Roller derby on maailman siistein urheilulaji – IS kertoo miksi - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Roller derby on maailman siistein urheilulaji – IS kertoo miksi

Julkaistu: 12.5.2014 13:04

Roller derby on urheilulajina lähes tuntematon. Se tiedetään etäisesti muutaman takavuosien elokuvan ansiosta, mutta räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattava laji viehättää päivä päivältä useampia. Mistä siinä on oikein kyse?

Rullaluistelusta tulee mieleen lähinnä leppoisa kuntoilu tai matkanteko kesäkeleillä. Urheilua se ei kuitenkaan ole, ainakaan suomalaisille.

Joku saattaa myös muistella menneiden vuosikymmenten amerikkalaiselokuvien rullaluistindiskoja, Raquel Welchin Kansas City Bomber –elokuvaa tai Drew Barrymoren vuoden 2009 Roller Girliä, jossa teinityttö löytää roller derbystä uuden suunnan elämälleen. Tuskinpa lienee sattumaa, että juuri samoihin aikoihin Suomessakin perustettiin ensimmäiset roller derby –seurat.

Parempi toki näin, sillä rullaluistelua on nähty valkokankaalla myös Rollerball-elokuvissa (1975, uusversio 2002), joissa roller derbyä käytetään väkivaltaisen toimintaelokuvan kulissina. Todellisen elämän roller derbyssä kisataan rauhanomaisemmin, vaikka kyseessä onkin vahva kontaktilaji. Kussakin enintään kaksiminuuttisessa erässä, jamissa, ovaalirataa kiertää kaksi viisihenkistä joukkuetta.

Molemmilla joukkueilla on neljän pelaajan pakka, joka yrittää estää vastajoukkueen jammeria pääsemästä ohi ja vastaavasti auttaa omaa jammeriaan pakan ohi. Eräänlaista ”keskushyökkääjän” roolia pelaava jammeri taas kerää joukkueelleen pisteitä ohittamalla sekä pakkaa että vastustajan pelaajia.

Käytännössä roller derby onkin hyvin vaihteleva, yleensä nopeatempoinen ja vaativa kontaktilaji. Pelaajat kohtaavat toisensa usein vauhdikkaasti, ja kaatuilevat rykelmät ovat arkipäivää, toki joukkueiden omastakin pelityylistä riippuen. Mustelmia ja pikku nenäverenvuotoja kuitenkin kannetaan ja esitellään ylpeydensekaisella huumorilla.

Suomalaisittain roller derbyn on noussut viimeisen parin vuoden aikana suorastaan kukoistukseen, sillä maahan on perustettu lyhyessä ajassa jo yli 20 joukkuetta.  Tällä hetkellä joukkueita on tavanomaisten suurempien kaupunkien lisäksi myös muun muassa Kotkassa, Iisalmessa, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Oulussa.

- Laji kasvattaa suosiotaan räjähdysmäisesti enkä kyllä yhtään ihmettele”, naurahtaa Tampere Howlin’ Rolls –joukkueessa pelaava Laura Peltola.

- Tämä on maailman siistein laji”, peesaa Tampere Rollin' Brosin Saku Tapojärvi.

Derbyn vetovoima piileekin paitsi uutuudenviehätyksessä, myös monipuolisuudessa. Pelaajien ei tarvitse olla atleetteja, eikä siinä ole ikä- tai ulkonäköpaineita. Rullaluistinkisailu on nopeatempoista ja vaihtelevaa niin pelaajille kuin katsojille.  Laji ei tunnu urheilulta, vaan enemmänkin hauskalta ja toiminnalliselta seuraleikiltä.

Huumorintajuinen lähestymistapa näkyy myös riemukkaissa pelaajanimissä, sillä suurin osa derbyäjistä käyttää kentällä keksittyä nimeä.

Derbyäminen on myös sosiaalinen laji, sillä pelaajat tulevat pienellä kentällä väkisinkin tutuiksi ja ottelut vievät joukkueita pitkin Suomea ja joskus ulkomaitakin. Roller Derby –otteluja järjestetään muuallakin Euroopassa, ja esimerkiksi Tampereella vieraili helmikuussa saksalainen Harbor Girls Tampere, kun taas pääsiäisenä tamperelaiset vierailivat Göterborgissa.

Vaikka derby saapuikin Suomeen aluksi puhtaasti naisten lajina, jossa miehet toimivat apureina ja tuomareina, on viime aikoina myös perustettu miesjoukkueita.

Miespelaajille annettiinkin runsain mitoin pelitilaa viikonloppuna Tampereella järjestetyssä Sur5al All-Star Invitationals –turnauksessa, jossa kentälle saapui kahdeksan nimenomaan tätä tapahtumaa varten koottua sekajoukkuetta. Seurojen tavanomaisten mies- tai naisedustusjoukkueiden sijaan joukkueet olivat viisipäisiä sekatiimejä.

Sur5al-turnauksen voittajaksi ylsi Blocka Fetts. Muut osallistuneet joukkueet olivat Mitsu's Bitches, Riskit Rikoot, Läski Lineupp, ASRD - Sexecutioners, Bondage Pirjot, Kouvola Rock'n'Rollers ja Kouvola Block'n'Trollers.

Ottelun parhaimmiksi pelaajiksi ja tuomareiksi valittiin Urpo Kekkonen (Blocka Fetts), Kenny Superpowers (Blocka Fetts), Elina Ruhoranta (Riskit Rikoot), Ivy Kamikaze, J. Stark ja Tapani Kansa'n'Roses (Mitsu's Bitches).

Lisää roller derbystä oheisessa IS TV:n derby-reportaasissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?