Toinen ihminen maailmassa: Veli-Matin uskomaton volttivideo leviää maailmalla - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Toinen ihminen maailmassa: Veli-Matin uskomaton volttivideo leviää maailmalla

Trikkaus on nuori laji, ja yksi sen huippunimistä tulee Tampereelta.

27.1.2015 21:43

Tamperelainen Veli-Matti Saarela kehitti tempun. Hän totesi sen liian vaaralliseksi. Kun australialainen trikkaaja toteutti sen vuosi sitten, ei suomalaismies voinut jättää asiaa sikseen. Eilen hyppy viimein onnistui ja ilo oli sen mukainen.

Tempun nimi on cork in back out. Useimmille moinen nimi ei avaudu. Kyseessä on tuplavoltti kokokierteellä yhdeltä jalalta.

– Olen nyt toinen koko maailmassa, joka on onnistunut tempussa, Vellu Saarela intoilee Ilta-Sanomille.

Saarela kehitteli tempun vuonna 2011, mutta totesi sen liian hurjaksi. Kolme vuotta myöhemmin australialainen trikkaaja Tim Farley teki tempun. Sen jälkeen Saarelalla oli vain yksi vaihtoehto: aloittaa tempun treenaus.

– Koko temppu oli aluksi vitsailun aihe. Ei kukaan ajatellut, että se voitaisiin tehdä. Vitsi muuttui unelmaksi ja lopulta realismiksi, Saarela kertoo.

– Yritin aikoinani tehdä tätä, mutta yritys johti aina monen viikon treenitaukoon. Sen verran polvet kolisivat, hyppymies naureskelee.

Trikkaus syntyi 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun yhdysvaltalaisissa karatepiireissä. Harrastavat ja kilpailijat alkoivat keksiä ja liittää muiden lajien akrobaattisia liikkeitä synnyttäen nähtävyyttä liikesarjoihinsa.

– Tämä on hieno laji. Siinä yhdistyvät taistelulajit, voimistelu ja break dance, kymmenen vuotta lajia harrastanut Saarela sanoo.

Saarelan temppuvideota on jaettu yksin Facebookissa jo yli 67 000 kertaa.

Mikäli video ei näy selaimellasi, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?