Muistatko? Tämä nyt jo "haudattu" laji nähtiin vielä 90-luvulla talviolympialaisissa

Julkaistu:

Ajat muuttuvat. Sotshissa nähdään uutuutena freestyle-hiihdon slopestyle. Vielä 90-luvulla olympialaisissa temppuiltiin hieman eri tavalla.
Tunnetta, taitoa ja näyttävyyttä. Ainakin niistä muistetaan suksibaletti – laji, joka nähtiin vielä Albertvillen olympialaisissa vuonna 1992.

Sittemmin kansainvälinen hiihtoliitto FIS "hautasi" lajin lopettamalla sen virallisen kilpailutoiminnan vuonna 2000.

Alla tyylinäytteitä MM-kisoista Naganosta vuodelta 1997
Myös acroski-nimellä tunnetun suksibaletin kultakausi osui 1980 ja 1990-lukujen taitteeseen,  jolloin se oli avaamassa freestyle-lajien tietä olympialaisiin. Tuolloin suksibaletti nähtiin kahdesti talvikisoissa: se oli näytöslajina vuonna 1988 Calgaryssa ja -92 Albertvillessa. Lillehammerissa suksibalettia ei enää nähty ja varsinaista olympialajia siitä ei koskaan tullut.

Sen sijaan freestyle-hiihdon uutena lajina Sotshin olympialaisissa nähdään slopestyle. Muisto suksibaletista kuitenkin elää. Sotshissa olympiahopeaa slopestylessa voittanut Yhdysvaltain Devin Logan muistelee ensi kosketustaan freestyleen:

- Harrastin jopa acroskitä. Se on kuin balettia suksilla, Logan kuvailee amerikkalaisen radioyhtiön NPR:n haastattelussa.

- Siinä tavallaan tanssitaan musiikin tahtiin lumella.


Suksibaletissa kilpailijat laskevat loivaa rinnettä alas ja tekevät musiikin tahdissa erilaisia taitoa vaativia temppuja. Kilpailuissa tuomaristo arvosteli suoritukset.

Näitäkin lajeja on nähty talviolympialaisissa – ei nähdä enää

Vetohiihto: Näytöslaji, Sankt Moriz 1928.
Hevoset vetivät perässään suksilla olevia kilpailijoita.

Nopeuslasku: Näytöslaji, Albertville 1992.
Kilpailu sai traagisen käänteen, kun sveitsiläinen Nicolas Bochatay kuoli laskettuaan harjoituksissa päin rinnekonetta.

Sotilaspartiohiihto:
Chamonix 1924 (oli alun perin näytöslajina, mutta KOK muutti myöhemmin lajin viralliseksi). Lisäksi: näytöslaji, Sankt Moritz 1928, Garmisch-Partenkirchen 1936 ja Sankt Moritz 1948.
Lajia voi pitää kantaisänä nykypäivän ampumahiihdolle, erityisesti sen joukkuekilpailulle.

Jääpallo:
Näytöslaji, Oslo 1952

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt