Muistatko? Tämä nyt jo "haudattu" laji nähtiin vielä 90-luvulla talviolympialaisissa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Muistatko? Tämä nyt jo "haudattu" laji nähtiin vielä 90-luvulla talviolympialaisissa

Ajat muuttuvat. Sotshissa nähdään uutuutena freestyle-hiihdon slopestyle. Vielä 90-luvulla olympialaisissa temppuiltiin hieman eri tavalla.

Ruotsin Annika Johansson suksibaletin MM-kisoissa Naganossa Japanissa vuonna 1997. Laji nähtiin olympialaisissa näytöslajina vuosina 1988 ja 1992.­

13.2.2014 7:38

Tunnetta, taitoa ja näyttävyyttä. Ainakin niistä muistetaan suksibaletti – laji, joka nähtiin vielä Albertvillen olympialaisissa vuonna 1992.

Sittemmin kansainvälinen hiihtoliitto FIS "hautasi" lajin lopettamalla sen virallisen kilpailutoiminnan vuonna 2000.

Alla tyylinäytteitä MM-kisoista Naganosta vuodelta 1997

Ranskan Fabrice Beckerin taidonnäyte suksibaletista MM-kisoissa Naganossa vuonna 1997.­

Venäjän Oksana Kushenko.­

Sveitsin Heini Baumgartner Naganon MM-kisoissa 1997.­

Myös acroski-nimellä tunnetun suksibaletin kultakausi osui 1980 ja 1990-lukujen taitteeseen,  jolloin se oli avaamassa freestyle-lajien tietä olympialaisiin. Tuolloin suksibaletti nähtiin kahdesti talvikisoissa: se oli näytöslajina vuonna 1988 Calgaryssa ja -92 Albertvillessa. Lillehammerissa suksibalettia ei enää nähty ja varsinaista olympialajia siitä ei koskaan tullut.

Sen sijaan freestyle-hiihdon uutena lajina Sotshin olympialaisissa nähdään slopestyle. Muisto suksibaletista kuitenkin elää. Sotshissa olympiahopeaa slopestylessa voittanut Yhdysvaltain Devin Logan muistelee ensi kosketustaan freestyleen:

- Harrastin jopa acroskitä. Se on kuin balettia suksilla, Logan kuvailee amerikkalaisen radioyhtiön NPR:n haastattelussa.

- Siinä tavallaan tanssitaan musiikin tahtiin lumella.

Suksibaletissa kilpailijat laskevat loivaa rinnettä alas ja tekevät musiikin tahdissa erilaisia taitoa vaativia temppuja. Kilpailuissa tuomaristo arvosteli suoritukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?