Rimailan kommentti: Raippaa ratsastukselle

Julkaistu:

Kilparatsastus taisi saada alkuviikosta osakseen samanlaista piiskalla hutkimista kuin mistä Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY hevosharrastajia ja -ammattilaisia syytti, kirjoittaa Ilta-Sanomien Elisa Rimaila.
HESY julkaisi (juuri vuotuisen Helsinki International Horse Show'n alla) manifestin, jossa se ilmaisi huolensa hevosten "koulutuksessa, hevoskilpailuissa ja hevosharrastusten parissa esiintyvästä väkivallasta ja pakottamisesta."

Kirjoitus leimasi hevosurheilun varsin ikävällä tavalla. Siihen oli nostettu esimerkiksi Suomen ratsastajainliitto SRL:n kilpailusääntöjen kohta, jossa mainitaan, että hevosen kuritus on mennyt liian pitkälle silloin, kun eläimen nahka menee lyömisestä rikki.

- Jos lyömisen raja menee siinä, kun hevosesta tulee verta, niin raja on vedetty liian pitkälle. Väärinkäytökset ja hevosen satuttamisen salliva asenneilmapiiri on kitkettävä hevoskilpailuista. Esille on nostettava liiton sääntöjen todellinen henki: kivun aiheuttamisen kieltäminen. Hevoseen ei saa suhtautua kuin urheiluvälineeseen, sillä kyseessä on tunteva eläin, kirjoitti HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Mielikuva vereslihalle hakatuista hevosista tuntui vähän viime vuosisadan alkuun ja Uljas musta -kirjoihin sijoittuvalta. Ainakaan Suomessa ratsastajien epäurheilijamainen ja väkivaltainen käytös ei kovin usein aiheuta SRL:n kurinpitotoimia.

Pahin tapaus viime vuosilta lienee vuodelta 2006, kun SRL antoi (sattumalta HIHS:n tapahtumajohtana toimivalle) esteratsastaja Tom Gordinille varoituksen ja 50 euron sakon epäurheilijamaisesta käytöksestä. Gordin hyppäsi radalta poistuessaan ylimääräisen esteen (mikä on kiellettyä) ja vastasi asiasta huomauttamaan tulleelle tuomarille (liiton lausuman mukaan) sopimattomasti. SRL katsoi Gordinin syyllistyneen epäurheilijamaiseen käytökseen.

Puhelimeen tavoittamani Luukkainen kertoo, ettei hän itse seuraa ratsastusta eikä aio katsoa Horse Show'ta edes televisiosta.

- En aio, en! Minä en ole ollenkaan sellaisen urheilun kannalla, missä käytetään eläimiä urheiluun. Aina silloin, kun eläin laitetaan tekemään jotakin, ja aina, kun siihen liittyy raha, silloin aina siihen liittyy myös epäkohtia.

Miten voit ottaa kantaa hevosurheiluun, jos et itse seuraa sitä ollenkaan?

- Tässä meidän kannanotossammehan ne ovat asiantuntijat, jotka ottavat yksityiskohtiin kantaa. Ne paljastukset epäkohdista, joita siellä tapahtuu, on laitettu näiden asiantuntijoiden suihin. Minä otan kantaa vain yleisiin eläinsuojelullisiin epäkohtiin.

Kannanotossa ei - edes asiantuntijoiden suilla - yksilöidä tapauksia, joissa hevosia olisi hakattu kilpailuissa. Olen minäkin nähnyt hetkellisiä tunteenpurkauksia hevosten parissa, mutta en voi sanoa, että laji olisi pääosin väkivaltainen. Tärkeintä ratsastuksen onnistumisessa on se paljon hypetetty hevosen ja ratsastajan välinen luottamus, jonka kautta yhteistyö syntyy. Ilman sitä ratsastaja huomannee sen verran usein nieleskelevänsä maneesin pölyjä, että osaa muuttaa asennoitumistaan.

Luukkainen kertoo ratsastaneensa kerran.

- Aivan valtavan kokoisella oriilla, jonka säkäkorkeus oli metrin korkeampi kuin muiden! Se oli huikea kokemus. Minä lähinnä istuin siellä selässä. Hevonen oli niin viisas, että se ymmärsi minun olevan täysin tumpelo ja se tiesi miten asia hoidetaan.

- Kunnioitan hevosia suuresti. Ne ovat herkkiä ja hyvin viisaita eläimiä, Luukkainen sanoo ja on aivan oikeassa.

Sen tietää jokainen hevosten kanssa aikaansa viettänyt. Jokainen terveellä ja koulutetulla hevosella esteradalle ratsastanut tietää sen tunteen, kun tasaisen peruspyöreän tuntiratsun sisällä syttyy tulisieluinen olympiaratsu.

Ei hevosta piiskalla saa esteitä hyppäämään. Noh, ehkä kerran tai pari, mutta tuskin sellaisen eläimen kanssa voi kiertää kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Ne pakkohyppyytetyt hevoset eivät kilpaile tänä viikonloppuna Helsingin Pasilassa. Hevosurheilussa on monia epäkohtia, jotka ainakin suomalaisittain ovat tällä tasolla lähinnä yksittäistapauksia. Suomessa suurin ihmisen aiheuttama terveyshaitta taitaa olla harrastehevosille yleinen ylipaino ja sen tuottamat ongelmat. Nekin ovat usein perua liian rakkaudella laaditusta ruokintaohjelmasta ja liian vähäisestä liikunnasta.

Siinä HESY oli kannanotossaan oikeassa, että jokaisen hevosten pitäisi saada laiduntaa, hengittää raikasta ulkoilmaa ja viettää laumaelämää - edes osa-aikaisesti.

Helsinki International Horse Show järjestetään tänä vuonna 28:tta kertaa ja sen odotetaan keräävän Helsingin Hartwall-areenaan 40 000 kävijää. IS seuraa ja kommentoi HIHS:n tapahtumia päivittäin torstaista sunnuntaihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt