Tämä ongelma maksaa Suomelle jopa 4 miljardia euroa vuodessa – ”Niin iso pommi, että kukaan ei ymmärräkään”

Julkaistu:

Urheilusanomat selvitti
Uusi tutkimus paljastaa, että vain pieni osa suomalaisista lapsista ja nuorista liikkuu riittävästi terveytensä ylläpitämiseksi. 95 prosenttia lapsista viettää liikaa aikaa ruudun ääressä. Ongelman aiheuttama lasku kansantaloudelle on jo nyt 3–4 miljardin euron luokkaa.
Tämän viikon Urheilusanomat kertoo hälyttäviä tietoja suomalaisten lasten ja nuorten liikkumisesta ja elämäntavoista.

Urheilusanomat pääsi tutustumaan ensi viikolla julkaistavaan Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistutkimukseen (Liitu), jonka mukaan vain 20 prosenttia suomalaisista lapsista ja nuorista täyttää liikuntasuosituksen eli liikkuu vähintään tunnin päivässä. Yhdeksäsluokkalaisista vain kymmenesosa liikkuu riittävästi.

95 prosenttia lapsista tuijottaa liikaa ruutuja, kuten televisiota, tietokoneen näyttöä ja älylaitteita. Suositus ns. ruutuajalle on korkeintaan kaksi tuntia päivässä.

Lasten ja nuorten vähäinen liikkuminen on vakava uhka kansanterveydelle. Lasku kansantaloudelle on asiantuntijoiden mukaan 3–4 miljardia euroa vuodessa – tulevaisuudessa summa vain kasvaa, jos mitään ei tehdä.

– Tässä rakennetaan niin isoa pommia, että kukaan ei ymmärräkään, sanoo Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön Likesin johtaja Eino Havas.


Urheilusanomien 12-sivuisessa jutussa opettajat, tutkijat ja valmentajat esittävät ratkaisuja ongelmaan. Lapset voidaan saada liikkumaan vielä 2010-luvullakin, mutta ovatko suomalaiset valmiita toteuttamaan muutosta? Asenteiden on muututtava kodeissa, kouluissa, kunnissa ja eduskunnassa.

Mitä sinä olet valmis tekemään ongelmalle?

Lue koko juttu tästä linkistä.

Jos et ole Urheilusanomien tilaaja, voit lukea jutun yhdellä eurolla ja saat samalla koko kuukauden lehdet sekä verkkopalvelun lukuoikeuden tutustumistarjouksena.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt