Niko Jokinen ja Jussi Koivula Suomen toivot Tammer-turnauksessa

Julkaistu:

Kansainvälinen nyrkkeilyn Tammer-turnaus isketään 13.-16. joulukuuta Tampereella Pyynikin palloiluhallin kehässä. Tampereen Voimailuseuran nyt 28. kerran järjestämään turnaukseen on ilmoittautunut yli 110 nyrkkeilijää 23 eri maasta. Suomea edustaa Tammer-kehässä 16 nyrkkeilijää.

- Kisajärjestäjän näkökulmasta toivottavaa olisi, että paikalle saapuisi vain 70-75 nyrkkeilijää. Silloin ottelutilaisuuksista ei tulisi liian pitkiä. Jos kaikki ennakkoon ilmoittautuneet saapuvat Tampereelle, niin silloin joudumme järjestämään yhden ylimääräisen ottelutilaisuuden avajaispäivänä torstaina ja toisen perjantaina aamupäivällä, TVS:n puheenjohtaja Aarno Laukkanen kertoi tiistaina.

Tammer-turnaus piti alunperin järjestää jo 18.-21. lokakuuta. MM-kisojen osuminen turnauksen kanssa päällekkäin siirsi tapahtuman joulukuulle.

- Meiltä jäi turnausajankohdan muuttumisen vuoksi pois ehkä viisi, kuusi maata, jotka olisivat olleet tulossa lokakuun turnaukseen. Esimerkiksi USA:n ja Italian joukkueet jäivät nyt tulematta, Laukkanen sanoi.

Afrikan mestareita

Suomi ei saavuttanut viime vuonna yhtään sarjavoittoa Tammer-turnauksessa.

- Kun Suomen ykkösiskijä Robert Helenius (+ 91 kg) on vielä sivussa parantelemassa käsivammaansa, on suomalaisten sarjavoitto tänä vuonna kovan työn takana. Suurimmat suomalaissuosikit sarjavoittajiksi ovat Chicagon MM-kävijät Jussi Koivula (64 kg) ja Niko Jokinen (75 kg), puheenjohtaja Laukkanen veikkasi.

Tammer-turnauksessa nähdään tänä vuonna harvinaisia vieraita Aasiasta ja Afrikasta. Uusina Tammer-maina eurooppalaisten Albanian ja Slovenian lisäksi esiintyvät Irak, eteläisen Afrikan Lesotho, Kongon demokraattinen tasavalta (entinen Zaire), Senegal, Sambia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Tampereelle ovat tulossa mm. algerialaiset Afrikan mestarit Abderahim Mechenouai (51 kg), Abdelhamil Ouradi (54 kg), Abdelkader Chadi (57 kg), Nabil Kacen Kassel (75 kg) ja Abdelaziz Toulbini (81 kg). Egyptistä on tulossa kahdeksan nyrkkeilijää. Myös Tunisiasta on Tampereelle tulossa Afrikan mestareita. Marokosta on ilmoittautunut Tammer-turnaukseen mm. tuore Chicagon MM-vitonen Said Rachidi.

Bedak mukana 51-kiloisissa

Ranskan kahdeksan nyrkkeilijän ryhmästä jokainen iskijä on pyrkimässä Pekingin olympiakisoihin. Viime vuonna 69 kg:n sarjan voittanut ranskalainen Jaoid Chiguer on tulossa mukaan. Englannin kovan joukkueen iskijät hakevat Tampereelta tuntumaa Pekingin olympiakehään.

Länsi-Saksa oli mukana heti ensimmäisessä Tammer-turnauksessa vuonna 1977. DDR:n joukkue oli mukana varsinkin 1980-luvulla. Yhdistynyt Saksa nähtiin 1990-luvun lopulla Pyynikin EM- ja olympiakarsinnoissa. Tänä vuonna Saksa palaa taas Tammer-turnaukseen, kun tapahtuma ei ole nyt samaan aikaan maan mestaruuskisojen kanssa.

Unkarin kuuden nyrkkeilijän ryhmässä on mukana 51 kg:n sarjassa iskevä Pal Bedak, joka voitti viime vuonna sarjansa turnauksessa. Bedak on voittanut MM-hopeaa ja EM-pronssia sekä nuorten MM-kultaa ja EM-kultaa.

Venäjää edustaa Tampereella Volgoradin alueelta koottu viiden nyrkkeilijä joukkue. Venäläisistä Oleg Komissarov (69 kg) on maansa miesten mestari ja EM-kakkonen, joka on voittanut myös sotilaiden MM-hopeaa. 91 kg:n sarjassa iskevä Jevgeni Romanov on nuorten maailmanmestari ja Euroopan mestari.

Suomalaisnyrkkeilijät Tammer-turnauksessa 13.-16.12:

51 kg: Toni Hämäläinen, Matti Koota, 54 kg: Ville Kettula, 57 kg: Wael Al Khaghani, 60 kg: Jesse Palanto, Alex Vassiljev, 64 kg: Jussi Koivula, 69 kg: Aki Selesmaa, 75 kg: Lari Kirkkopelto, Niko Jokinen, 81 kg: Eemeli Katajisto, Sami Selesmaa, Jussi Jurvanen, 91 kg: Samu Lämsä, yli 91 kg: Jukka Saarinen ja Janne Katajisto.