Musiikkimaailman mullistanut insinööri Lou Ottens on kuollut - Musiikki - Ilta-Sanomat

Musiikkimaailman mullistanut insinööri Lou Ottens on kuollut

C-kasetin keksinyt ja myöhemmin myös CD-levyä kehittämässä ollut insinööri Lou Ottens kuoli 94 vuoden iässä.

Lou Ottens on mies C-kasetin takana.

10.3. 19:58

Hollantilaislehdet ovat uutisoineet, että hollantilainen insinööri Lou Ottens on kuollut 94 vuoden iässä. Ottens tunnetaan erityisesti C-kasetin keksijänä.

Musiikkimedia NME kertoo, että Ottens aloitti työnsä elektroniikkavalmistaja Philipsin palveluksessa vuonna 1952. 60-luvulle mennessä hänet oli ylennetty tuotekehityksen päälliköksi. Tuohon aikaan hän kehitti tiiminsä kanssa maailman ensimmäisen kannettavan kasettinauhurin.

Ottens esitteli ensimmäisen C-kasetin (orig. Compact Cassette) messuilla vuonna 1963. Kätevä pieni kasetti korvasi nopeasti aiemmat, hankalat äänentallennusmenetelmät. Alun perin C-kasettia ei suunniteltu nimenomaan musiikkia varten, mutta sitä alettiin nopeasti käyttämään nimenomaan musiikintoistoon ja se mullisti musiikkiteollisuuden seuraavien vuosien aikana.

Sony Walkman kuuluu erottamattomasti monien nuoruuteen. Ensimmäinen C-kasettia pyörittänyt Walkman tuli myyntiin 1979.

Philips teki pian tämän jälkeen diilin japanilaisen viihde-elektroniikkajätin Sonyn kanssa ja Ottensin kehittämä malli C-kasetista patentoitiin. Siitä tuli standardikasettimalli ympäri maapalloa, vaikka kilpailijat yrittivät tehdä omia versioitaan siitä.

Myöhemmin urallaan Ottens kehitti Philipsin ja Sonyn kanssa yhteistyössä CD-levyn (Compact Disc). Se julkistettiin vuonna 1982.

C-kasetteja on myyty vuosikymmenien varrella yli 100 miljardia kappaletta ja CD-levyjä hurjat 200 miljardia kappaletta.

NME kertoo uutisessaan, että C-kasettien myynti on herännyt viime aikoina hieman yllättäenkin eloon vuosien jälkeen. C-kasettien myynti tuplaantui Britanniassa vuonna 2020. Yksi myydyimpiä C-kasetteja oli Lady Gagan uuden Chromatica-albumin kasettitallenne.

C-kasetit ovat edelleen musiikkikeräilijöiden mieleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?