Muut lajit

Dopingtestaajilla edessä kiireinen kesä

Julkaistu:

Suomen Antidopingtoimikunta ADT teki viime joulukuussa rohkean ratkaisun valitessaan puheenjohtajakseen Pekka Ilmivallan.
Ilmivalta on kokenut juristi ja taitaa liike-elämän siistit säännöt, mutta entisenä jääkiekkomaalivahtina hän haluaa purkaa urheilujärjestöjen jäykkää herrainvaltaa.

- Tähän vaikuttaa varmasti taustani jääkiekon Pelaajayhdistyksessä, jossa olin kymmenen vuotta mukana erilaisissa rooleissa. Mikä tahansa päätöksenteko onkin kyseessä, urheilijoiden pitää olla tiiviisti mukana, Ilmivalta linjaa.

Tällä hetkellä ADT:n hallituksen kokouksiin osallistuu yksi urheilijaedustaja, hiihtosuunnistaja Matti Keskinarkaus.

- Minun mielestäni se ei ole riittävää, Ilmivalta sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Ei urheilijoita voi päästää sanelemaan, miten asiat tehdään, mutta heitä pitää kuulla. Esimerkiksi miten testaus toimii ja miten se koetaan. Ei tämä voi mennä niin, että kravatti kaulassa kabineteissa tehdään päätöksiä.
 
Kiireinen kesä

Dopingtestejä tehtiin Suomessa viime vuonna ennätysmäärä, 3 126 kappaletta. Niistä paljastui 13 dopingrikkomusta.

- Heiltäkin, jotka ovat kärähtäneet, on tullut kiitosta testaamisen toimivuudesta, Ilmivalta sanoo.

Tulevat kuukaudet vasta kiireisiä ovatkin. Jääkiekon MM-kotikisat alkavat puolentoista viikon kuluttua ja yleisurheilun EM-kisat Helsingissä kesäkuussa.

- Testaajillemme ja toimistohenkilökunnalle tulee pitkiä, pyöreitä päiviä. Päävastuu testaamisesta on ADT:lla, sitä tehdään kansainvälisten liittojen toimeksiannosta, Ilmivalta kertoo.

Jääkiekossa ja ylipäätään joukkuelajeissa kiellettyjen aineiden käyttö on testitulosten valossa harvinaista, mutta tuore venäläispelaajan kärytapaus KHL:stä muistuttaa, että harmaa alue ulottuu laajalle.
Liigoilla ja liitoilla on erilaisia sääntöjä dopingrikkomuksista.

Tavanomaisesti yksittäinen käry ei tuo sanktioita joukkueelle, mutta useampi voi johtaa pistemenetyksiin tai jopa kilpailusta sulkemiseen.
 
Ei salamyhkäistä

Viime vuosina eliittiurheilijoiden käryt ovat olleet harvassa. Tilanne dopingvalvonnassa onkin ennennäkemättömän hyvä, näkee ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.

- Tällä hetkellä ei ole varsinaisia dopingtrendejä. Ne, jotka ovat uusia, ovat pelottavia tulevaisuuden aineita. Tällä hetkellä niitä ei ole käytössä ja voi vain teoretisoida, Seppälä sanoo.

Seppälä tietää, ettei dopingin kehityksen pysähtymiseen voi sinisilmäisesti uskoa, mutta testitulokset puhuvat tällä hetkellä puolestaan.

- Jos ajatellaan kärähtäneitä huippu-urheilijoita, he ovat kärähtäneet suhteellisen tavanomaisista aineista. Pyöräilijöillä saattaa olla klenbuterolia, testosteronia, nyt uutena kasvuhormonia. Ei mitään salamyhkäistä.

- Dopingaineen kehittäminen vaatii aika paljon rahaa, mutta varsinkin suhteita ja asiakaspiiriä. Aina liittyy paljastumisen vaara, Seppälä painottaa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt