Muut lajit

Olympiaurheilijoiden oltava aina valmiina dopingtestiin - "Onhan tämä stressaavaa"

Julkaistu:

Lontoon olympialaisiin lähtevä tai sinne haluava urheilija joutuu miettimään paljon muutakin kuin harjoittelua tai kilpailemista.
Nykyiset antidopingsäännöt kahlitsevat huippu-urheilijan menemisiä ja tulemisia. Tietyn tason urheilijan on ilmoitettava etukäteen joka päivä yksi tunnin aikaväli, jolloin hän on varmasti tavoitettavissa.

Jos kilpailu- tai harjoitusoloihin tulee muutoksia, ne pitää muistaa ilmoittaa, eikä tämäkään aina riitä. Yllätyskutsu dopingtestiin voi tulla millä hetkellä hyvänsä.

- Onhan tämä tavallaan stressaavaa vaikka olenkin tähän jo omalta osaltani tottunut, Lontooseen valittu kilpakävelijä Antti Kempas sanoo.

Tiukkaan ilmoitusvelvollisuuteen on edetty pikku hiljaa. Kempas pitää tilannetta vähän surullisena.

- Minkäs teet, Kempas toteaa.

Kokenut kilpakävelijä heittää myös kysymyksen, onko nykyjärjestelmä kaikille tasapuolinen.

- Ottavatkohan kaikkien suurmaiden suururheilijat tämän ihan
tosissaan?
 

Mikkonen: Täytyy olla huolellinen


Meloja Jenni Mikkonen ja painija Rami Hietaniemi ovat tottuneet antidopingsääntöihin. Mikkonen on kuulunut testauksen "korkeimpaan pooliin" jo vuosia.

- Onhan tämä välillä vähän tiukkaa, mutta täytyy olla tarpeeksi huolellinen. Nykyisin nämä ilmoitukset voi tehdä sähköisesti joko netissä tai tekstiviestein, vielä Pekingin olympiakisoissa osa tiedoista piti ilmoittaa kirjallisena, Mikkonen kertoo.

Mikkonen muistuttaa, että urheilijoiden käryt osoittavat valvonnan toimivan.

Hietaniemi sanoo, ettei yleensä ota stressiä ilmoitusvelvollisuudesta.

- Ehkä joskus vähän. En aina tiedä mihin majoitun vaikka se pitäisikin tietää. Jonkun pitää muistuttaa minua, hän hymähtää.

Häneltä kysyttiin jo viikko sitten, mihin hän majoittuu Lontoossa.

- En minä sitä vielä silloin tiennyt.
 

Olympia-aikana tarkka testiseula


Olympialaisiin valmentautuvien suomalaisurheilijoiden olinpaikkatietojen tietojen antaminen on nyt aiempaa helpompaa, kun Maailman
Antidopingneuvoston Wadan verkkopohjainen Adams-järjestelmä ja sen ohjeistukset ovat tarjolla myös suomeksi.

Olympialaiset tuovat oman erityisen lisänsä myös testaukseen. Suomen Antidopingtoimikunnan ADT:n vs. testauspäällikkö Marjorit Nurmi kertoo, että ns. olympia-aikana, eli kisakylän avaamisen (16. heinäkuuta) ja kisojen päätöspäivän (12. elokuuta) välisenä aikana Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n toimeenpanemat yllätystestit ovat niin sanottuja kilpailutestejä. Niissä haetaan siten myös sellaisia aineita, joita ei normaaleissa harjoituskauden testeissä etsitä.

- Kilpailutestissä analysoidaan kaikki urheilussa kielletyt aineet ja menetelmät, Nurmi toteaa.

Nurmi tähdentää, että jos Lontooseen valittu urheilija lähtee kisapaikalle vaikkapa 1. elokuuta, mutta hänet testataan KOK:n toimeksiannosta 17. heinäkuuta Suomessa, silloinkin kyseessä on ns. kilpailutesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt