Yle: Räppäri Uniikki poisti YouTubesta saamelaisia halventaneen musiikkivideonsa kuuden vuoden jälkeen – näin hän perustelee päätöstään - Musiikki - Ilta-Sanomat

Yle: Räppäri Uniikki poisti YouTubesta saamelaisia halventaneen musiikkivideonsa kuuden vuoden jälkeen – näin hän perustelee päätöstään

Uniikin Nunnuka-lai-laa-kappale koettiin loukkaavaksi jo vuonna 2015, kun se ilmestyi. Nyt räppäri päätti poistaa sen videon YouTubesta, sillä kappale oli ”aikansa elänyt”.

Uniikki kertoo Ylelle ymmärtävänsä, miksi hänen kappalettaan pidetään loukkaavana.­

4.5. 17:49

Ylen mukaan raptähti Uniikki eli Dan Tolppanen päätti poistaa Nunnuka-lai-laa-kappaleensa musiikkivideon YouTubesta sen jälkeen, kun se nousi esiin Ylen Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa.

Ohjelmassa puhuttiin suomiräpin rasistisuudesta sekä kulttuurisesta omimisesta, ja Uniikin kappale nostettiin siinä esiin. Ylen mukaan ohjelmassa keskustelijana ollut vapaa kirjoittaja Maryan Abdulkarim pohti, miksi saamelaiskulttuuria rasistisesti käsittelevän kappaleen musiikkivideo löytyy edelleen YouTubesta.

Uniikki kertoo Ylelle, että hän näki ohjelman ja keskusteli kappaleesta Kulttuuricocktail-ohjelmassa mukana olleen Elastisen kanssa. Kappaleen musiikkivideo päätettiin poistaa molempia räppäreitä edustavan Rähinä Records -levy-yhtiön YouTube-tililtä. Uniikin mukaan kappaleesta käyty keskustelu oli hyvä asia.

– Biisi ei enää edusta mielenmaisemaani. En näe, että se hyödyttää enää ketään ja ymmärrän, että se loukkaa ihmisiä. Koin, ettei kappaleella ollut enää funktiota olla esillä, Uniikki sanoo Ylelle.

Uniikin mukaan hän on kasvanut ihmisenä, eikä hän enää tekisi vastaavaa kappaletta. Hänen mukaansa se poistuu myös Spotifysta.

– Voin sanoa, etten ottanut alunperinkään asioista tarpeeksi selvää. Sellaista en enää tänä päivänä tekisi. Ihmiset kasvavat. Se oli aikansa elänyt, Uniikki kertoo Ylelle.

Kohu leimahti heti

Uniikin kappaleen lyriikoissa räpättiin muun muassa poroista ja bailaamisesta. Kappaleen musiikkivideolla oltiin Lapin luontomaisemissa.

Vuonna 2015 julkaistu kappale aiheutti kohua välittömästi, sillä saamelaiset kokivat sen hyvin loukkaavaksi. IS kertoi tuolloin, että Uniikin Instagram-tilillä käytiin kiivasta keskustelua kappaleesta ja sen sanomasta. Monet räppärin faneista pitivät biisiä rasistisena ja epäilivät sen olevan viittaus sketsisarja Pulttiboisiin, jossa nähtiin saamelaishahmoja.

– Ei ole hauskoja nämä nunnuka-jutut todellakaan. Kannattas vähän sivistää itseään saamelaisasioista, eräs kommentoija totesi kappaleen julkaisun aikaan.

– Todella harmillista vielä tänä päivänä kuulla tällaista ”nunnukalailaa”-hoilausta. Loukkaavaa ja stereotyyppien vahvistamista varsinkin nuoremmalle kuuntelijakunnalle, toinen jatkoi.

Uniikki itse kertoi tuolloin Nunnuka-lai-laa-kappaleen olevan ylistys Lapille. Räppäri korosti, ettei hänen tarkoituksenaan ollut ivailla saamelaiskulttuurin kustannuksella.

– Biisi ja video on pelkkää Lapin meiningin hehkuttamista. Ei mitään tekemistä vanhojen saamelaissketsien kanssa, Uniikki kommentoi Instagramissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?