Porin maalitykki hurjassa iskussa – riittääkö yhden miehen show jättiyllätykseen? - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Porin maalitykki hurjassa iskussa – riittääkö yhden miehen show jättiyllätykseen?

Tomi Mustonen (vas.) ja Juha Laitinen

Tomi Mustonen (vas.) ja Juha Laitinen

Julkaistu: 18.2.2015 9:57

Esittelyssä Porin tehomies ja puolivälieräparit.

Porilainen Narukerä on nojannut tällä kaudella vahvasti Tomi Mustosen tehoihin. Hyökkääjä teki Bandyliigan runkosarjassa 27 Narukerän 55 maalista. Maalivireen täytyy säilyä, jotta joukkue voi unelmoida Veiterän yllättämisestä keskiviikkona alkavassa puolivälieräsarjassa.

Mustonen ei allekirjoita väitteitä, että Narukerä olisi yhden miehen joukkue.

– Yksilö onnistuu, jos joukkue onnistuu. Ei siellä kukaan yksin voi pärjätä. Pelaan sellaista roolia, että olen paljon pallon kanssa, mutta ei homma vain minun varassani ole, Mustonen sanoo.

Maalinteon salaisuus?

Kolmekymppinen maalitykki ei ole yhden kauden tähdenlento. Hän voitti Bandyliigan maalikuninkuuden 2011 ja 2012. Oikea mies siis kertomaan, mikä maalinteon salaisuus on.

– Selkärangasta se tulee. Pikkunassikasta asti on ollut kiva tehdä maaleja. Halu tehdä maali ratkaisee – ainakin veskarit sanovat, että se näkyy.

Mustonen pelasi juniorina kesäisin pesäpalloa, talvisin ohjelmassa oli aluksi vain jääkiekko.

– Vanhemmat näkivät minulla olevan niin paljon energiaa, että aloin pelata jääpalloa jääkiekon lisäksi.

Lajivalinta osui lopulta bandyyn, joka ei haasta mediaseksikkyydessä pyhää kiekkoa, niin hieno laji kuin onkin.

– En ole katunut valintaani päivääkään. Joskus saunan lauteilla voi tietysti kaverien kanssa jossitella, mutta katua ei tarvitse. Jääkiekon ikäluokastani Matti Kuparinen (HIFK) pelaa edelleen, Mustonen sanoo.

”Voitettavissa”

Narukerän saldo runkosarjassa piirtyi murheelliseksi, mutta Mustosen mukaan tilastojen takana näkyy valoa – jopa kovia Veiterä-otteluita ajatellen. Narukerä hävisi runkosarjassa molemmat ottelunsa Veiterää vastaan. Mustonen teki niissä otteluissa yhteensä kuusi maalia.

– Ei niistä otteluista huono maku jäänyt. Ottelut olivat voitettavissa – kuten monet muutkin. Meillä on melko nuori joukkue. On ollut vaikeuksia saada ehjiä 90-minuuttisia.

Mitaliputken jälkeen

Porilaiset voittivat neljä mitalia putkeen 2010–13, mutta sukupolvenvaihdos on näkynyt tuloskäyrässä. Nyt Mustonen edustaa joukkueessa sellaista kokemusta, jota hän joskus nuorena katsoi ylöspäin.

Mustosen mukaan Narukerä on valmis haastamaan runkosarjan ykkösen tosissaan.

– Paineet ovat Veiterällä. Meiltä löytyy vain voitettavaa. Meidän täytyy keskittyä ihan rauhassa omaan pelaamiseemme. Lähdemme kurinalaisesta puolustuspelistä, ja yritämme iskeä paikan saadessamme. Emme voi lähteä sellaiseen vauhtileikittelyyn, mitä Narukerä esitti joskus takavuosina.

Bandyliigan puolivälierät (paras kolmesta)

Pelipäivät: 18.2. ja 20.2. sekä tarvittaessa 22.2.

Akilles–Kampparit

Selvät sävelet. Mikäli Akilles pelaa potentiaalinsa edellyttämällä tasolla, se etenee välieriin. Paluumuuttaja Sami Laakkonen jyräsi runkosarjan pistepörssin ylivoimaiseen voittoon, mutta porvoolaiset eivät ole vain nimekkäimmän miehensä varassa. Tasossa riittää leveyttä, mm. viime kauden maalipörssin voittaja Jukka Loukkola on löytämässä taas ”tappovireensä”.

