179 senttiä – vain 37 kiloa! Naisratsastaja kertoi hyytävän tarinan syömishäiriöistään Kalevassa

Julkaistu:

Syömishäiriöt
Venäläisestä, pahimmillaan 25-kiloiseksi riutuneesta taitoluistelijatytöstä Julia Antipovasta julkaistut kuvat ovat taas nostaneet nuorten urheilijoiden syömishäiriöt ajankohtaiseksi puheenaiheeksi.
Oululaisen Kalevan haastattelussa oman tarinansa kertoo nyt 31-vuotias esteratsastaja Mirella Lesonen, tunnetun it-miljonäärin Veikko Lesosen tytär.

31-vuotias ja 179-senttinen Lesonen kertoo, että hän painoi vuonna 2002 uskomattomasti vain 37 kiloa. Hän paljastaa Kalevassa, ettei häntä siinä kunnossa enää suostuttu kotiuttamaan espoolaisesta Jorvin sairaalasta, jonne nuori riutunut urheilija oli hakeutunut sydänoireiden vuoksi. Lesosen mukaan sairaalan henkilökunta ei suostunut ottamaan vastuuta siitä, että potilas mahdollisesti kuolisi viikonlopun aikana.

Lesonen kertoo Kalevassa, että päätti 18-vuotiaana alkaa elää äärimmäisen kurinalaista urheilijan elämää kehittyäkseen ratsastajana ja ollakseen hevoselle kevyempi taakka. Uuteen elämäntapaan liittyi erittäin tiukka ruokakuri ja suuret fysiikkaharjoitusmäärät.

Lesonen sanoo, ettei valmentaja koskaan huomautellut hänen painostaan, mutta teki myös selväksi, ettei ylipainoa sovi kertyä. Teini-ikäinen urheilija päätyi lopulta tilanteeseen, jossa söi vain vihanneksia ja hedelmiä ja niitäkin niukasti. Pienimmillään energiansaanti oli 200 kaloria päivässä. Sen saa noin kahdesta banaanista.

Pimeän puolelle eksynyt Lesonen kertoo, että sekä vanhemmat että valmentaja yrittivät auttaa ja kuljettivat häntä lääkäristä toiseen, mutta apu ei kelvannut.

Vuonna 2002 Lesonen ei SM-kisoissa enää pysynyt kunnolla satulassa, mutta sijoittui kilpailussa toiseksi nuorten sarjassa. Urheilijan nääntyneen olemuksen takia liitto otti pois tämän kilpailulisenssin, Kaleva kertoo.

Lesonen vietti lopulta neljä kuukautta Lapinlahden sairaalan syömishäiriöisten osastolla. Hän pääsi kierteestä irti. Nyt 31-vuotias nainen on synnyttänyt myös kaksi tervettä lasta, vaikka synkimmän ennusteen mukaan hänen ei olisi pitänyt saada lapsia lainkaan.

Lesonen on itse nykyään ratsastusvalmentaja ja kertoo kulkevansa jatkuvasti tuntosarvet ojossa, jotta huomaisi ensimmäiset merkit nuorten urheilijoiden orastavistakin syömishäiriöistä.

Aiemmin mm. Christopher Wegeliuksen valmennuksessa ollut Lesonen on aikuisurallaan kilpaillut ja valmentanut vuosia Keski-Euroopassa. Saksassa hän harjoitteli kuuluisalla Markus Beerbaumin ja Meredith Michaels-Beerbaumin tallilla Bremenissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt