Tauski, 58, havahtui hälyttäviin oireisiin – teki radikaalin elämänmuutoksen ja on nyt muuttunut mies: kävi kauneusoperaatiossa Turkissa ja laihdutti 25 kiloa

Lääkärin mukaan Tauski oli tikittävä aikapommi, jonka saisi purettua vain laihduttamalla.

Radikaali elämäntapamuutos sai Tauskin terveyshuolet helpottamaan.

8.5.2021 7:25

Laulaja-lauluntekijä Tauski Peltonen, 58, on muuttunut mies. Niin fyysisesti kuin henkisestikin. Viikoittaiset käynnit terapiassa vauhdittavat sisäistä muutosta, ja ulkoisesti laulaja on laittanut itseään kuntoon hiustensiirtoleikkauksella ja laihduttamalla 25 kiloa. Verenpaineen nouseminen koviin lukemiin ja rytmihäiriöt ovat antaneet lisämotivaatiota elämäntapamuutokseen.

– Autoakaan en jaksanut ajaa keskellä päivää kuin vähän aikaa ennen kuin piti levätä. Havaittiin uniapnea ja sydämen rytmihäiriöitä. Se pelästytti. Tilanne meni sen verran pahaksi, että olin sairaalassa kolme päivää tutkimuksissa, Tauski Peltonen kertoo.

– Sydämessä on vasemman puolen haarakatkos, joka ei ole haitallinen paitsi kun se alkaa reagoida huonoihin elämäntapoihin. Minulle laitettiin sydän-, verenpaine- ja kolesterolilääkkeet.

Lääkkeet eivät sopineet vaan olisi pitänyt vaihtaa toisiin lääkkeisiin.

– Heitin ne kertalaakista roskiin ja aloin laihduttaa. Lääkäri oli sanonut, että olin vähän kuin tikittävä aikapommi, jonka takia vatsa pitäisi saada pois, Peltonen lisää.

Tauski on saanut elämäänsä uutta potkua kauneusoperaatiosta ja elämäntapamuutoksesta.

Hänellä on käypä neuvo keski-ikäisille miehille.

– Sen rakkaan auton huoltoon satsataan enemmän kuin itseen. Autoon voisi ottaa välillä vähän halvemman huollon ja huoltaa itseään.

Omalla kohdallaan Tauski on tarttunut toimeen.

– Ikääntyvän miehen kaksi suurinta ongelmaa ovat vatsoittuminen ja kaljuuntuminen. Ne saavat näyttämään vanhemmalta kuin onkaan.

Viidenkympin korvilla Peltonen havahtui kilojen karttumiseen.

– Olen aina ollut noin sadan kilon kaveri. Nyt paino nousi korkeimmillaan 117 kiloon. Osasin peittää vatsan vaatteilla, mutta siellä se oli.

Peltonen alkoi syödä terveellisemmin.

– Kuulun siihen ikäpolveen, joka syntyi meetvursti suussa. Herkuttelen edelleen, mutta herkutella voi eri asioilla. Hyvästä ruuasta ei tarvitse luopua, vaikka pudottaakin painoa.

Tauski Pertti Salovaaran haastattelussa huhtikuussa 2014.

Tauski ei noudattanut mitään tiettyä dieettiä vaan rakensi päivittäisen ruokailunsa itselle mieluisista ruuista. Sillä tavalla on helppo pysyä oikeilla raiteilla. Aamut alkavat ja illat päättyvät rasvattomasta rahkasta ja ananaksesta tehdyllä smoothiella. Kanaa ja kalaa vihanneksilla menee tasaiseen tahtiin takaamaan proteiinin ja kuitujen saannin.

– Kävin kuukausittain verikokeissa, joissa katsottiin vitamiinit ja muut arvot. Keikkamatkoilla tuli aiemmin yöllä vedettyä makkaraa ja lihapiirakkaa, joissa ei ole mitään ravintoaineita.

Tauski tietää, kuinka iso merkitys painonhallinnassa on vedellä.

– Minulla on aina autossa vesipulloja mukana. Kaikki sokerilitkut pois ja vettä sijalle.

Tauski suo itselleen toisinaan myös entisiä herkkujaan. Kerran kuukaudessa hän käy hampurilaisella tai vetää suklaalevyn, mutta se jää siihen eikä lähde käsistä.

Tauskia painonhallinnassa auttaa vaaka.

– Jotkut ammattitahot sanovat, ettei itseään pitäisi koko ajan punnita, mutta minun pitää katsoa lukemat mittarista aamuin illoin.

Tulokset alkoivat nopeasti näkyä vaa´an lisäksi myös verenpainemittauksissa ja muissa tutkimuksissa.

Joulukuussa 2019 Peltonen kävi Istanbulissa hiustensiirtoleikkauksessa.

– Kärsin siitä, että aloin kaljuuntua. Koska olen pitkä, monet eivät edes huomanneet, mutta itseä hiusten harveneminen alkoi häiritä jo nelikymppisenä.

Peltonen kehuu turkkilaisklinikkaa, mutta myöntää monituntiseen leikkaukseen liittyneen päänahan puuduttamisen olleen erittäin kivuliasta.

– Mutta kipu kestää vain hetken ja on sen arvoista. Kumpi tuottaa enemmän tuskaa: jos kärsii ulkonäöstään koko ajan vai kokee hetken kipua, Tauski kysyy.

– Ensimmäiset pistokset saivat huutamaan, mutta puudutuksen alkaessa vaikuttaa olo helpottui minuuteissa. Kyllä sen tuskan kestää, ei se niin paha ollut.

Niskasta siirrettiin 3 400 hiusta päälaelle. Leikkaus onnistui ja nyt reilun vuoden kuluttua siirrettyjen hiusten aluetta ei enää Tauskin mielestä erota muista hiuksista.

– Ennalta sanottiin, että vuoden kuluttua päässä on täydet hiukset ja niin kävi. Jälkiseuranta oli hyvää, kerran kuukaudessa klinikalle piti laittaa kuva kasvavista hiuksista. Minua neuvottiin ottamaan päähierontaa, koska hiusten kasvu olisi voinut olla nopeampaakin kuin minulla oli.

Tauski Jethro Rostedtin syntymäpäiväjuhlilla kesällä 2016. Kyljessä on Jethron veli Jarno.

Peltonen aikoo palata klinikalle leikkauttamaan silmänsä ja ehkä myös hampaansa.

– En näe pientä tekstiä, mutta en tykkää silmälasien pitämisestä.

Täyteaineiden käytön kasvoihin Peltonen on lopettanut, koska aineiden vaikutus kestää vain muutaman kuukauden.

– Uurteet eivät häiritse, niissä ikä saa näkyä kuten myös harmaantuvissa hiuksissa.

Tupakanpoltto on jäänyt ja alkoholin käyttö vähentynyt lähes olemattomiin.

– Sanon aina, etten ole lopettanut mitään. Juhlapäivänä saatan polttaa sikarin ja kerran vuodessa ottaa alkoholia.

Peltonen pelaa harrastajaporukassa jääkiekkoa viikotitain ja käy koiran kanssa lenkillä useita kertoja päivässä.

– Tämä on nyt pysyvä elämäntapa: urheile, nuku, älä juo viinaa tai polta tupakkaa. Tähän perussettiin pystyy kuka vaan, jos haluaa. Näistä saa henkistä hyvinvointia, joka vaikuttaa kaikkeen, Peltonen kannustaa.

Nykyään Tauski tekee musiikkia ex-vaimonsa Virpi Kätkän kanssa.

Elämäntapojen muutokseen antaa aihetta lähimmistä välittäminen.

– Rakastan lapsiani ja läheisiäni niin paljon, etten halua heidän olevan huolissaan enkä halua heidän pelkäävän menettämistäni. Kyllä he huomasivat, kuinka huonosti voin, Tauski tietää.

– Minuun eivät terapiat yleensä auta, mutta nyt olen käynyt myös terapiassa kerran viikossa purkamassa vaikeita asioita. Se on silti vain yksi niistä asioista, joiden takia voin nyt paremmin kuin ikinä, Tauski perustelee.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?