KS: Leningrad Cowboysin rumpali saa oman patsaan Kouvolan keskustaan – ”Kyllähän tällainen ikämiehen itsetuntoa hivelee”

Teijo ”Twist Twist” Erkinharju on patsaan arvoinen rokkari.

Teijo ”Twist Twist” Erkinharju tunnetaan erityisesti Peer Günt -yhtyestä.

6.2. 10:25

Muun muassa Peer Günt ja Leningrad Cowboys -yhtyeiden rumpalina tunnetun Teijo ”Twist Twist” Erkinharjun elämäntyö saa mittavan kunnianosoituksen: Rokkarille puuhataan patsasta Kouvolan keskustaan. Asiasta kertoo Kouvolan Sanomat.

Hanke pantiin alulle viime keväänä. Nyt se on saanut rahoituksen, kun Kouvolan kaupunki myönsi sille 8 000 euron avustuksen kulttuurin lahjoitusrahastostaan.

Muutama tonni budjetista kuitenkin vielä uupuu, kertoo teoksen tuleva suunnittelija, kouvolalaistaiteilija Jonne Pitkänen. Teoksen ulkonäkö ei ole vielä selvillä, mutta Pitkänen lupailee sitä valmiiksi ”loppukesästä tai alkusyksystä”.

– Jos valtakunnallisia apurahoja ei saada, keväällä on onneksi vielä paikallisia hakuja. Teoksen paikka on jo sovittu Kouvolan kaupungin kanssa, hän sanoo lehdelle.

Teoksen on myös tarkoitus tuoda esiin Kouvolan mainetta ”rokkikaupunkina”, perusteli toinen hankkeen puuhahenkilö, muusikko Tomi Päiväläinen Kouvolan Sanomille hankkeen julkistamisen yhteydessä loppukeväästä.

– [Mainetta] ei ole hyödynnetty kaupungissa kovin hyvin, hän totesi lehdelle.

Kouvolasta on tullut vuosien saatossa monia valtakunnallisesti tunnettuja bändejä. Peer Güntin lisäksi kaupungista tunnetaan erityisesti metalliyhtye Viikate. Nuoremman polven yhtyeistä tunnetuin lienee Lasten hautausmaa. Myös lauluntekijä Tuure Kilpeläinen on kotoisin Kouvolasta.

Teoshankkeen esittelymateriaaleissa todetaan kuitenkin, ettei ”kukaan ole rokannut Kouvolan seutua yhtä ankarasti ihmisten tietoisuuteen kuin Twist Twist Erkinharju”.

– Kyllähän tällainen ikämiehen itsetuntoa hivelee, 61-vuotias Kuusankoskella syntynyt Erkinharju kommentoi patsashanketta Kouvolan Sanomille.

Hard rock -yhtye Peer Günt oli suosituimmillaan 1980-luvulla. Sen klassiseen kokoonpanoon kuuluivat laulaja-kitaristi Timo Nikki, basisti Teijo ”Tzöötz” Kettula ja Twist Twist Erkinharju. Toisin kuin luulisi, ei nimi ole peräisin norjalaiskirjailija Henrik Ibsenin näytelmästä Peer Gynt, vaan yhtye sai nimensä Timo Nikin auton hansikaslokerosta löytyneestä kukkakaupan esitteestä.

Erkinharju soitti Peer Güntissä vuosina 1981–2005. Hän sai kokea yhtyeen suosion huipun 1980-luvun jälkipuoliskolla, kun levy toisensa jälkeen myi kultaa ja nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen.

Reipasta hard rockia englanniksi paiskonut yhtye niitti suosiota myös ulkomailla. Bändi soitti muun muassa Tanskassa Roskilden festivaalilla ja Isossa-Britanniassa sekä jopa Neuvostoliitossa ja Pohjois-Koreassa asti.

Ulkomailla myös sattui ja tapahtui.

Erkinharjun 11 vuoden pesti Leningrad Cowboysissa vei hänet myös Tokioon, Japaniin. Kymmenisen vuotta sitten rumpulegenda jakoi Ilta-Sanomille anekdootin Kaukoidän reissulta sattuneesta kiperästä tilanteesta, jossa hän jäi jumiin miljoonakaupungin kattojen ylle – ilkialasti.

Lue lisää: Suomalaisrokkari jäi jumiin ilkosillaan hotellin katolle Tokiossa

– Oltiin huoneessa, jonka ikkunasta pääsi hotellin respan katoksen päälle. Mun piti vain käydä siellä huutamassa munasillani, että ”Good Morning Tokio!”, Twist Twist nauroi muistolle.

Lopulta rumpali laskeutui paloportaita pitkin alas – tosin väärään hotelliin.

– Leningrad Cowboysien nokkamies Sakke Järvenpää ei ollut kamalan iloinen mun seikkailusta, Twist Twist myönsi.

Peer Güntin ja Leningrad Cowboysin ohella Erkinharju on soittanut rumpuja myös muun muassa yhtyeissä Los Bastardos Finlandeses ja Devil’s Milk. Jälkimmäisessä soitti myös lauluntekijä Kari Peitsamo.

Erkinharju on soittanut myös studiomuusikkona kymmenillä levyillä.

Edelleen aktiiviselta Erkinharjulta löytyy myös hilpeämpi meriitti: Hän on vuoden 2002 pöytärummutuksen Suomen mestari.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?