Muut lajit

Kylmäpäinen ME-suoritus Suomessa: Johanna sukelsi 50 metriä jään alla

Julkaistu:

Suomalainen Johanna Nordblad, 39, on harrastanut vapaasukellusta jo vuodesta 2000. Tänään hän teki naisten maailmanennätyksen sukeltamalla jään alla 50 metriä ilman räpylöitä ja märkäpukua.
Virallisesta maailmanennätyksestä ei ehkä voida puhua, sillä vapaasukellusjärjestöt, kuten AIDA International eivät pidä kirjaa jään alla sukeltamisesta. Guinnessin ennätyskirjaan Johanna Nordblad kuitenkin päässee aikanaan Stig Severinsenin seuraan. Severinsen sukelsi miesten maailmanennätykseksi 76,2 metriä vuonna 2013.

Nordblad teki ennätyksensä Päijänteen jään alla Antero Joen järjestämässä sukellustapahtumassa, joka keräsi vapaasukeltajia ympäri maailmaa.

– Sukellus onnistui hienosti. Olen tosi hengissä nyt, saunasta tavoitettu Johanna Nordblad nauraa Ilta-Sanomille.

Ennätysyritys jännitti Nordbladia, mutta vapaasukelluksessa ei pulssin parane hirveästi nousta.

– Matka ei sinällään ollut ongelma ja viihdyn kylmässä vedessä. Tosin siellä 2-asteisessa vedessä voi tapahtua mitä tahansa.

Ja tapahtuikin.

– Lähtö viivästyi hieman ja lopussa sukelsin ohi avannosta, Nordblad kertoo.

– Olin menossa vielä seuraavalle merkille, mutta sieltä tulikin jo kamera vastaan. Piti kääntyä takaisin, maailmanennätysnainen kuvailee tapahtumia jään alla.

Nordblad tiesi kuitenkin, mitä oli tekemässä. Hän on harrastanut vapaasukellusta vuodesta 2000 lähtien.

– Vuonna 2004 tein maailmanennätyksen altaassa räpylöillä. Silloin sukelsin 158 metriä. Vuoden 2013 kisoissa sukelsin jo 192 metriä, mutta se riitti vasta seitsemänteen sijaan.

Vuonna 2010 harrastus joutui tauolle, koska Nordblad katkaisi pahasti jalkansa alamäkipyöräilyssä. Extreme-urheilijaksi Nordblad ei kuitenkaan itseään halua kutsua.

–  Ei tämä ole extremeä. Se on extremeä, kun odottaa kaveria jään alta, sukeltaja vertaa.

Tosin jos Nordbladin äidiltä kysytään, tyttären harrastuksessa ei ole järjen häivää.

– Ja omaa poikaani kyllä kieltäisin, jos hän aikoisi tätä kokeilla, Nordblad hekottaa.

Jos kaikki menee, kuten on suunniteltu, ennätys löytyy pian Guinnessin ennätyksistä.

– Kaikki on tehty, niin kuin he ovat pyytäneet, mutta niistä ei aina tiedä. Jos vaikka videokuva heiluu liikaa, niin ennätys voidaan hylätä.

Mutta kuinka pitkälle ilman laitteita voi sukeltaa. Missä menee raja?

– Laji kehittyy koko ajan, kun ihmisen fysiologiasta saadaan enemmän tietoa. Tieto vaikuttaa harjoittelumetodeihin ja matkoihin, tuore ennätyksen haltija pohtii.Jos upotettu Twitter-viesti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ota kantaa

Kävitkö tänä talvena avannossa?

Kyllä 13% En 87%
Ääniä yhteensä 18704

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt