Joose Palosen kommentti: Unohtakaa sote! Tässä on Suomen kohtalonkysymys - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Unohtakaa sote! Tässä on Suomen kohtalonkysymys

Kuvituskuva
Julkaistu: 18.3.2015 18:54

Unohtakaa hetkeksi sote, kestävyysvaje ja työurien pidentäminen. Suomalaiset eivät jaksa töissä edes keski-ikäisiksi, jos liikuntapommin annetaan räjähtää.

Jos luet yhden pitkän urheilu- tai liikunta-aiheisen jutun tänä vuonna, lue tämä. Juttu kertoo liikuntapommista, jonka tikitykseen jokaikisen suomalaisen pitäisi herätä: isän, äidin, lapsen, nuoren, opettajan, veronmaksajan ja poliitikon.

Niille, joiden keskittymiskyvyn liika ruudun tuijottaminen on jo vienyt, yritän tiivistää olennaisimman.

Ensi viikolla julkaistavan liikuntatutkimuksen (Liitu) mukaan vain viidennes suomalaisista lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä ylläpitämisen kannalta riittävästi. 95 prosenttia lapsista ja nuorista istuu ja katsoo erilaisia ruutuja liian monta tuntia päivässä.

– Tämän päivän yläkoululaisten pitäisi olla 20-30 vuoden päästä yhteiskunnan tukipilareita, veronmaksajia. Mitä jos tämä sukupolvi on jo silloin peruskorjauksen tarpeessa? Tässä rakennetaan niin isoa pommia, että kukaan ei ymmärräkään, sanoo Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (Likes) johtaja Eino Havas Urheilusanomille.

Kuvituskuva

Tähän saakka eduskuntavaalien alla on vaahdottu sotesta eli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Kaikille on varmasti tullut selväksi, että kallista on. Huonoimmassa kunnossa olevat käyttävät valtaosan rahoista.

Olisiko jo aika puhua keinoista, joilla terveysongelmia voidaan ehkäistä? Liikunnallisen elämäntavan opettaminen on siihen paras mahdollinen keino.

Työurien pidentämistä on vaadittu viime vuosina kiivaasti. Vaatimus on täysin epärealistinen, jos nykyiset lapset ja nuoret tulevat työelämään heikommassa kunnossa kuin mikään sukupolvi tähän saakka, kuten useat tutkimukset todistavat.

Arvon ekonomistit ja poliitikot, mitäpä jos ehdottaisitte ratkaisuja vaihteeksi tähän ongelmaan?

Kaikkein tärkeintä olisi saada liikuntaa koulupäiviin ja niiden ympärille, varsinkin kun urheilun harrastamisesta seuroissa on tullut paljon kalliimpaa kuin ennen. Ahkerasti liikkuvia lapsia löytyy yhä, mutta he ovat vähemmistössä. Vain koulut tavoittavat jokaisen 7-15-vuotiaan suomalaisen. Lapsia ei pitäisi vain kuskata liikuntaharrastuksiin, vaan mahdollisuus mielekkääseen liikuntaan pitäisi tuoda sinne, missä lapset jo ovat.

Urheilusanomien jutussa opettajat, tutkijat ja valmentajat ehdottavat käytännöllisiä keinoja, joilla lapsia voidaan saada innostumaan liikkumisesta. Kerro kommenttikentässä omat ehdotuksesi tai lähetä palautetta: joose.palonen@iltasanomat.fi.

Nostetaan yhdessä lasten ja nuorten liikkuminen vaaliteemaksi sekä puheenaiheeksi kodeissa, kouluissa ja kunnissa.

Ja jos fyysinen vireytesi ja keskittymiskykysi on tallella, lue vuoden tärkein liikunta- ja urheilujuttu kokonaisuudessaan tästä.

Kirjoittaja on Urheilusanomien esimies.

Lisää aiheesta