja taustamateriaalit.

Arponen palkittiin Vuoden urheilukirja -palkinnolla 1986 ja 2006. Lisäksi eteläkarjalainen sai lukuisia muita tunnustuksia ja palkintoja. Helmikuussa 2009 Arposelle myönnettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansioristi. Tämän vuoden alussa Suomen Urheilumuseosäätiö myönsi Arposelle kunniakirjan pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi.

Arposen Tuomas-poika on pelannut syksystä 2005 lähtien salibandyliigassa NST:n ja Josban joukkueissa.

Arponen oli Lappeenrannan kaupunginvaltuuston jäsen. Valtuusto piti ennen maanantain kokoustaan hiljaisen hetken Arposen muistolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt