Uutuuskirja: näin Pekka Maijasesta tuli Pave – lempinimi sai alkunsa koulupoikien peitenimeä vaatineesta suunnitelmasta - Musiikki - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: näin Pekka Maijasesta tuli Pave – lempinimi sai alkunsa koulupoikien peitenimeä vaatineesta suunnitelmasta

Pekka ”Pave” Maijasesta kertovassa elämäkerrassa muistellaan, miten Pekasta tuli Paavo ja myöhemmin Pave. Hän sai lempinimensä jo kouluikäisenä.

Arvostettu muusikko Pekka Juhani ”Pave” Maijanen menehtyi tammikuussa 70-vuotiaana. Hän sairasti ALS-tautia, johon ei tunneta parannuskeinoa.­

16.4. 16:34

Musiikin monitaituri Pekka Juhani Maijanen opittiin tuntemaan koko kansan keskuudessa Pave Maijasena. Nimi on jo niin juurtunut, että moni on saattanut unohtaa, miten Pekasta tuli aikoinaan Pave.

Tuoreessa elämäkerrassaan Pave Maijanen – Elämän nälkä (Tammi) muusikko kertaa Pave-nimensä tarinan.

Lapsuudenystävä ja muusikkotoveri Olli ”Weltsu” Kylliäisen keksimä lempinimi juontaa juurensa jo kouluikään. Erään kesäyön pikkutunneilla Kylliäinen ja Maijanen olivat kuulleet huhun kotibileistä kaverinsa luona. Kaiken varalta kaksikko keksi mielestään nerokkaan suunnitelman.

”Tieto ei ollut varma, joten keksittiin kummallinen suunnitelma, että mennään Veltsun kanssa rimputtamaan ovikelloa. Jos vanhemmat ovatkin kotona eikä mitään hippoja ole, niin sanotaan väärät nimet”, Maijanen muistelee Tommi Saarelan tiistaina ilmestyneessä kirjassa.

Kaverukset järkeilivät, että oikeat nimet paljastamalla vanhemmat tajuaisivat, että ovella seisoo pojan koulukavereita, joten jälkikasvun on täytynyt suunnitellut salaa kotibileitä silloin kun aikuiset olisivat poissa.

”Kaikille olisi koitunut harmia, jos oltaisiin jääty sellaisesta kiinni, joten keksittiin toisillemme nimet. Musta tuli ’Paavo Salminen’ ja Veltsusta joku ’Matti Virtanen’” muusikko kertoo kirjassa.

Kaiken lisäksi kaverukset aikoivat esittää olevansa lehtimyyjiä, vaikka lehtiä ei tietysti ollut mukana.

Lappeenrannan Pallon eli LaPan edustusjoukkue, Pave maalivahdin varusteissa eturivin keskimmäisenä. Kuva kirjasta Pave Maijanen – Elämän nälkä (Tammi).­

Bileitä ei kaverusten harmitukseksi ollut, vaan oven avasi unenpöpperöinen ja äreä isä kalsareissaan. ”Paavo” ja ”Matti” lähtivät luikkimaan niin nopeasti, että uudet nimetkin jäivät kertomatta. Lempinimi jäi silti elämään.

”Kun tultiin maanantaiaamuna kouluun, niin Veltsu morjesti heti pihalla, että terve Paavo! Siitä päivästä olen ollut Paavo, Rock’n’Roll Bandiin ja Royalsin levynkansiin asti”, Maijanen kertoo kirjassa.

”Paveksi nimi alkoi muuttua niihin aikoihin, kun aloitin soolouran.”

Pave Maijanen pallottelemassa toukokuussa 1985.­

Maijanen käytti sittemmin lauluntekijänä välillä salanimiä Maija Paavonen ja Paavo Maijanen.

Parantumatonta ALS-tautia sairastanut Pave Maijanen kuoli tammikuussa 70-vuotiaana. Hän menehtyi elämäkertansa viimeistelyvaiheessa, mutta kaikki haastattelut ehdittiin saada ennen sitä päätökseen.

Lainaukset 13.4. ilmestyneestä Tommi Saarelan kirjasta Pave Maijanen – Elämän nälkä (Tammi).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?