Kampparit kompuroi loukkaantumishuolissa. Kokeneen Kimmo Huotelinin pelaaminen on epävarmaa. Mikkeliläisten on onnistuttava puolutuspelissään täydellisesti, jotta edes pieni mahdollisuus yllätykseen eläisi. Kampparit hävisi kolme viimeistä runkosarjapeliään. Joukkoon mahtui 3–8-tappio Akillekselle.

Runkosarjassa: Kampparit–Akilles 1–1 ja Akilles–Kampparit 8–3.

Parhaat pistemiehet runkosarjassa: Akilles: Sami Laakkonen 38+12=50, Jukka Loukkola 18+3=21. Kampparit: Juho Liukkonen 13+7=20, Eetu Karhunen 14+4=18.

Botnia–OLS

Botnia on Bandyliigan parhaiten puolustava joukkue, ja tiivistä pelaamista täydentää erittäin hyvä maalivahti Juuso Tervonen. Hyökkäyspäässä tehoista ovat vastanneet Teemu ja Tuomas Määtän lisäksi mm. Jimi Heinonen ja Niklas Johansson.

Hallitseva Suomen mestari OLS ei ole viime kauden tasolla menetettyään pelaajia täksi kaudeksi. Kokeneen Jarmo Mällisen paluu kesken kauden on auttanut oululaisten hyökkäämistä, mutta OLS lähtee näihin otteluihin altavastaajana. Botnia voitti joukkueiden viime kohtaamisen runkosarjassa viime sunnuntaina.

Runkosarjassa: Botnia–OLS 5–2 ja OLS–Botnia 1–4.

Parhaat pistemiehet runkosarjassa: Botnia: Teemu Määttä 16+20=36, Jimi Heinonen 17+6=23. OLS: Tommi Pikkuhookana 17+12=29, Atte Lämsä 14+4=18.

JPS–HIFK

Nuorehkolta JPS:lta ei odotettu ainakaan Jyväskylän ulkopuolella suuria ennen kautta. Kokenut valmentaja Esko Tammilehto on kuitenkin virittänyt joukkueensa hienoon vireeseen parahiksi kauden tärkeimpiin otteluihin. JPS on hävinnyt tämän vuoden puolella vain yhden ottelun kymmenestä: runkosarjan voittajalle Veiterälle päätöskierroksella 3–4.

Myös HIFK:n vire näyttää kohtalaisen hyvältä. Timo Arjanko järjestelee tilanteita, Harri Hiukka ja Aku Ojanen tykittävät maaleja. HIFK on juhlinut kolmea viidestä viime Suomen mestaruudesta, joten seurasta löytyy voittamisen kulttuuria.

Ennakkoon tasaisin puolivälierätaistelu. Viime kaudella stadilaisten tie tyssäsi puolivälierissä juuri JPS:aa vastaan. JPS eteni silloin lopulta hopealle.

Runkosarjassa: HIFK–JPS 3–3 ja JPS–HIFK 5–5.

Parhaat pistemiehet runkosarjassa: JPS: Mikko Rytkönen 23+8=31, Santeri Laitinen 17+4=21. HIFK: Harri Hiukka 22+2=24, Aku Ojanen 16+6=22, Timo Arjanko 3+19=22.

Veiterä–Narukerä

Paluumuuttajilla täksi kaudeksi vahvistunut Veiterä puristi runkosarjan ykköseksi – ja voitti ”siinä sivussa” myös Suomen cupin. Taso on leveä, mikä tekee joukkueesta vaikeasti pysäytettävän.

Narukerä menee niin vahvasti Tomi Mustosen tehojen varassa, että porilaisten yllätykseen on vaikea uskoa. Vahva Veiterä pystyy halutessaan keskittymään Mustoseen ilman, että menettää ratkaisevasti omaa tehoaan. Narukerä hävisi runkosarjan 18 ottelustaan 15. Se päästi 113 maalia, vain jumbo-WP 35:n verkko paukkui tiuhempaan. Vertailuksi: Veiterä päästi 18 ottelun runkosarjassa 50 maalia vähemmän kuin Narukerä.

Runkosarjassa: Veiterä–Narukerä 6–2 ja Narukerä–Veiterä 6–8.

Parhaat pistemiehet runkosarjassa: Veiterä: Eetu Peuhkuri 6+20=26, Janne Hauska 16+8=24. Narukerä: Tomi Mustonen 27+5=32, Niko-Valtteri Koivula 11+4=15.

Tomi Mustonen pelaa Narukerässä.

Tomi Mustonen pelaa Narukerässä.