Ukrainalainen viisuvoittaja päätti jäädä kotimaahansa ja taistelee nyt Venäjää vastaan – yksi asia saa pelon paistamaan kasvoilta

Ruslana nousi koko Euroopan tietoisuuteen voitettuaan euroviisut vuonna 2004. Nyt hän vetoaa muihin maihin, jotta hänen kotimaansa pelastuisi.

Euroviisut voittanut Ruslana on puhunut kotimaassaan Ukrainassa paljon uusiutuvan energian ja luonnonsuojelun puolesta. Nyt hän taistelee sodan keskellä Venäjää vastaan ja yrittää auttaa hätää kärsiviä ihmisiä.

Ukrainalainen Ruslana Lyzhychko, 48, nousi vuonna 2004 kuuluisuuteen, kun hän nappasi euroviisujen voiton Wild Dances -kappaleellaan. Nyt ukrainalaistähti tunnetaan kotimaassaan aivan muusta, sillä hänestä on tullut yksi sinnikkäästi kotimaansa puolesta taistelevista hahmoista.

Aftonbladetin mukaan Ruslana on yksi Ukrainan isänmaallisen liikkeen johtohahmoista, joka tekee kaikkensa selvitäkseen Venäjän runsas viikko sitten aloittamassa sodassa. Ruslana kertoo ruotsalaislehdelle jääneensä kotimaahansa, sillä hän haluaa puolustaa Ukrainaa viimeiseen saakka.

Ukrainasta on paennut YK:n mukaan viikossa yli miljoona ihmistä. Myös Ruslanan kollega, viisut vuonna 2016 voittanut Jamala on laulajan mukaan lähtenyt maasta.

– Minä pysyn täällä. Olemme sotilaita. En ole enää artisti, vaan olen nyt sotilas, joka taistelee rauhan puolesta, Ruslana kertoo Aftonbladetille.

Ruslana on ollut aktiivinen politiikassa euroviisumenestyksensä jälkeen ja osallistunut muun muassa niin kutsuttuun Oranssiin vallankumoukseen. Nyt hän haluaa käyttää julkisuuttaan hyödyksi ja kertoa muulle maailmalle, mitä Ukrainan sodan keskellä todella tapahtuu.

Ruslana Lyzhychko tuli tunnetuksi laulajatähtenä, mutta nyt hän sanoo olevansa sotilas. Hänet tunnetaan kotimaassaan myös aktivistina. Kuva Istanbulin euroviisuista vuodelta 2004.

Ruslana tuuletti viisuvoittoaan Ukrainan lipun kanssa.

Lvivistä kotoisin oleva Ruslana kertoo Aftonbladetille videopuhelun välityksellä, että hän oleskelee tällä hetkellä Länsi-Ukrainassa lähellä kotiseutuaan. Ruslanan mukaan tilanne maassa on hyvin vaikea ja kaikki mahdollinen apu otetaan vastaan. Hän työskentelee Länsi-Ukrainassa yhdessä miehensä kanssa ja pyrkii auttamaan avustustarvikkeiden jakelussa ja levittää samalla tietoa sodan kulusta.

– Olemme saaneet täällä liikkeelle vapaaehtoisia, jotka auttavat kaikilla mahdollisilla tavoilla keskellä tätä humanitaarista katastrofia, hän sanoo.

Ruslana vetoaa Aftonbladetin haastattelussa muuhun Eurooppaan, jotta Ukrainaa autettaisiin mahdollisimman paljon. Hän toteaa, ettei ole aika pohtia ja suunnitella, vaan toimia.

– Pyydän teitä, älkää odottako, älkää keskustelko, älkääkä vain seuratko uutisia. Tehdään yhdessä töitä, yhdistytään ja tehdään kaikkemme. Olemme varmasti tarpeeksi vahvoja. Ukraina taistelee, meni tässä kuinka kauan tahansa, mutta me tarvitsemme teitä. Tarvitsemme tukeanne, Ruslana sanoo.

Ruslana osallistui Putinin vastaiseen mielenosoitukseen vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan.

Euroviisutähti aikoo pysyä Ukrainassa ja taistella maansa puolesta, tapahtui mitä tahansa. Hän kertoo ajattelevansa omaa turvallisuuttaan vain vähän ja väittää olevansa vahva.

Ruotsalaislehden mukaan pelko kuitenkin paistaa Ruslanan kasvoilta, kun hän puhuu Tshernobylin ydinvoimalasta ja siitä, mitä hän pelkää Putinin sille tekevän. Ruslana tunnetaan kotimaassaan aktivistina ja uusiutuvan energian ja luonnon puolestapuhujana.

– Voisi tulla Tshernobyl kaksi, jos Putinin ohjukset osuvat Tshernobyliin... En halua edes ajatella sitä, Ruslana sanoo viitaten vuonna 1986 ydinvoimalassa sattuneeseen suuronnettomuuteen.

– Olen todella huolissani ekologisesta katastrofista. Putin yrittää tuhota infrastruktuurimme, sähköntuotantomme ja ydinvoimalamme. Se voisi olla kammottavaa meille kaikille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?