Tältä näyttää 37 miljardin euron aavekaupunki – katso kuvat

Aidattua tyhjyyttä. Sellaista on olympiakaupunki Sotshissa nykyään. Urheilusanomat vieraili kaupungissa – katso paljon puhuvat kuvat paikan päältä.

Sotshissa on hiljaista.

19.1.2015 5:56

Vielä vajaa vuosi sitten Adlerin Olympiapuisto ja -kylä kuhisivat elämää. Tai ainakin olympiaurheilijoiden väliaikaisesti asuttama kylä kuhisi. Puistossa käyskenteli useimmiten muutamia kisaturisteja siellä täällä. Sotshin talviolympialaiset eivät olleet paikan päällä yleisömenestys.

Joka tapauksessa meno oli toista kuin tällä hetkellä. Kisoja varten pystytetyt urheilupytingit loistavat yhä toinen toistaan komeampina, ja kesällä niiden väliin valmistui mutkittelemaan formularata, mutta ihmiset puuttuvat. Puiston turistit ovat hyvin harvassa, ja kylän kymmenistä pienkerrostaloista vain pari on asuttu. Sekin on kesällä perustetun Itä-Euroopan jääkiekkoliigassa pelaavan HK Sotshi -seuran pelaajien ansiota. He asuvat vuokralla, vaikka kylän asunnot tarkoitettiin alun perin myytäviksi. Kauppa ei ole käynyt.

Eikä sitä kannata kummastella. Ilmasto on toki Mustanmeren rannalla lempeä, ja hiekkarannat ja lumihuiput sijaitsevat vain 50 kilometrin päässä toisistaan, mutta olemme kuitenkin Venäjän valtavassa mittakaavassa varsin syrjäisessä maankolkassa. Lisäksi Olympiakylän lähistön palvelut rajoittuvat elintarvikekauppaan, huoltoasemaan, ravintolaan ja hotelleihin. Yksityisyrittäminen oli tässä maassa vielä 25 vuotta sitten kiellettyä. Se näkyy.

Sitä paitsi, kukapa näitä joka puolella kulkemista rajoittavia aitoja jaksaisi katsella päivästä toiseen. Vaikka aidat ja estot ovatkin Venäjällä tavanomainen vitsaus.

Olympiapuistossa ja -kylässä protektionistisuus lienee viety äärimmilleen.

Olympia-areenoista vain HK Sotshin kotihallina palveleva Bolshoy Ice Dome -jäähalli on aktiivisessa käytössä. Tai on pikaluisteluun rakennettu Adler Arenakin – tennisakatemiana. Olympiastadion Fishtiä lisäkoristellaan yhdeksi vuoden 2018 miesten jalkapallon maailmanmestaruuskisojen näyttämöistä. Siksi katonrajasta putoilee oranssina hehkuvia hitsikipinöitä.

Bolshoi Ice Dome -areenassa pelattiin mm. miesten jääkiekon olympiaturnaus.

Hiljaisuudessa ei ole kyse siitä, että noin 37 miljardia euroa maksaneet olympiainvestoinnit olisi hylätty. Tilukset pyritään pitämään kunnossa, ja Krasnodarin aluepiirin – johon Sotshin seutukunta siis kuuluu – hallinto yrittää kyllä haalia Adleriin erilaisia tapahtumia. Se kuitenkaan ole helppoa, sillä pääkaupunki Moskovassa ei talviolympialaisista huolimatta tunneta Sotshin alueen nykyisiä mahdollisuuksia kovin laajalti.

Tällä hetkellä tienoilla käyskentelevät valtaosan ajasta lähinnä vartijat, siivoojat ja kulkukoirat. Kuin 37 miljardin euron aavekaupungissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?