Rimailan kommentti: Mies, kokeile kouluratsastusta!

Kouluratsastusta tylsäksi väittävät miehet eivät vain ymmärrä mitä laji vaatii ratsastajalta ja hevoselta, kirjoittaa Ilta-Sanomien Elisa Rimaila. Hän päätti tutustuttaa yhden miehen kouluratsastuksen saloihin.

19.10.2012 13:59

Tuntemattomaksi jääneen miehen suusta kuultua Helsinki International Horse Show'n katsomossa torstaina:

- Täytyy kyllä ihan näin heteromiehenä todeta, että näyttävät areenan valoissa kivoilta nuo ratsastajan takkiin liimatut kimalteet. Pari päivää täällä ja menen varmaan vapaaehtoisesti katsomaan kouluratsastusta.

Kouluratsastus sai osakseen arvostelua myös tuttujen miesten Facebook-seinillä Lontoon olympialaisten aikaan:

- Naiset hyppäävät korkeushypyn karsinnassa ja Yleisradio näyttää televisiosta kouluratsastusta.

Koska edellisistä esimerkeistä päätellen miehet eivät katso kouluratsastusta, oli aika raahata yksi miessukupuolen edustaja kouluratsastuskatsomoon. Se tapahtui luontevasti HIHS:n yhteydessä. Areenan lehtereille lähti lähes ennakkoluulottomasti Jussi Helttunen (joka tosin suostutteluvaiheessa vaati vaivoistaan korvaukseksi hevosen file -ateriaa). Seurasimme torstai-iltana kansainvälistä Grand Prix -luokkaa.

JH: Miten ne saa hevoset menemään noin? Miten niitä opetetaan?

ER: Se vaatii kärsivällisyyttä ja...

JH: Tämähän on jotain bossa novaa tämä musiikki. Bossa nova -versio (Michael Jacksonin) Billy Jeanistä? Kissamaisen pehmeää. Noh, nyt se vikuroittelee.

ER: Ei, kun se siirtyi laukkaan.

JH: Monta näitä on tässä? Monta biisiä tässä tulee? Oi vitsit, miten siistiä! Eikö olekin aika siistiä! (hevonen tekee laukanvaihtoja askeleessa.)

JH: Mitä se (hevonen) tekee tuolla vasemmalla takajalalla? Onko se joku virhe?

ER: Mitä?

JH: No, tuolla tavalla kiertää sitä jotenkin sisäkautta? Huomaan tällaiset pienet nyanssit jo!

Mikä on Helttusen arvio ensimmäisten kahden ratsukon jälkeen?

JH: Ihan hauskaa. Vähän aikaa meni, että pääsin jyvälle mistä tässä loppujen lopuksi on kyse. Pidemmän päälle tämä on tylsää. Sen alku "wow:n" jälkeen. Riippuu myös hyvin paljon siitä, mitä biisejä tässä soitetaan. Jos on joku sellainen, jota ei voi sietää, niin se aika paljon vaikuttaa fiilikseen.

ER: Menee heti fiilis?

JH: Niin. Mitä tuo 60.72 tuolla tulostaulussa tarkoittaa?

ER: Lajissa jokainen liike arvostellaan pisteillä 0 - 10 ja... Hei, sä haukottelet?

JH: Huomautan, että haukottelu johtuu osin allergiasta. Se on tämä ympäristö, väsyttää. Hauska biisi. (Madonnan Material Girl)

JH: Voin uskoa, että tämä on ennen ollut paljon tylsempää, jos on saanut käyttää musiikkina vain instrumentaalimusiikkia. Katsotaanpa virheitä nyt. Nyt se ei seiso ihan asennossa. Pitikö sen pysähtyä tuon tuomarin kohdalle? Onko hevosella peruuttaminen vaikeaa? Nyt se laahaa tuota oikeaa jalkaa. Epätahdissa. Pitääkö sen mennä musiikin kanssa samassa tahdissa?

Annetaanpa sitten lajille lopputuomio. Mies puhukoon!

JH: Kun on nähnyt neljä tai viisi ratsukkoa, huomaa, että kaikki tekevät samat jutut ja pitäisi osata katsoa yksityiskohtia. Niistä amatöörikatsoja, niin kuin minä, ei hirveästi ymmärrä ja tämä menee tylsäksi.

ER: Kouluratsastuksessahan tavallaan on kyse siitä, että yritetään olla yllätyksettömiä ja hallita tilanne. Suurin spektaakkeli on tainnut olla se, kun Kyra Kyrklund vuonna 1991 ratsasti Pariisissa maailmancupin finaalissa Matador II -hevosellaan passagea yhdellä kädellä. "Matti" liikkui täysin musiikin rytmissä niin, että englantilaiset kommentaattoritkin parahtivat: "Sehän on täydellinen disco-hevonen! Aivan rytmissä!"   JH: Juuri jotain sellaista tämä laji tarvitsee!  Yksilöitä ja tietynlaista kapinallisuutta.

JH: Mutta onhan tätä siis mukava katsella, kun hevoset ovat viimeisen päälle puunattuja, valioyksilöitä. Ovathan ne esteettisiä, mutta tämä ei yllätä. Tässä ei ole sellaista jännityselementtiä, kuten vaikka taitoluistelussa, jossa tyrimisen riski vaikuttaisi olevan tähän verrattuna paljon suurempi

Kisan jälkeen miehen mielessä on vielä yksi kysymys.

JH: Miksei sun mielestä hevosta voi syödä? Eikö se olisi hyvä, että hevonen palvelee loppuun asti?

Helsinki International Horse Show tarjoaa kouluratsastusta myös lauantaiaamuna. IS seuraa ja kommentoi HIHS:n tapahtumia päivittäin torstaista sunnuntaihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?