Muut lajit

Onko hän Suomen mitalitoivo Rion olympialaisissa 2016?

Julkaistu:

5-ottelu
Nykyaikainen 5-ottelu on Suomessa vielä varsin tuntematon laji. Tilanne kuitenkin tulee muuttumaan, jos 23-vuotiaan Eevi Bengsin tavoitteet toteutuvat ja hän pääsee Rion vuoden 2016 olympialaisissa juhlimaan mitalia.
Bengs sijoittui tänä vuonna Taiwanissa pidetyissä MM-kisoissa sijalle 34.
Aikaisemmin urallaan Bengs on voittanut muun muassa Pohjoismaiden mestaruuden viidesti ja sijoittunut EM-kisoissa sijalle 21.

- Pelkkä osallistuminen olympialaisiin ei ole tavoite. Haluan olla siellä mitaleilla, Eevi Bengs toteaa.

Rion olympialaisiin pääsee vuoden 2016 toukokuun lopun Olympiarankingin 36 parasta.

- Tällä hetkellä olen jo lähellä kyseisiä rankingsijoja, Bengs sanoo.

- Kun syksyllä on pimeää ja sateista, saan tuosta tavoitteestani hyvää motivaatiota. Kaikista tärkein asia on kuitenkin se, että nautin harjoittelusta joka päivä, urheilija lisää.

Harjoitusmäärät ovat Bengsillä tällä hetkellä 20–26 tuntia joka viikko.
Nykyisen harjoitusohjelman toteuttaminen vaatii useamman vuoden harjoittelun, kokemuksen ja tarkan suunnittelun kokonaisrasituksen suhteen. Harjoitusohjelmassa lauantai on vapaapäivä, mutta muina päivinä harjoituksia on 2-3 kertaa. Esimerkiksi maanantaina on ohjelmassa uintia, voimaharjoittelua, lihashuoltoa sekä illalla vielä miekkailua.

- Määriä ei voi ainakaan hirveästi enää lisätä. Nyt mukaan on otettu lisää tehoja ja nimenomaan laatua, Bengs sanoo.

Bengsin taustalla on noin 15-20 henkilön taustatiimi. Hänen valmentajanaan toimii Jouko Pakarinen, mutta jokainen laji vaatii vielä oman erikoisvalmentajansa.

Monipuolinen 5-ottelu


Nykyaikaisen 5-ottelun lajit ovat miekkailu, uinti, ratsastus ja ampumajuoksu. Muutama vuosi sitten ammunta ja maastojuoksu yhdistettiin ampumajuoksuksi, joten eri lajeja on mukana enää neljä. Iso muutos lajissa on ollut myös se, että nykyään kaikki lajit kilpaillaan saman päivän aikana.

- Aloitin tämän lajin vuonna 2004. Olin sitä ennen ratsastanut kilpaa.
Kaikki lajit tuntuivat silloin sopivan minulle hyvin, mutta lajina tämä oli uusi tuttavuus, Bengs muistelee uransa alkuaikoja.

- Haastavina ja mielenkiintoisinta on kaikkien näiden lajien yhdistäminen ja kaikkien niiden onnistuminen yhden päivän aikana, Bengs lisää.

Miekkailussa kilpailija miekkailee kerran kaikkia muita ottelijoita vastaan. Yksi miekkailuottelu kestää korkeintaan minuutin. Voittaja on se, joka saa ensimmäiseksi osuman vastustajaansa. Uinnissa matkana on 200 metriä ja tyylinä vapaauinti. Ratsastuslajina on rataesteratsastus. Omia hevosia ei käytetä, vaan ne arvotaan kilpailijoiden kesken. Viimeisenä lajina on ampujajuoksu, jonka matka on 3,2 kilometriä. Ampumajuoksuun lähdetään aina pistetilanteen mukaisella takaa-ajolähdöllä. Eli ensimmäisenä maalissa oleva on kokonaiskilpailun voittaja.

- Jos vertaa maailman kärkeen, on uinti tällä hetkellä heikoin lajini.
Ampumajuoksu on puolestaan vahvin lajini, Bengs sanoo.

Suomessa nykyaikainen 5-ottelu on vielä pieni laji. Maajoukkueessa kilpailijoita on viisi.

- En sanoisi, että lajin arvostus on heikkoa. Ehkä enemmänkin tietoisuus siitä on vähäistä. Kun kerron omasta lajistani, saan aina innostuneen vastaanoton. Suomessa kuitenkin urheilijoiden arvostus voisi olla parempi, Bengs toteaa.

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö myönsi juuri tukea Eevi Bengsin valmennuksen kehittämiseen vuodeksi 2014. Lisäksi Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia palkitsi Eevin stipendillä.

- Seuraavat vuodet mennään urheilun ehdoilla. Pistän kaikkeni peliin Rion olympialaisia varten, Haaga-Heliassa opiskeleva Bengs sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt