MikaMika-kaksikon paluu suomalaiseen urheiluun

Julkaistu:

Moni varmasti vielä muistaa reilun kahdenkymmenen vuoden takaisen "MikaMika-sarjan" Englannin formularadoilta.
Silloin F3-ratoja hallitsivat suomalaisherrat Häkkinen ja Salo.
Nyt Suomen huippu-urheilun ytimessä on ainekset samanlaiseen tandemiin, kun Mika Kojonkoski valittiin perjantaina Olympiakomitean uuden huippu-urheiluyksikön johtajaksi.

- Tämä on vähän niin kuin MikaMika-tiimi nyt tällä hetkellä, olympiakomitean puheenjohtaja Roger Talermokin sanoi ja viittasi Kojonkosken aisapariin, olympiakomitean pääsihteeri Mika Suliniin.

- Tämä kaksikko tuo sitä uutta virtaa mitä etsitään.

Olympiakomitean hallitus valitsi Kojonkosken tammikuun alussa alkavaan pestiin yksimielisesti. Viimeisessä puristuksessa taakse jäivät koripallomaajoukkueen valmentaja Henrik Dettmann ja olympiakomitean nykyinen valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola.

Talermo listasi entisen mäkihyppyvalmentajan vahvuuksiksi laaja-alaisen näkemyksen urheilusta ja kansainvälisen kokemuksen ja tuloksellisen työn Itävallassa ja Norjassa. Huippu-urheilun muutostyöryhmän jäsenyydestäkään ei ollut haittaa, vaikka ei Talermo sitä meriitiksikään myöntänyt.

- Siitä tulee sellainen lisäarvo, että pääsemme nopeasti käyntiin, Talermo sanoi.

- Mikasta löytyy sellaista muutosjohtajuutta, jota Suomi tarvitsee. Meidän täytyy ehdottomasti päästä huippu-urheilussa uudelle tasolle, Talermo sanoi.
 

Tuhansien intohimojen pelikenttä


Kojonkoski ei vielä itse halunnut ryhtyä listaamaan teesejä uuteen pestiinsä, vaan kertoi niiden nousevan huippu-urheilun muutostyöryhmän sisällöstä.

Muutoksille on kuitenkin tarvetta, ja niiden pitää uuden huippu-urheilujohtajan mielestä tapahtua sekä ajattelu-, että toimintatavoissa.
Sekä Talermo että Kojonkoski korostivat tarvetta nostaa urheilija takaisin toiminnan keskiöön.

- Huippu-urheilu ei käsitä ainoastaan huippuvaihetta, vaan koko urheilijan polun, joka alkaa lapsuudesta. Sillä polulla on isoja haasteita, Kojonkoski sanoi.

Esimerkiksi Norjan huippu-urheilumallin hyvin tuntevan Kojonkosken mielestä pienen maan rakenteiden täytyy tukea hyvää yhteistyötä. Niin, että kaikkien osaaminen kasvaa. Tavoitteena on, etteivät lajit taistelisi tukieuroista kyynärpäätaktiikalla toisiaan vastaan.

- Viimeiset 20 vuotta on menty lajiputkissa. Pienen maan mahdollisuus on siinä, että kuljemme mahdollisimman paljon yhteen suuntaan, Kojonkoski sanoi.

- Voi kuulostaa idealistiselta maailmalta, mutta sitä se onkin. Toimiminen tuhansien intohimojen pelikentällä on erittäin vaikeata.

Kojonkosken uusi pesti on lähtökohtaisesti neljän vuoden ja yhden olympiadin mittainen.

- Me olemme nyt laskusuunnassa. Kulmakerroin täytyy saada seuraavaksi ylös siten, että saamme kansainvälisistä kisoista mitaleita ja pistesijoja, Kojonkoski sanoi.

- Johtohenkilöt ovat tulosvastuutyössä. Jos ei olympiadin aikana saada tuloksia aikaan, niin olemme epäonnistuneet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt