Robert Johnson myrkytettiin viskillä 27-vuotiaana – näin syntyi ”kuoleman kerho” - Musiikki - Ilta-Sanomat

Niin moni rocktähti on kuollut 27-vuotiaana, että ”27-kerho” on muodostunut käsitteeksi.

Robert Johnson myrkytettiin viskillä 27-vuotiaana – näin syntyi ”kuoleman kerho”

Blueslegenda Robert Johnson kuoli 27 vuoden ikäisenä, kuten moni muukin lahjakas muusikko. Hänen syntymästään tulee nyt kuluneeksi 110 vuotta.

Seitsemän on eräänlainen avainluku blueslegenda Robert Johnsonin elämässä. Johnsonin uralla oli pituutta seitsemän vuotta ja kaikki levytyksensä hän teki seitsemän kuukauden aikana.

Lisäksi Johnson kuoli 27-vuotiaana. Iässä, jossa myös moni rocktähti on poistunut keskuudestamme.

Niin moni, että puhutaan 27-kerhosta. Siihen kuuluvat Rolling Stones -kitaristi Brian Jones, laulajat Janis Joplin ja Jim Morrison, kitaristi Jimi Hendrix sekä Nirvanan nokkamies Kurt Cobain.

He viisi ”virallisesti”, vaikka Johnsonin lisäksi muitakin on, muun muassa laulaja Amy Winehouse, bluesbändi Canned Heatin keulahahmo Alan Wilson ja alkuperäinen Stooges-basisti Dave Alexander.

Canned Heatin laulaja-kitaristi Alan Wilson (2. vas.) kuoli 27-vuotiaana pari viikkoa ennen ikätoveriaan Jimi Hendrixiä.

Robert Johnsonin syntymästä tulee 8. toukokuuta kuluneeksi 110 vuotta. Hän eli vähintään yhtä värikkään elämän kuin rock-kollegansa, joita ei edes olisi ilman Johnsonin luomaa musiikillista pohjaa.

Johnson levytti vain 42 kappaletta, joista alkuperäisiä on 29. Loput ovat uusintaottoja samoista lauluista. Kaikki Johnsonin laulut jäivät elämään.

Kun Briteissä 1960-luvulla syntyi bluesbuumi, yhtenä keskeisenä taustapiruna oli Johnson. Hänen vaikutuksensa kuului niin Eric Claptonin, Rolling Stonesin kuin Led Zeppelinin musiikissa.

Robert Lee Johnson syntyi vuonna 1911 ja kuoli vuonna 1938.

Johnson syntyi köyhään perheeseen yhdentenätoista lapsena. Tarinan mukaan hän myi sielunsa paholaiselle. Vaihdossa Johnson sai erinomaiset soittajan taidot. Kauppa tehtiin moottoriteiden 61 ja 49 risteyksessä Clarksdalessa.

Tarina on tarina, mutta soittajana Johnson oli lyömätön. Hän kiersi keikoilla ja sai naistenmiehen maineen. Se koitui hänen kohtalokseen. Erään naisen mustasukkainen aviomies juotti Johnsonille myrkytettyä viskiä.

Toisten tietojen mukaan Johnson kuoli heti, toisten mukaan vasta kolme päivää myöhemmin keuhkokuumeeseen. Kuolinpäiväksi on historiankirjoihin merkitty 16. elokuuta 1938.

Brian Jones sai kesällä 1969 potkut Rolling Stonesista ja hukkui pian sen jälkeen uima-altaaseensa.

Rockissa 1970-luvun taite oli luovaa aikaa, mutta vaati se myös veronsa. Parissa vuodessa kuoli neljä aikansa keskeistä muusikkoa ja laulajaa, kaikki 27-vuotiaina.

Rolling Stonesin perustajajäsen, kitaristi Brian Jones löydettiin hukkuneena kotinsa uima-altaasta 3.7.1969. Talossa olleiden elvytysyrityksistä huolimatta Jonesia ei voitu pelastaa.

Vain kuukautta aiemmin Jones oli saanut potkut perustamastaan Rolling Stonesista. Mikä herkullinen asetelma salaliittoteorioiden ystäville. Mikä lopulta aiheutti hukkumisen, on jäänyt arvailujen ja huhujen varaan. Onnettomuus, itsemurha, vai peräti murha.

Kuolintodistuksen mukaan Jonesin maksa oli rappeutunut ja kaksi kertaa tavallista suurempi. Myös sydän oli laajentunut normaalia suuremmaksi. Veri- ja virtsannäytteet sisälsivät suuria määriä alkoholia ja amfetamiinia.

Rolling Stones vuonna 1967. Brian Jones (eturivissä keskellä) hukkui kaksi vuotta myöhemmin uima-altaaseensa.

Jimi Hendrix on kiistatta yksi rockhistorian parhaista kitaristeista. Hän osasi myös rakentaa show’n, joka kiinnosti yleisöä. Kitaran soittaminen hampailla ja soittimen polttaminen olivat temppuja, jotka sähköistivät tunnelman ainutlaatuisella tavalla.

 Minulla ei ole aavistustakaan, mitä veljelleni tapahtui sinä kohtalokkaana iltana lontoolaisessa hotellihuoneessa.

Lyhyeksi jääneen uransa aikana hän esiintyi kerran myös Suomessa, 22. toukokuuta 1967 Helsingin Kulttuuritalossa. Varsin tuoreeltaan, sillä ensisingle Hey Joe oli ilmestynyt joulukuussa 1966.

Vain neljä vuotta myöhemmin Hendrix menehtyi. Hänet löydettiin kuolleena 18. syyskuuta 1970 hotellihuoneesta Lontoosta. Hän työsti tuossa vaiheessa neljättä studioalbumiaan.

Jimi Hendrix löytyi kuolleena asunnostaan Lontoossa 18. syyskuuta 1970. Hän oli nauttinut alkoholia ja unilääkkeitä.

Hendrix oli nauttinut alkoholia ja ottanut unilääkkeitä, mutta kuolinsyystä ei ole varmuutta. Hurjimmissa spekulaatioissa puhuttiin murhasta, jonka takana olisi ollut Hendrixin manageri.

”Minulla ei ole aavistustakaan, mitä veljelleni tapahtui sinä kohtalokkaana iltana lontoolaisessa hotellihuoneessa. Kukaan ei tiennyt eikä luultavasti koskaan saakaan tietää”, toteaa Hendrixin veli Leon kirjassaan Jimi Hendrix – legendan tarina.

Vain runsas kaksi viikkoa Hendrixin kuoleman jälkeen 27-kerhoon liittyi laulaja Janis Joplin. Hänet löydettiin 4. lokakuuta 1970 Hendrixin tavoin kuolleena hotellihuoneestaan.

Joplin oli lyönyt itsensä läpi Big Brother and the Holding Company -yhtyeen solistina bändin nimeä kantaneella esikoisalbumilla 1967. Kuollessaan hän oli levyttämässä postuumisti julkaistua sooloalbumia Pearl.

Janis Joplin kuoli yliannostukseen lokakuussa 1970 vain reilut pari viikkoa Jimi Hendrixin kuoleman jälkeen.

Jälleen yksinäinen kuolema eikä silminnäkijöitä. Ilman spekulaatioita ei Joplinin kuolemastakaan selvitty, mutta kuolinsyyntutkijan alustava lausunto lienee lähimpänä totuutta.

Sen mukaan kyseessä oli tapaturmainen kuolema, jonka aiheutti liian puhdas heroiini. Aine oli vahvempaa kuin Joplin oli luullut, seurauksena yliannostus.

Seuraavan vuoden heinäkuun 3. päivä ajasta ikuisuuteen poistui Doors-yhtyeen keulahahmo Jim Morrison. Oli kulunut päivälleen kaksi vuotta Brian Jonesin ja vain yhdeksän kuukautta Hendrixin kuolemasta.

Morrison löydettiin menehtyneenä asuntonsa kylpyammeesta Pariisissa. Viralliseksi kuolinsyyksi ilmoitettiin sydänhalvaus.

Jälleen kuolema ilman todistajia. Ruumiinavausta ei tehty, joten huhuille jäi tilaa. ”Totuus on, ettei kukaan tiedä miten Jim Morrison kuoli”, kirjoittivat elämänkerturit Jerry Hopkins ja Daniel Sugerman kirjassaan Jim.

Jim Morrison kuoli pariisilaisasunnon kylpyammeeseen heinäkuussa 1971.

Nirvanan nokkamiehen Kurt Cobainin kuolema 5. huhtikuuta 1994 oli pitkän tauon jälkeen uusi surullinen lenkki 27-vuotiaana kuolleiden ketjuun.

Cobain poistui oman käden kautta. Hän jätti itsemurhaviestin, joten vaikka salaliittoteorioita jälleen ilmeni, niillä ei ollut samanlaista pohjaa kuin 70-luvun taitteen kuolemien kohdalla.

Kurt Cobain kuoli oman käden kautta 1994.

Laulaja Amy Winehousen kuolemasta tulee kesällä kuluneeksi 10 vuotta. Winehouse menehtyi kotonaan Lontoossa 23. heinäkuuta 2011. Kuolinsyy oli alkoholimyrkytys.

Winehouse on viimeisin nimekäs rockmuusikko, joka on poistunut keskuudestamme 27-vuotiaana. Toivottavasti hän myös jää viimeiseksi. Nuorena kuolleiden 27-kerhoon ei kukaan kaipaa lisää jäseniä.

Amy Winehousen kuolemasta tulee kesällä kuluneeksi kymmenen vuotta.

Lähteitä: Peter Guralnick: Robert Johnson – blueslegendan jäljillä. Philip Norman: Rolling Stones. Leon Hendrix: Jimi Hendrix – legendan tarina. Alice Echols: Janis Joplin – paratiisin arvet. Jerry Hopkins ja Daniel Sugerman: Jim. Christopher Sandford: Kurt Cobain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?