Uutuuskirja: Pave Maijaselta jymypaljastus Vain elämää -kulisseista – artistit juonivat historiallisen salajuonen, josta tuotantokaan ei tiennyt - Musiikki - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Pave Maijaselta jymypaljastus Vain elämää -kulisseista – artistit juonivat historiallisen salajuonen, josta tuotantokaan ei tiennyt

Tammikuussa menehtyneestä Pave Maijasesta kertovassa elämäkerrassa tehdään paljastuksia musiikkimaailman kulisseista.

13.4. 6:45

Tänään tiistaina ilmestynyt elämäkerta Pave Maijanen – Elämän nälkä (Tammi) sukeltaa arvostetun muusikon vaihderikkaaseen uraan ja elämän käännekohtiin.

Tammikuussa 70-vuotiaana menehtynyt Pekka Juhani ”Pave” Maijanen ehti kertoa poikkeuksellisen tarinansa Tommi Saarelan kirjoittamaa elämäkertaa varten.

Maijanen muistelee kirjassa osallistumistaan Vain elämää -ohjelman 4. tuotantokaudelle.

Syksyllä 2015 esitetyssä sarjassa tuolloin 64-vuotias Maijanen oli artistikatraan nestori. Mukana olivat myös Vicky Rosti, Antti Tuisku, Anssi Kela, VilleGalle, Maija Vilkkumaa ja Sanni.

Vain elämää oli ehtinyt tulla tunnetuksi suoranaisena itkukilpailuna, mutta kyseisellä kaudella tehtiin historiaa, kun Maijasen päivänä ei kyyneliä nähty, eikä juuri nähty muissakaan jaksoissa.

Maijanen paljastaa kirjassa artistien solmiman salaliiton tunteenpurkauksien minimoimiseksi.

”Kun ensimmäistä kuvauspäivää edeltävänä iltana istuttiin porukan kesken, siinä tuli puheeksi aiempien kausien nyyhkyttely ja tehtiin yhteinen päätös, että jokaisesta itkusta lätkäistään sakot. Juonittiin tämmöinen diili tuotantoyhtiön selän takana”, Maijanen kertoo.

Pave Maijanen herkistyi Antti Tuiskun akustisesta esityksestä.­

Maijaselle tiukin hetki oli, kun Antti Tuisku esitti erittäin latautuneessa tilassa versionsa Elämän nälkä -kappaleesta. Laulu oli Tuiskun omin sanoin Maijasen tekemä ”voimabiisi miulle”.

”Siinä kohdassa olisi melkein voinut itku päästä”, Maijanen myöntää kirjassa.

”Ja oli herkistäviä hetkiä muitakin. Mutta enemmän kuitenkin riemukkaita, joista ekana nousee Virven häikäisevä I’m Gonna Roll. Ja tietysti VilleGallen ja Sannin Lähtisitkö, josta tuli iso hitti radioaalloilla.”

VilleGallen versio Pave Maijasen Lähtisitkö-hitistä teki kansaan vaikutuksen.­

Maijasen mielestä Vain elämää oli kaikkiaan hyväntuulinen kokemus. Hän tunnustaa kirjassa, että ongelmallista oli ruokailu esiintymisen yhteydessä. Lavalle ei muusikon mielestä voi nousta vatsa täynnä.

”En tykkää syödä ennen keikkaa, vaikka se kestäisi vain yhden biisin, koska prosessiin kuuluu pieni, terve jännitys, mikä panee mahan kuohumaan. Kun ohjelmassa lautaselle laitettiin jotain, koskin siihen vasta kun oma osuus oli hoidettu.”

Vain elämää -ohjelmassa nähtiin intohimoisena kokkina tunnetun Pave Paijasen oppitunti ruisleivän leipomisessa. Kuva kirjasta Pave Maijanen – Elämän nälkä (Tammi).­

Ohjelman seurauksena nuoren polven artistien fanit tutustuivat television välityksellä ensi kertaa Pave Maijaseen. Maijasen tähteydestä ei oltu tehty kotona suurta numeroa, mutta silloin jopa hänen nelivuotias lapsenlapsensa Ruusa selitti innokkaasti nähneensä papan telkkarissa:

”Pappa, oletko sä laulaja?”

Kirjan mukaan Maijasen hakiessa Ruusaa tarhasta pihalla leikkivät lapset kerääntyivät kuoroon ympärille lällättelemään ”Pappa oli telkkarissa!”.

Lainaukset 13.4. ilmestyneestä Tommi Saarelan kirjasta Pave Maijanen – Elämän nälkä (Tammi).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?