He eivät edusta mitään maata – keitä ovat Lontoon kisojen Itsenäiset olympiaurheilijat? - Muut lajit - Ilta-Sanomat

He eivät edusta mitään maata – keitä ovat Lontoon kisojen Itsenäiset olympiaurheilijat?

Curacaolta kotoisin oleva itsenäinen olympiaurheilija Liemarvin Bonevacia juoksi jatkoon 400 metrin alkueristä lauantaina.

Julkaistu: 5.8.2012 7:30

Moni on ihmetellyt Lontoon olympialaisissa kilpailevaa pientä mutta iloista joukkuetta, joka säväytti jo avajaisissa. He eivät edusta mitään maata.

Kisojen avajaisissa he saapuivat stadionille olympialipun alla ja erottuivat joukosta iloisella tanssiesityksellään.

Tuloslistoissa heidän nimensä vieressä on kirjainlyhenne IOA (Independent Olympic Athletes). Jos he voittavat kultaa, palkintojenjaossa soi Olympiahymni.

Kyseessä ovat itsenäiset olympiaurheilijat, jotka eivät syystä tai toisesta voi edustaa kotimaataan.

Tällainen tilanne on esimerkiksi eteläsudanilaisella maratoonarilla Guor Marialilla. Etelä-Sudanin tasavalta itsenäistyi Sudanista vuonna 2011. Maalla ei ole kansallista olympiakomiteaa, jonka kansainvälinen olympiakomitea (KOK) vaatii, jotta Etelä-Sudanin urheilijat voisivat edustaa maata olympialaisissa.

- Puen ylleni olympia-asun, mutta sydämessäni minulla on Etelä-Sudanin lippu, Marial sanoi uutistoimisto Reutersille ennen Lontoon kisoja.

- Olen iloinen, että Etelä-Sudanin nimi tulee näin olympialaisiin.

Itsenäisiä olympiaurheilijoita on Lontoon kisoissa mukana neljä. Marialin lisäksi kolme muuta ovat kotoisin entisiltä Alankomaiden Antilleilta, nykyiseltä Curacaon autonomiselta alueelta. He ovat 400 metrin juoksija Liemarvin Bonevacia, judoka Reginald de Windt ja purjehtija Philipine van Aanholt.

Alankomaiden Antillit lakkautettiin vuonna 2010, jolloin Curacaosta tuli Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluva autonominen alue. Sen jälkeen myös Alankomaiden Antillien kansallinen olympiakomitea suljettiin KOK:n toiminnasta.

  • Katso video itsenäisten olympiaurheilijoiden riemukkaasta sisääntulosta Lontoon kisojen avajaisissa tästä (sportsgrid.com).

Pieni mutta iloinen joukkue. Itsenäiset olympiaurheilijat saapuivat Lontoon kisoihin näyttävästi. He saapuivat stadionille avajaisissa olympialipun alla.

Itsenäiset olympiaurheilijat ovat esiintyneet kesäkisoissa nyt kolme kertaa, viimeksi Sydneyssä vuonna 2000. Heitä oli neljä ja he olivat kotoisin Itä-Timorista, jonka itsenäistymisprosessi oli tuolloin käynnissä.

Ensimmäisen kerran itsenäiset olympiaurheilijat esiintyivät kesäkisoissa Barcelonassa vuonna 1992. He olivat kotoisin Jugoslavian liittotasavallasta, joka ei voinut osallistua kisoihin YK:n pakotteiden vuoksi, ja Makedonian tasavallasta, jolla ei ollut kansallista olympiakomiteaa. Itsenäisiä urheilijoita oli tuolloin yhteensä 58 ja he voittivat kolme mitalia.

Barcelonan olympialaista muistetaan myös toinen joukkue, joka käytti olympialippua ja Olympiahymniä. Se oli Itsenäisten valtioiden yhteisön ja Georgian yhdistetty joukkue.

Olympiahymni myös kuultiin usein, sillä entisen Neuvostoliiton maista koostunut yhdistynyt joukkue oli mitalitaulukon ykkönen 45 kultamitalillaan.

Eteläsudanilainen itsenäinen olympiaurheilija Guor Marial Heathrown lentokentällä Lontoossa.

Curacaolta kotoisin oleva purjehtija Philipine van Aanholt kisojen avajaisissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?