Muut lajit

Suomalaislaskijan pysäyttävä taistelu elämästä

Julkaistu:

Vaikeasti loukkaantunut Freestyle-laskija Pekka Hyysalo ei ole luovuttajatyyppiä. Nuori mies on taistellut itsellen hyvän elämän, huonoista ennusteista huolimatta.
Pekka Hyysalo, 22, on freestyle-laskija, joka loukkaantui vakavasti traagisesti pieleen menneen hypyn alastulossa keväällä 2010. Huippulupauksen kilpaura päättyi siihen, mutta viime talvena hän vietti suksilla mäessä nelisenkymmentä päivää. Aika hyvin mieheltä, jolle lääkärit povasivat loppuelämää kävelykyvyttömänä.

Kun Ilta-Sanomat tapasi Hyysalon vuosi sitten, elämäniloa pursuavan nuorukaisen uudelleen opeteltu puhe ja kävely oli vielä vaivalloista. Kehitys on ollut vaikuttavaa, nyt hän kuntouttaa itseään säännöllisesti ammattilaisurheilijoiden rinnalla turkulaisen Sport Science Labin tiloissa.

- Jos muut täällä treenaavat olisivat asenteeltaan samanlaisia, paikka olisi täynnä supertähtiä, linjaa SSL:n nokkamies Viljo Niemeläinen.

Hyysalo ei pidä itseään poikkeuksellisena, hän haluaa vain elämänasenteensa mukaisesti päästä parhaaseen mahdolliseen kuntoon. Kotikulmien lisäksi hän käy ehtiessään kuntoutuksessa Laitilassa ja Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Tämä on vieläkin raakaa työntekoa, mutta ehkä kohta olen siinä kunnossa, että pystyn vain nauttimaan. Ei se tule ilmaiseksi, totta kai pitää tehdä töitä sen eteen, Hyysalo pohtii.

FightBack-hanke


Kuntoutukseen ehtiminen ei ole enää itsestäänselvyys, sillä Hyysalosta on tullut kiireinen mies.  Hän viimeistelee omaa tarinaansa englanninkieliseksi kirjaksi ja ennen kaikkea tukijoukkojen kera käynnistellään muiden auttamiseen keskittyvää FightBack-hanketta. Lumisiin rinteisiinkin pitäisi päästä.

FightBack on visio, jonka tähtäimenä on muiden kovia kokeneiden urheilijoiden auttaminen. Loputtomalla innolla ideoitujen vaatemallistojen ja tuotteiden kautta Hyysalo haluaa myös ulottaa taistelumentaliteetin kaikille elämänalueille.

- Koko kuntoutus on henkilökohtaista FightBackia, haluan tulla mahdollisimman hyväksi elämisessä. ”Fight” on se tie ja ”back” on maali, mihin voin päästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- FightBack on nyt mun elämä. Haluan luoda sellaisen liikkeen, joka tukee kaikkia extreme-urheilijoita, joille käy huonosti, ja joilla ei ole vakuutusta turvaamassa. Minulla oli onneksi edes huono vakuutus, Hyysalo tuumaa.

Hyysalon ponnistelut pysäyttävät ajattelemaan. Hänen asemassaan moni keskittyisi murehtimaan karua kohtaloaan, Pekka taas tuskailee lähinnä sitä, että raajojen toiminta on vielä – toistaiseksi – epätasaista. Hyysalolla on myös sanottavaa meille kaikille.

- Yrittäkää arvostaa sitä, mitä teillä on. Se ei ehkä aina tunnu mahtavalta, mutta kyllä se on.

KUKA?

Pekka Hyysalo
  • Ammatti: freestyle-laskija, tuleva kirjailija
  • Ikä: 22
  • Saavutukset: Big airin ja half pipen nuorten Suomen mestari, Slopestylen Suomen mestari 2010
  • Muuta: Nousi ennen loukkaantumistaan vuonna 2010 AFP:n big airin maailmanlistalla sijalle 11.
  • www.pekkahyysalo.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt